11 Mart 2010 Perşembe

Ünlü karikatüristi kaybettik!


KARİKATÜRİST Turhan Selçuk, Acıbadem Maslak Hastanesi’nde karın içindeki aort damarının yırtılması nedeniyle ameliyat oldu. Yoğun bakıma alınan Turhan Selçuk, hayati tehlikeyi atlatamadı. Selçuk, gece yaşamını yitirdi.

Öte yandan uzun zamandır sağlık problemleri olan İlhan Selçuk'un kardeşinin ölümünden haber olmadığı ve halen yoğun bakımda tutulduğu öğrenildi

Milas'ta doğan ve 88 yaşında yaşama veda eden Turhanr Selçuk'un ise Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine gömülmeyi vasiyet ettiği belirtiliyor.

İstanbul’da 88 yaşında vefat eden karikatürist Turhan Selçuk, 1973 yılında Sanatçılar Birliği tarafından "Halkın Sanatçısı", 1983’te Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından "Yılın Karikatürcüsü" seçilmiş, 1997 yılında da "Cumhurbaşkanlığı Büyük Sanat Ödülü"nü almıştı.

Türk mizahının önde gelen isimlerinden ve Türkiye’de mizaha yön veren karikatüristlerden biri olan Selçuk, Muğla'nın Milas ilçesinde 1922 yılında dünyaya geldi.

Semih Balcıoğlu ve Ferit Öngören ile beraber Karikatürcüler Derneği’nin kurucularından olan Selçuk, Yeni İstanbul, Yeni Gazete, Akşam, Milliyet, Cumhuriyet gazetelerinde ve Akis, Yön, Devrim ve Toplum gibi dergilerde çizdi.

Özellikle Milliyet’teki "Abdülcanbaz" tiplemesi ün kazanan Selçuk’un Türkiye ve Avrupa’da birçok müzede karikatürleri sergilendi.

Cumhuriyet gazetesi çizeri olan Selçuk, ilk sergisini 1951 yılında açtı. Selçuk, 1952’de kardeşi ve gazeteci-yazar İlhan Selçuk ile öncülerinden olduğu 1950 kuşağının ilk yayını "41 Buçuk" adlı mizah dergisini yayımladı. Selçuk, 1973 yılında Sanatçılar Birliği tarafından "Halkın Sanatçısı", 1983’te Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından "Yılın Karikatürcüsü" seçildi.

"Bordighera Altın Palmiye (1956)", "Gümüş Hurma (1962)", "İppocampo (1970)", "Vercelli (1975)", "Sedat Simavi Vakfı Görsel Sanatlar Ödülü (1984)" ve 1997 yılında da "Cumhurbaşkanlığı Büyük Sanat Ödülü"nü alan Selçuk’un, 1992 yılında Dışişleri Bakanlığının önerisi üzerine hazırladığı "İnsan Hakları" konulu sergisi Avrupa Konseyinin önerisiyle ilk kez Strasbourg’da açıldı ve 1997’ye kadar Avrupa’nın çeşitli kentlerinde ve Güney Afrika'da izlenime sunuldu.

Selçuk’un "Barış ve Kitap" konulu karikatürü, 1992’de Avrupa Konseyinin başlattığı kitap okuma kampanyası boyunca bütün afiş ve dokümanlarda logo olarak kullanıldı.

Turhan Selçuk çalışmalarını, "Turhan Selçuk Karikatür Albümü (1954)", "140 Karikatür (1959)", "Turhan 62 (1962)", "Hiyeroglif (1964)", "Hal ve Gidiş Sıfır (1969)" ile "Söz Çizginin (1979)" adlı albümlerinde topladı.

PAZAR GÜNÜ TOPRAĞA VERİLECEK

Turhan Selçuk, 14 Mart Pazar günü Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde toprağa verilecek.

Selçuk için ilk tören, 13 Mart Cumartesi günü İstanbul’da Cumhuriyet gazetesinde yapılacak.

Bu törenin ardından Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesine götürülecek Selçuk’un cenazesi, 14 Martta burada gerçekleştirilecek törenden sonra vasiyeti üzerine ilçede bulunan "Çilehane"ye defnedilecek.

(Kaynak: Milliyet)