18 Kasım 2009 Çarşamba

Tiyatroda faşizme ödül (ödün) vermeyin: "Talât Sait Halman skandalı"nda tarafınızı belirleyin!

Oğuzhan Müftüoğlu, Can Yücel, Rıfat Ilgaz, Emil Galip Sandalcı, Baskın Oran, Fikret Başkaya, Korkut Boratav, Halit Çelenk, Ali Asker, Halil Ergün, Aytaç Arman, Erbil Tuşalp, Gençay Gürsoy, Haluk Gerger, Ufuk Uras, Hayri Kozanoğlu tarafından kurulan Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf'ın (TAKSAV) 2008 yılında düzenlediği 13. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali'nde, hem de "Emek Ödülü"yle onurlandırılan 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Sait Halman (Talât Sait Halman, the Minister of Culture of Turkey during fascist March 12th stroke, who has been awarded)


12 MART FAŞİZMİ'NE KARŞI ÇIKAMAYAN, 12 EYLÜL FAŞİZMİ'NE KARŞI ÇIKAMADIĞI GİBİ,
"TİYATRODA IRKÇILIĞA SON!"
DA DİYEMEZ!!!


***


DİKKAT! DİKKAT!

ERKEN UYARIDA BULUNUYORUZ!

GÜLHAN AVŞAR'IN SAHİBİ OLDUĞU VE MUSTAFA ŞÜKRÜ DEMİRKANLI ADLI BİR TİYATRO DÜŞMANI TARAFINDAN YÖNETİLİP, TÜRKİYE TİYATROSUNU ŞİMŞEK HIZIYLA KİRLETEN TİYATRO... TİYATRO... DERGİSİNİN İZBE VE İĞRENÇ, İNSANLIK DIŞI LABORATUARINDA ÜRETİLEREK, TÜM TİYATRO DÜNYASINA İHRAÇ EDİLEN LİNÇÇİLERİN TAŞIDIĞI VİRÜS, ŞİMDİ DE ÇOCUK VE GENÇLİK TİYATROLARINI İMHA ETMEK İÇİN, 12 MART FAŞİZMİ KÜLTÜR BAKANI TALÂT SAİT HALMAN'A "EMEK ÖDÜLÜ" VEREN TOPLUMSAL ARAŞTIRMALAR KÜLTÜR VE SANAT İÇİN VAKIF'IN (TAKSAV) DÜZENLEDİĞİ 14. ULUSLARARASI ANKARA TİYATRO FESTİVALİ'NE TAŞINIYOR!

LİNÇÇİLERİN TAŞIDIĞI VİRÜSE KARŞI ÇOCUK VE GENÇLİK TİYATROLARINI KORUYUNUZ!

DOMUZ GRİBİ VİRÜSÜNDEN BİLE DAHA TEHLİKELİ VE GİZEMLİ BİR VİRÜS TAŞIYAN LİNÇÇİLER, ÇOCUK VE GENÇLİK TİYATROLARINI ZAYIF DÜŞÜRÜP ÖLÜMCÜL SÜRECE SOKMAK İSTİYORLAR!!! (HB)


***


Çocuk ve Gençlik Tiyatrotroları Buluşması Ankara'da Taksav toplantı salonunda yapılacaktır.


Yer : TAKSAV Toplantı Salonu(Alman Kültür Merkezi yanı)
Tarih: 21.Kasım.2009
Saat : 9.30-11.30
Bildirilerinizi bekliyoruz!

İletişim tel: 05413890500 (Ceren Okur)

TİYATRO KURULTAYI ANKARA BULUŞMASI ÖNCESİ ÇOCUK TİYATOSU BULUŞMASI ÇAĞRISIÇOCUK VE GENÇLİK TİYATROSUNDA SORUNLAR VE SORUMLULAR

Uğraşmak için en zor alanlardan biridir çocuk tiyatroları. Çocuk Tiyatrosu, tiyatronun altında bir alan gibi tanımlanmış, oyuncu ve yazarlarıyla ayrı bir alan oluşturmakta zorlanmıştır. Profesyonel oyuncular tarafından ‘Büyük Oyununa’ geçiş süreci olarak görülmüştür ya da ‘hadi çocuklar için de bir şeyler yapalım’ iyi niyet anlayışıyla denemelerde bulunulmuştur. Ama hep bir alt alan olarak görülmüştür; yazarı, oyuncusu, yapımcısı ve eleştirmeniyle.

Assitej’in Bursa festivallerinin ve TOBAV’ın Alaçatı festivallerinin çocuk tiyatrosuna bakış açısını geliştirmede çok önemli katkıları olmuş. Çocuk tiyatrosunun bir alt alan olarak görülmeyebileceği, sadece iyi ve kötü tiyatronun olduğu konusunda hem fikir olunmuştur.

Ülkemizde drama uzmanlarının yetişmesiyle çocuk tiyatrosu oyun sahneleme süreçlerinde ve çocukların çocuklara tiyatrosu alanında da gelişmeler sağlanmıştır. Akademisyenler ve işi alanında yapanlar tarafından farklı yöntemler izlenmeye başlanmış, yeni yöntemler geliştirilerek çocuk ve gençlerin müsamere-gösterileri birer oyun biçimine kavuşturulmaya çalışılmıştır.

Burada adını sayamayacağımız kadar çok çocuk ve gençlik tiyatrosu insanı yüreğini ve bilgisini koyarak bu alanın gelişmesine katkıda bulunmuştur.

Bu çabalarla günümüze kadar gelinmiştir. Aydın sorumluluğuyla hareket etmeye çalışan çocuk tiyatrocularının önündeki sorunlar, ülkemizin ve tiyatromuzun diğer sorunlarından ayrılmadan çığ gibi büyümüştür. Bu sorunları başlıklar altında özetlersek

Bilgi eksikliği
Tiyatro mekanı eksikliği
Örgütlenme eksikliği
Devletle ilişki eksikliği
Maddi destek eksikliği
Deneysel çaba eksikliği
Sosyal güvenlik eksikliği
Yazar, eleştirmen, yapımcı eksikliği
Oyunlardaki nitelik eksikliği
Koordinasyon eksikliği
Okullarda tiyatro sorunu

Her madde çocuk tiyatrosu alanıyla uğraşanların üstünde hem fikir olacağı sorunlardır. Sorunlara yeni sorunlar eklemek her sorunun altına yeni başlıklar açarak bu sorunları çoğaltmak ne yazık ki mümkündür.

Üstte özellikle çocuk tiyatroları diyerek bahsettim, gençlik tiyatrolarının durumu daha acıklıdır. Maalesef çocuk tiyatroları kadar ‘rant’ alanı olamadığı için gelişememiş, sadece çocuk tiyatrosunun sonuna eklemlenmiş bir ‘VE’ olarak kalmıştır.

Sorunları tespit ettik. Sonraki aşama sorumlu bulma aşaması. Genellikle sorumlular devlet, dernekler ikilisinde bulunur. Devletle olan ilişkileri ayarlayacak olan örgütlerdir. Örgütlerse yapamadıklarıyla zaten suçlanmaktadırlar. Kimdir bu örgütler ÇOGED ve Assitej.

Çoged kapsayıcı olmamakla ve çocuk tiyatrosunun nitelikli ilerlemesine olanak sağlamamakla, birlik olan Assitej’de kapsayıcı olmamakla, yeterince çalışmamakla sorumlu tutulmaktadır.

Sorunu ve sorumluları bulduk. Artık herkes eteğindeki taşları döküp bir katharsis yapabilir yeni örgütlenmeler ve yeni uygulanmayacak kararlarla ortamdan ayrılabilir.

Sorumlular biziz!

Şu ana dek iyi niyetli olan tüm çalışmaları yapanlar, yapmayanlar ve bu yazı ve benzerlerini kaleme alanlar, bu yazıya şimdiye dek kafalarıyla onay verenler dahil. Hepimiz sorumluyuz.

Örgütlenme sorunların çözümü için tek yoldur. Var olan örgütler eksik olarak değerlendiriliyorsa yeni örgütlenmelere gidilmeli ya da örgütlerimize sahip çıkmalıyız. Örgütlü değilsek yapılacak bir şey olmadığını üzülerek belirtmek durumundayım.

Sorumlu Biz isek!

Sorunlardan Rahatsızlık Duyuyorsak!

Örgütlerimize bir an önce sahip çıkmalıyız. Örgütlerin hiç biri tek işleri örgüt olan ve geçimlerini buralardan karşılayan kişiler değil, gönüllülük esasına göre çalışan ve ne yazık ki her dönem bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıdan oluşan kişilerdir. Bu kişilerin şimdiye kadar yaptıklarını takdirle karşılamalı ve üstümüzde ki ölü dedikodu toprağını bir tarafa atıp sorunların çözümü için çalışmaya başlamalıyız!

21 kasım günü Ankara’da başlayacak Türkiye Tiyatro Kurultayı Ankara Buluşması öncesinde saat 10-12 arası Ankara’da toplanmayı öneriyor ve örgütlerin güçlendirilmesi, yeni örgüt çalışmaları, üstümüze düşenleri tartışmaya açmak için tüm Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu örgüt ve çalışanlarını, ilgililerini toplantıya katılmaya davet ediyorum.

Ceren Okur
Destekleyenler:
Ceren Okur
Rasim Aşın
(LİNÇÇİ) Nurkut İlhan
(
LİNÇÇİ) Bülent Sezgin
(
LİNÇÇİ) Ertuğrul Timur
Tülin Sağlam
Elif Temuçin
(LİNÇÇİ) Nihal Kuyumcu
Haluk Yüce
(LİNÇÇİ) Hanife Benzer
İnci Gürbüzatik
(LİNÇÇİ) Ümran İnceoğlu
Bilge Serdar
Canset Koç
Hakan Güneri
Mustafa Açan

(Kaynak: TİYATRONLINE)

***

Ayrıca bakınız: "Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf'ın (TAKSAV) 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Sait Halman’a verdiği 'Emek Ödülü' haber linkleri"

Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!

Linç imzacıları listesi