1 Ekim 2009 Perşembe

Aşkın Halleri...


Aylık kültür sanat ve edebiyat dergisi Sanat ve Hayat'ın, Ekim sayısının tartışma konusu; Aşk. Kavga ve sevdaya dair 'Bir Özgürlük Sevdasıdır Ekim' yazısını Tuncay Bahadır yazıyor. Aşkın sanata ve edebiyata yansımasını 'Sahi, Aşk Nedir?' yazısı ile Doğan Durgun, aşkın biyolojik evrimini 'Ve Doğa Aşk Olsun Dedi' yazısı ile Adam Şenel kaleme alıyor. Efsaneleşmiş aşkları da her yönüyle Nurten Baydemir 'Efsaneleşmiş Aşklar, Aşklaşmış Efsaneler' yazısıyla inceliyor.

Çağrışımlar dosyasında birbirinden değerli isimler konu ediliyor. Kürt ulusal mücadelesi içerisinde bedeller ödemiş bunun yanında edebi pek çok eser vermiş olan Musa Anter'i oğlu Dicle Anter anlatıyor. TKP'nin çınarı, ömrünü komünizme adamış Sarkis Çerkesyan'ı yakın arkadaşı Ragıp Zarakolu anlatırken; Kürt müziği konusunda sayısız araştırma ve beste yapmış olan Aram Tigran'ı ise Naci Güner kaleme alıyor. Pek çoğumuzun çok sevdiği bir film olan Fosforlu Cevriye'nin yazarı ve kadın bir yazar olmanın çeşitli zorluklarını yaşayan Suat Derviş'i de Deniz Faruk Zeren yazıyor.

Resimli Ay dosyasında 6- 7 Eylül olaylarının tanığı, aynı zamanda Rum gazeteci Mihail Vasiliadis ile röportaj yer alıyor. Feyza Hepçilingirler amatör öykücülerin öykülerini değerlendirmeye devam ediyor.

Grafitti dosyası Robin Fırtına'nın Türkiye'deki azınlık aydınlara dair yazısı ile başlıyor. Lider ve siyasetçi olarak bilinen Marks ve Che'nin edebiyat ve şiirle olan ilişkilerini Aykan Erden masaya yatırıyor. Fransız Devrimi'nde yükselen kadın hareketini çeşitli yönleriyle Z. Deniz Güneş ele alırken, Ekim ayının yazar Fakir Baykurt'un ölüm yıldönümü olması nedeniyle en önemli romanlarından biri olan Yılanların Öcü romanını Zehra Ekinci inceliyor.

Sanat ve Hayat Dergisi'nin Ekim sayısı tüm bayii ve kitapçılarda...