7 Temmuz 2009 Salı

'Acının' İzlerini Madımak Duvarlarına Çizmek


Aylık kültür, sanat, edebiyat dergisi Sanat ve Hayat’ın yaz sayısı çıktı. Derginin Temmuz - Ağustos sayısında iki dosya konusu yer alıyor.

Dergide yer alan dosyaların ilkinde Sivas Katliamı’nda katledilen aydınların hayatlarından kesitler yer alıyor. Karikatürist Asaf Koçak’ı Aşkın Ayrancıoğlu, şair Metin Altıok’u Zerrin Taşpınar, edebiyatçı-eleştirmen Asım Bezirci’yi Aykan Erden, ozan Hasret Gültekin’i Büşra Kanoğlu, yaşamını yitiren kadınlardan Nurcan Şahin, Özlem Şahin, Yasemin Sivri, Asuman Sivri, Huriye Özkan, Yeşim Özkan’ı Nihat Göktaş kaleme almış.

Dergide yer alan ikinci dosya ise ‘Şiddet ve Yansımaları’ başlığını taşıyor. Dosya kapsamında medyada, tiyatroda, sinemada, müzikte ve bilgisayar oyunlarında şiddet unsurları bütün yönleriyle inceleniyor. ‘Yıkıcı Bir Güç Olarak Şiddet ve Burjuva Medya’yı Muharrem Demircioğlu, ‘Devlet, Şiddet ve Tiyatro’yu Nurten Baydemir, ‘Şiddetin Beyazperdeye Yansıması ve Alt Metinler’i Doğan Durgun, ‘Müzik ve Şiddet’i Rahşan Köse, ‘Dijital Oyunlar ve Şiddet’i Ali Rıza Keleş okuyucularla buluşturuyor.

Grafitti dosyasında iki toplumcu gerçekçi şairin yaşamları inceleniyor. ‘Özgürlük Uğruna Düşen Ölmez’ başlığı ile Vaptsarov’u Heves Demir, ‘Ruhunu Tepside Taşıyan Adam: Mayakovski’yi Efe Dağlı yazdı. Ayrıca Nermin Şenol Kalyoncu’nun ‘Kendine Ait Bir Oda’ ve Bedrettin Aykın’ın ‘Osmanlı Bankası Olayı- Armen Garo’nun Anıları’ yazıları ile iki kitap incelemesi de okuyucuların ilgisine sunuluyor.

Resimli Ay dosyasında yeni şiirlerin yanı sıra Feyza Hepçilingirler’in bir öykü değerlendirmesi ve Robin Fırtına’nın ‘Cengiz ile Tarık’ anlatısı yer alıyor.

Derginin yeni sayısı tüm bayii ve kitapçılarda...