14 Mayıs 2009 Perşembe

Linç ÇAĞRICILARına DESTEK VEREN TOPLULUKLARdan Yenikapı Tiyatrosu, Vasıf Öngören'i sokakta andı!







VASIF ÖNGÖREN YAŞIYOR!
.
.
15 Mayıs 2009
.
.
Yazar, yönetmen ve kuramcı Vasıf Öngören, 25. ölüm yıldönümünde çesitli etkinliklerle anılıyor. Dün, İstanbul ve İzmir'de yapılan etkinliklerde oyun gösterimleri, konuşmalar ve bir de panel yapıldı.

Günün ilk etkinliğinde, İzmir'de, Yenikapı Tiyatrosu Vasıf Öngören'i sokakta andı. Yenikapı Tiyatrosu yönetmeni Orçun Masatçı, Vasıf Öngören'in hayatı hakkında bilgiler verdikten sonra, Gogol'un "Palto" oyunu sokakta sergilendi. Oyundan sonra kordon boyuna yürüyen Yenikapı Tiyatrosu oyuncuları, burada Vasıf Öngören'i 25. ölüm yıldönümünde andıklarını belirterek ellerindeki karanfilleri denize bıraktılar. Anma boyunca "Yaşasın tiyatro, yaşasın sanat", "Yaşasın toplumcu gerçekçi sanat" ve "Vasıf Öngören yaşıyor" sloganları atıldı.

İstanbul'da ise Kadıkoy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde yapılan anmada oyun gösterimi ve panel vardı.

Değişim Atölyesi Oyuncuları (DAO), yazarın "Zengin Mutfağı" adlı oyunundan bir bölüm sergilediler. 70'li yıllarda gercekleşen 15-16 Haziran işci ayaklanması günlerinde bir zengin mutfağında olup biten olayları anlatan oyun, gelişen faşizm olgusunu işliyordu.

"25 Yıldır Sahneler Neden Vasıf'sız" başlıklı panelde ise ülkenin önde gelen kültür-sanat insanları konuşmalar yaptı. Değişim Atölyesi Oyuncuları yönetmeni Nevzat Süs'ün yönettiği panelde, oyuncu Yaşar Güner, yazar, düşünür Yılmaz Onay, öğretim üyesi Prof. Mutlu Parkan, oyuncu Aslı Öngören, oyuncu Halil Ergün ve öğretim üyesi Prof. Metin Balay, Öngören'in yazarlığı, sanata yaklaşımı ve mücadelesi üzerine konuştular.

Vasıf Öngören'i anma etkinlikleri 19-20 Mayıs'ta İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda gerçekleşecek, oyun gösterimleri ve panellerle sürecek.