14 Mayıs 2009 Perşembe

GENÇLER CEZAEVİNDE!


Kemal Oruç
14 Mayıs 2009


Kemal Oruç tarafından kurulan Drama Kumpanya'nın ilk durağı Ümraniye Cezaevi...

Bilgiyle bilgisizliğin çatıştığı, kitap okumanın bile hobi olduğu şu dönemde, özellikle aydınlanmaya ihtiyaç duymaktayız. Küçücük çocukların bile psikiyatr veya psikologlara ihtiyaç duyması ya da bu gereğin onlara empoze edilmesi kökten çürümeye başladığımızı göstermekte... Bütün bunlara sebebiyet veren sistemlerin başında bulunan geleneksel eğitim sisteminin yaralarını sarmak da yine biz öncülere ve tiyatro sanatına düşmektedir.

Toplumsal Destek Projeleri'ni yaygınlaştırmak ve gençleri, tiyatro dünyasında aktif bir şekilde yer alarak, düşünce üretimine teşvik etmek amacıyla kurduğum ikinci topluluk olan Drama Kumpanya'nın da, "Gibi Yapanlar Tiyatrosu" gibi işleyen ve üreten bir yapıya kavuşacağını, düşünmekteyim.

Topluluk, Drama Kulübü bünyesinde iki yıldır tiyatro eğitimi alan öğrencilerden oluşmaktadır. Eğitim sürecinde, Drama Kulübü olarak, uyarlayıp yönettiğim "Hayat Okulu" adlı oyunla Maltepe Üniversitesi Tiyatro Festivali'nde Ergün Işıldar'ın elinden "Jüri Özel Ödülü"nü şu sözlerle almıştık: "Geleneksel eğitim sistemini eleştiren; başta öğretmenlerin, sonra herkesin mutlaka izlemesi gereken bir oyun..."

Bundan böyle topluluk, Drama Kumpanya adıyla, Marmara Üniversitesi'nin gençlere yönelik bir kültür politikasının olmaması sebebiyle okuldan bağımsız olarak üretmeye devam edecektir. Bilindiği üzere Gibi Yapanlar da Marmara Üniversitesi'nin duyarsızlığı sebebiyle kurulmuş ve çok iyi projeler üreterek 2009 yıllında 4. yaşına girmiştir.

Kumpanya, 2008 yılında beş ay boyunca, mahkum ve tutuklulara drama ve tiyatro eğitimi vererek, emek verdiğim, Ümraniye Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda, mahkum ve kurum memurlarına, Aziz Nesin'in yazdığı ve benim yönettiğim "Biraz Gelir Misiniz" adlı oyunu, bundan sonra gerçekleştireceği Toplumsal Destek Projeleri'nin ilki olarak sahnelenmiştir.

Düşünen, üreten, işlemeyen sistemleri değiştirmeyi hedefleyen gençlerden oluşan Drama Kumpanya tüm tiyatro camiasına hayırlı olsun!

Günleriniz aydın olsun sevgili düşünce dostları!

Drama Kumpanya
www.dramakumpanya.com