31 Mayıs 2009 Pazar

AKP'li "artist başkan" Kadir Topbaş'ın Şehir Tiyatroları'na Kazmacıbaşı olarak atadığı Örhan Alkaya, yazılı açıklama sözü vermesine karşın sözünü yedi

Güncelleme 1 Haziran 2009: Kazmacıbaşı, emirle işgal ettiği Muhsin Ertuğrul'un koltuğundan yine emirle uzaklaştırılıp, kirli bir mendil gibi çöpe atıldı!

Mustafa Demirkanlı'nın www.tiyatrodergisi.com.tr sitesindeki "Olmadı Usta, Olmadı Alkaya, Olmadı Uludağ…" başlıklı yazıyı aşağıda sunuyoruz. Bu yazıya, yayınlandığı 8 Nisan 2009 tarihinde, hemen bir güncelleme eklenmişti. (HB)


"Güncelleme notu: Haber yayımladıktan sonra arayan İBBŞT Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya videonun 1996 yılı versiyonu olduğunu, bu yıl sahnelenen versiyonda ilgili dörtlüğün hiçbir zaman olmadığını belirterek bu konuda ayrıca yazılı açıklama yapacağını belirtti."


KAZMACIBAŞI'NIN VERDİĞİ AÇIKLAMA SÖZÜNÜN ÜZERİNDEN İKİ AY ZAMAN GEÇTİ! HÂLÂ YAZILI BİR AÇIKLAMA YOK!!! / OYUN


***


Olmadı Usta, Olmadı Alkaya, Olmadı Uludağ…


Nedim Saban’ın Tiyatro Dünyası sitesinde Engin Uludağ’ın yönettiği, Toron Karacaoğlu’nun oynadığı “Kendi Gök Kubbemiz” oyununun bu sene tekrarlanan galasında, oyunda yer alan bir dörtlüğün çıkartıldığını/sansür edildiğini belirten yazısı yayımlanınca anında yalanlamalar arka arkaya gelmişti. Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya: “Nedim Saban'ın yazmış oldukları tamamen yalan ve kötü niyetli iddialar.” diyerek, oyunun oyuncusu Toron Karacaoğlu: “Ben bu oyunu 7 yıldır sahneliyorum. Galada değil hiçbir oyunda böyle bir dörtlük okumadım,” diyerek ve oyunun yönetmeni Engin Uludağ: “Oyunun metninde böyle bir dörtlük bulunmamaktadır, aynı zamanda uzun zamandır oynanan bu oyunda bu dörtlük hiç okunmamıştır.” diyerek Nedim Saban’ı kesin bir dille yalanlamışlardı. Nedim Saban daha sonra Toron Karacaoğlu’nun el yazısı reji notlarını yayımladı, oyunun efekt tasarımcısı Rıfkı Demirelli; “Neden Fırtına Koptu ve Neden -Kendi Gök Kubbemiz- Çatırdadı” başlıklı bir yazı ile: “Sezon içinde de birkaç kez izleme imkânım olmuştu. Tek kişilik bu oyunda bazı bölümler vardı ki, bunlar taşıyıcı kolon görevi yapıyordu. Tecrübeli usta yönetmenin sanatçı sezgileriyle oluşturulan bu sahnelerden biri de hiç şüphesiz Atatürk’ün huzurunda okunan şiir sahnesidir. Bu şiir ki; koca şairin, tema olarak tek şiiridir ve tek dörtlükten ibarettir. Çok özeldir. ‘26 Ağustos’ Bu sezon başında, sahnelemek üzere yeniden çalışmaya başladık. Dekor da küçük farklılıklar slâytlarda biraz daha eklemeler yaptık. Tekst olarak Toron Karacaoğlu’nun önceki rejide ezber için yazdığı ajanda sayfalarından fotokopi yapılarak reji ekibine dağıtıldı. Yani her şey aynı olacaktı. Öyle de oldu. İkinci prömiyer de Fatih’te yapıldı. Ancak, Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde yapılan galada ve sonrasında söz konusu şiir yok oldu. Dikkatimden kaçması imkânsızdı.” diyerek Nedim Saban’ı destekleyen bir yazı yazdı. Bu süreçten sonra İstanbul Şehir Tiyatroları yönetimi ve oyunun ekibinden yeni bir açıklama gelmedi fakat 7 Nisan’da Tiyatro Dünyası sitesinde yayımlanan oyunun videosunun oyundan çıkartıldığı iddia edilen bölümü, sahne üstünde Toron Karacaoğlu’nun sahnelemesi ile yayımlandı. Atatürk’ün karşısında okunan bu şiirin oyuncunun zaman zaman okuyup bazen de okumadığı gibi bir iddiayı da geçersiz kılacak ayrı bir mizansene sahip olduğu görülmekte.

Olmadı! Kamuoyunu doğru olmayan beyanlarla yanıltmak İstanbul Şehir Tiyatroları’na hiç yakışmadı. Usta oyuncu Toron Karacaoğlu’na, yılların deneyimli yönetmeni Engin Uludağ’a ve Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya’ya hiç yakışmadı.

Güncelleme notu: Haber yayımladıktan sonra arayan İBBŞT Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya videonun 1996 yılı versiyonu olduğunu, bu yıl sahnelenen versiyonda ilgili dörtlüğün hiçbir zaman olmadığını belirterek bu konuda ayrıca yazılı açıklama yapacağını belirtti.

Oyunun video görüntüsünü izlemek için tıklayınız.

Orhan Alkaya, Toron Karacaoğlu ve Engin Uludağ’ın açıklamaları

Nedim Saban’ın konuyla ilgili yazıları

Rıfkı Demirelli’nin konu ile ilgili yazıları

...........................................Haber Giriş Tarihi: 08 Nisan 2009

(Kaynak: tiyatrodergisi.com.tr)