10 Nisan 2009 Cuma

Bulunmaz Tiyatro, sosyalist olduğu için, her koşulda, her durumda, kendi adıyla oyunlar oynuyor; isimsiz sapıklar gibi karanlık kuytularda gizlenmiyor

Bulunmaz Tiyatro'nun kurucusu, sosyalist tiyatro sanatçısı Hilmi Bulunmaz, Hindistan'ın Gujarat eyâletinde bulunan Ahmedabad kentindeki Darphana Akademi'de bir çalışma anında. Sansür Makinesi Ahmet Ertuğrul Timur'un (nam-ı diğer 3. Abdülhamid) kankası Yalan Makinesi Mustafa Demirkanlı tarafından engellenmek istenen Bulunmaz Tiyatro, her koşulda, mutlaka, ama mutlaka kendi adıyla çalışmalar yürütüyor. Ta Hindistan'da bile!...

Bulunmaz Tiyatro'un Fırat Kültür Merkezi'nde de kendi adıyla oynadığını kanıtlayan belgeyi okurlarımıza sunuyoruz. (HB)

***

FKM Çemberlitaş Sahnesi, "Bu Vatan Kimin?"le açıldı


Şemsinur Bektaş Özdemir
22 Mart 2002


Tiyatro dünyası yeni bir sahneye daha kavuştu. Fırat Kültür Merkezi`nde (FKM) yer alan İstanbul Çemberlitaş Sahnesi, Hilali Mahmutoğlu`nun yönettiği `Bu Vatan Kimin?` adlı drama gösterisiyle perdelerini açtı. Çemberlitaş Sahnesi`nde sezon sonuna kadar Abdullah Kars`ın yazıp yönettiği `Hz. Ömer`in Adaleti` adlı oyun da sahnelenecek.

Kültür merkezi olarak sabit ve daimi bir tiyatroya sahip olamamanın eksikliğini her zaman duyduklarını belirten FKM Müdürü Erkan Çetin, Azeri tiyatro ustası Hilali Mahmutoğlu`nun desteğiyle bu alana girmeye cesaret ettiklerini söyledi. Daimi bir tiyatro kurmak ve Çemberlitaş Sahnesi`ni açmak için altı ay önce yoğun çalışmalara başlayan Genel Sanat Yönetmeni Mahmutoğlu, ilk olarak FKM bünyesinde bir tiyatro okulu kurarak kendi öğrencilerini yetiştirdi ve Gösteri Sanatları Merkezi Tiyatro Okulu`ndan yetişen oyuncuların da katılımıyla tiyatro grubunu oluşturdu. Dramatizasyonunu ve rejisörlüğünü Mahmutoğlu`nun üstlendiği `Bu Vatan Kimin?` adlı gösteri, Çanakkale Şehitleri Haftası`na denk getirilerek sahnelenmeye başlandı. Kurtuluş Savaşı`nı ve Çanakkale Zaferi`ni temsil eden gösteri için Mahmutoğlu `Bu, oyun değil aslında, herbirimizin Çanakkale`de akıttığımız gözyaşlarıdır. Bu bir şiir ve halk musikisi demetidir. Bu, ruhlarının bizimle olduğuna inandığımız 253 bin Çanakkale şehidine ebedi bir fatihadır.` diyor. Hilali Mahmutoğlu`nun Orhan Şaik Gökyay`a ait `Bu Vatan Kimin?` adlı ünlü şiiri yorumlamasıyla başlayan oyunda, Mehmet Akif Ersoy`un `Çanakkale Şehitleri`ne` ve `İstiklal Marşı` şiiriyle birlikte Arif Nihat Asya'nın, Necip Fazıl'ın, Yunus Emre'nin, M. Fethullah Gülen'in şiirleri de yer alıyor. Bir saatlik oyunda ayrıca, `Çanakkale türküsü`, `Yemen türküsü`, `Urfa`nın etrafı dumanlı dağlar`, `Ne ağlarsın benim zülfü siyahım`, `Allı turnam`, `Eledim eledim`, `Kırmızı gül demet demet`, `Mihriban` gibi türküler de oyuncular tarafından seslendiriliyor. Çemberlitaş Sahnesi'nde, `Hz. Ömer`in Adaleti` her cumartesi günü saat 19.30`da, `Bu Vatan Kimin?` de her pazar saat 15.30`da sezon sonuna kadar sahnelenecek.

27 Mart "Dünya Tiyatrolar Günü"nde de Nâzım Hikmet'in "Memleketimden İnsan Manzaraları" adlı eseri, "Bulunmaz Tiyatro" tarafından ücretsiz oynanacak.

Çemberlitaş Sahnesi'nde tam bilet 5 milyon, öğrenci bileti 3 milyon lira olarak belirlenmiş.

(Kaynak: tümgazeteler)