15 Ekim 2008 Çarşamba

Sanatı hayata aktaran dergi...

Kapağı büyütmek için üzerine TIKLAYINIZ!


Tiyatro dünyasında iftiranın egemen olduğu, estetik düşmanı sitelerin ödüllendirildiği, resmi tiyatroların perde açmakta ikirciklendiği bir süreçte, sanatı hayata katan dergi sanat ve hayat, yayınını sürdürüyor. sanat ve hayat'ın bize yolladığı tanıtım yazısını aktarıyoruz:


Zamanın Devrim Hali


Aylık kültür, sanat, edebiyat dergisi Sanat ve Hayat’ın Ekim sayısı çıktı. Dergi yine dopdolu dosyalarıyla dikkat çekiyor.

Tartışma Kültürü dosyasını “Ekim Devrimi ve Sanat” başlığına ayıran dergi, devrimin edebiyata, tiyatroya, sinemaya, müziğe ve plastik sanatlara yansımalarını, Ekim Devrimi’nin sanatla ve sanatçıyla ilişkisini okuyucularına aktarıyor. Dosya kapsamındaki yazılar “Ekim Devrimi ve Edebiyat” Doğan Durgun’un, “Ekim Devrimi ve Tiyatro” Nurten Baydemir’in, “Ekim Devrimi ve Sinema” Aynur Özbakır’ın, “Ekim Devrimi ve Müzik” Rahşan Köse’nin, “Ekim Devrimi ve Plastik Sanatlar” Neslihan Akdağ’ın imzasını taşıyor.

Hasan Polat’ın hazırladığı Ayın Halleri bölümünde “Ekim, Zamanın Devrim Hali” başlıklı yazı yer alıyor. Emperyalist kapitalizmin merkezlerinin çatırdadığı, ideolojik ve ekonomik maliyeti 11 Eylül çöküşüne eşdeğer görülen depremlerin yaşandığı, egemenlerin neoliberalizme ağıtlar yaktığı bu günlerde, Polat yazısında Ekim’in mükemmel bir ay olduğunu hatırlatıyor ve “şimdi zamanın devrim halidir” diyor.

Çağrışımlar dosyasında Sami Özbil’in “Ulubatlı Hasan il Hasan Tahsin Arasında 13 Fark”, Kemal Egeli’nin “Rasim Ozan Kütahyalı ve Kemal Alemdaroğlu”, Osman Özarslan’ın “Yakup Kadri’den Zülfü Livaneli’ye Cumhuriyet Aydınlanmasının İki Yüzü” ve Arzu Demir’in “Şehirler ve Danslar” başlıklı yazılar yer alıyor. Resimli Ay dosyasında yeni öykü ve şiirlerin yanı sıra Sabahattin Ali’nin 1937’de yayınlanan Kuyucaklı Yusuf’ kitabı Özgür Esin’in incelemesiyle ele alınmış. Esin bir Anadolu kasabasında, köylüleri acımasızca ezen eşrafa karşı başkaldıran ve “tanrıları” kızdıran roman kahramanını “Anadolu’nun Modern Tragedyası; Kuyucaklı Yusuf” başlığıyla incelemiş.

Grafitti'de ise Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) tarafından yürütülen “parçacık çarpıştırma” deneyi M. Ali Çubuk’un “Materyalizmin Penceresinden “Büyük Patlama” Deneyi” başlıklı yazısında ele alınmış. Aynı dosya kapsamında Bayram Kaya’nın “Sovyet Restorasyonu ve Felsefe” başlıklı tartışma, Rahmi Yağmur’un “Kolhozdan Taşraya Rusya Kürtleri” başlıklı izlenim ve Ergün Demir’in “Tiyatrocunun Vizyonu ve Muhalefetin Sınırları” yazıları yer alıyor.

Sanat ve Hayat dergisinin Ekim sayısına bayii ve kitapçılardan ulaşabilirsiniz.