23 Eylül 2008 Salı

Yorumsuz aktarıyoruz...

Sevenleri Hadi Çaman’ı anlattı


İstanbul’da dün hayatını kaybeden tiyatro ve sinema sanatçısı, yönetmen ve yazar Hadi Çaman için, Teşvikiye’deki tiyatrosunda bir tören düzenlendi.

AA

İSTANBUL - Hadi Çaman’ın Türk Bayrağı’na sarılı tabutunun omuzlar üzerinde taşınarak, hazırlanan kürsüye koyulduğu törende, daha sonra Çaman’ın sevenleri onunla ilgili duygularını dile getiren konuşmalar yaptı.

Hadi Çaman’ın Kastamonu Lisesi’nden öğretmeni Turgut Aykanat, ölüm haberini sabah gazeteden öğrendiğini ve buradaki törene yetiştiğini belirterek, Çaman’ın tiyatro sevgisi çok yüksek bir öğrenci olduğunu ifade etti.

Öğretmen olarak lisenin tiyatro kolunu yönettiğini anlatan Aykanat, Hadi Çaman’a birçok oyunda rol verdiğini ve Haldun Dormen’e mektup yazarak tiyatroya başlamasında yardımcı olduğunu bildirdi. Aykanat, “Çok üzüntülüyüm. Acımız çok büyük. Başımız sağolsun” dedi.

Sanatçı Dilek Türkeli, “Sevgili Hadi bu toplumun çiçeğiydi. Tüm sanatçılar maki gibidir. Acıları daha fazla hissederler. Yaşamak onlar için üretmektir. Hadi bunlardan biriydi. Gerçekten üretmek ve yaşayabilmek için çok emek koydu. Bu toplum, gerçekten kendisini topluma adamış askerlerini daha çok bağrına bassın. Sanatçılarımızın ne kadar önemli, değerli olduğunu anlatabilelim. Onların yaşamasını sağlayacak ortamları hazırlayalım” diye konuştu.

Tiyatro sanatçısı Suna Keskin, Hadi Çaman ile sahneyi 5 yıl paylaştığını, çok güzel oyunlarda birlikte oynadıklarını ve 45 yıl önce de Haldun Dormen Tiyatrosu’nda tiyatroya birlikte başladıklarını söyledi. Keskin, “Çok derin arkadaştık, dosttuk. Kardeşlik diyebileceğim birlikteliğimiz oldu. Hadi, bu dünyada 3 şeyi çok sevdi. Oğlu Efe, tiyatrosu ve Candaş” dedi.

Çaman’ın insani ilişkilerinin çok güzel olduğunu ve herkesin sıkıntısına koştuğunu anlatan Keskin, “Rüzgar adam onun için söylenmiş en doğru tabirdir. Ben burada rüzgar adama güle güle diliyorum. Sonu geldi ve perde...” diye konuştu.

Tiyatro sanatçısı Hadi Çaman vefat etti

45 YILINI TİYATROYA VERDİ

Gazeteci Rengin Us da, çok üzgün olduğunu ifade ederek, Çaman’ı 25 yıldır tanıdığını, yaşadığı 65 yılın 45 yılını tiyatroya verdiğini söyledi. Sanatçı Gülşen Tuncer ise şöyle konuştu:“Hadi benim çok eski bir dostumdu. Çaman, profesyonellikle amatörlere verdiği destekle hatırlanmalı. Hadi, hem çalışkan, hem cömerttir, hem eli, hem yüreği çok cömerttir. İyi bir tiyatrocu olmanın yolu çok iyi bir yurttaş olmaktan geçiyor. O, bu ülkenin yetiştirdiği çok iyi bir yurttaştı. Gerçek bir demokrattı. Ülkesini çok severdi. Tiyatroyu ülkesinin insanları için yapardı. Ülkemiz böyle bir sanatçıyı yetiştirdi ve ne mutlu ki biz Hadi’yi tanıma fırsatı bulduk. Hadi ülkemizin tiyatro tarihine tiyatro adamı olarak, adam gibi adam olarak yerini aldı.”

Sanatçı Füsun Önal, Hadi Çaman’la “Kelebekler Özgürdür” oyununu ülkenin her yerinde birlikte oynadıklarını, kendisine bu sabah cep telefonundan “Artık yoksun. Yolun açık olsun. Üzerine ışıklar yağsın kelebekler üzerinde olsun” şeklinde mesaj geçtiğini kaydetti. Önal, “O şimdi yoluna yalnız devam ediyor ama ona bir şekilde kelebekler eşlik ediyordur” dedi.

Yıldız Kenter, Hadi Çaman ile sevinçleri, hüzünleri paylaştıklarını ifade ederek, şunları dile getirdi:

“Gerçek bir tiyatro adamı olan Haldun Dormen’in hepimize yansıttığı ışığı, sevgiyi, anlayışı paylaştık. Bu dostluğumuz son günlere kadar devam etti. Fakat ben son zamanlarda 5-6 ay önce arayabildim. Çünkü ben de bir hastalıkla uğraşmak durumundaydım. Son konuşmamda bana ‘Bırak Yıldız Abla. Bana Leyla’yı anlat’ dedi. Bu kadar diğergam bir adam, bu kadar diğergam bir sanatçıydı. Onu çok sevdim, onu çok özleyeceğiz. Yılları karşısında, emeği karşısında saygıyla, sevgiyle eğiliyorum. Hadi’nin duyduklarından mutlu olacağını sanıyorum. Sevdiği insanlar burada ve duyduklarını mutlaka tek başına alkışlıyordur.”

Orhan Alkaya, Hadi Çaman’ın bütün hayatını tiyatrocu olmak için yaşadığını, çok sorumlu bir yurttaş olduğunu belirterek, “Onun için bir şey yapmak zorundayız. Hadi Çaman sahnesini yaşatmak zorundayız. Bu sahnenin yaşaması için Şehir Tiyatroları üzerine düşeni yapmaya hazırdır” diye konuştu.

ÇAMAN’IN KESKİN ZEKASI

Nedim Saban ise Çaman’ın 2 yıl önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan bir şey istediğini ve bunun da tiyatrocuların birlikte yatabileceği bir mezar yeri olduğunu belirterek, “O her zaman, meslektaşlarıyla ölümde bile beraber olmak istiyordu” diye konuştu.

Çaman ile ilgili bir anısını da anlatan Saban, “Biz bir yürüyüş yapmıştık özel tiyatrolarla ilgili. Polis bizi Taksim’de durdurdu ve ‘İzniniz var mı?’ diye sordular. Hadi ağabey ‘Ben Atatürk’ten izin aldım’ dedi. Böyle de keskin bir zekası vardı” dedi.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Çaman’a Allah’tan rahmet dileyerek “Hadi Çaman sahnesi, var olduğum süre içerisinde hep yaşayacaktır, devam edecektir. Tiyatroya çok önem veren, çok saygın bir sanatçımızdı” diye konuştu.

Sarıgül, törene katılanlara teşekkür ederek, “Sizler burada olmasaydınız, son yolculuğunda bu ahde vefanızı göstermeseydiniz Hadi Çaman işte o zaman çok üzülürdü. Bizim bundan sonra yapacağımız en güzel şey, Hadi Çaman Sahnesi’ni burada ben var olduğum sürece yaşatmaktır” dedi.

Törene Çaman’ın oğlu Efe Çaman ile çok sayıda sanatçı ve Çaman’ın sevenleri katıldı.

(Kaynak: ntvmsnbc.com)