22 Eylül 2008 Pazartesi

Çetinkaya, devlet memurlarını telaşa düşürdü!...

Foto: Ahenk Demir (Fotoğraf kaynağı için bakınız: CAST33)


Lemi Bilgin ve Orhan Alkaya, tiyatro sanatını umursayan Feridun Çetinkaya'nın yaptığı eleştiriden sonra telaşlanmışlar anlaşılan. Feridun Çetinkaya, perdelerin açılmasına ramak kalmasına karşın, DT ve İBŞT'nin repertuarlarını açıklamamalarını eleştirip, tiyatro sanatını umursayan bir kişi olarak, bu tiyatroları sorgulamıştı...(Bakınız: Oyun, "Lemi Bilgin ve Orhan Alkaya, utanıyorlar mı?...")

Şimdi, apar topar program/repertuar açıklama yarışına giren Lemi Bilgin ve Orhan Alkaya, zevahiri kurtarmaya çalışıyorlar:


Adana DT müdürü Ahenk DEMİR: "Yeni Sezon Hazırlıklarımız devam ediyor.."


Adana Devlet Tiyatrosu (ADT) Müdürü Ahenk Demir, yeni sezon hazırlıklarının sürdüğünü belirterek, ''Bu sene 5-6 oyunumuz olacak. Sezonu 23 Eylülde çocuk oyunu 'Küçük Karabalık'la açacağız'' dedi. Demir, yaptığı açıklamada, Devlet Tiyatrolarında yeni sezonun ekim ayında başlayacağını, Adana'da ise 23 Eylülde çocuk oyunu ''Küçük Karabalık''la başlayacak sezon boyunca, 5-6 oyunu izleyiciyle buluşturacaklarını söyledi.

İranlı Samet Behrengi'nin yazdığı, Reha Bilgen'in uyarlamasını yaptığı Küçük Karabalık'ı, ADT oyuncularından Şekip Taşpınar'ın yönettiğini ifade eden Demir, ''Bu sene iki çocuk oyunu yapmayı planlıyoruz. Ayrıca, geçen yıllarda yürüttüğümüz 'Bütün Çocuklar Tiyatroya Projesi'ni daha da geliştirip, Adana'nın ilçelerinde mümkün olduğu kadar çok çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz'' dedi.

Demir, yeni sezonda, Devlet Tiyatrolarının yerli ve daha önce hiç sahnelenmemiş oyunları seyirciyle buluşturma misyonu gereği, Tuncer Cücenoğlu'nun yazdığı, fantastik, buruk ve eğlenceli bir üsluba sahip ''Ziyaretçi''yi seyirciye sunacaklarını ifade ederek, ''ilginç bir konuya sahip oyunda, hastanede ölüm döşeğinde yatan adamın ruhunu almaya gelen Azrail, annesi ve karısından izin almak zorunda. Oyun bu konu çerçevesinde izleyicisini bir macera içine sürüklüyor'' diye konuştu.

Bu yıl oynanacak oyunlar arasında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu sanatçılarından Kemal Kocatürk'ün uyarladığı ve yöneteceği Aristofanes'in ''Barış'' oyununun bulunduğunu, oyunun provalarının başladığını ve ekim ortalarına doğru prömiyerinin yapılacağını belirtti.

Ahenk Demir ayrıca, İzmir Devlet Tiyatrosu sanatçısı Gürol Tonbul'un yönetiminde Dejan Dukovski'nin ''Barut Fıçısı'' ve Moldovalı Petru Vutcarau'nun yönetmenliğini yapacağı Gogol'ün ''Müfettiş'' adlı oyunu ile Adanalılar için sürpriz olacak oyuncuların yer aldığı bir oyunu daha sahnelemeyi planladıklarını söyledi.

-ADANA VE FESTİVALİ TANINIYOR-

Adana Devlet Tiyatrosu Müdürü Demir, yaz boyunca davet edildikleri Moldova ve Polonya'daki tiyatro etkinliklerine de katıldıklarını belirterek, şöyle devam etti:

''Moldova'nın başkenti Kişinev'de, 2 yılda bir gerçekleştirilen Uluslararası BITEI Festivali'ne katıldık ve 10 gün kaldık. Festivalde, Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali'ne oyun seçtik.

Polonya'nın Poznan şehrine ise bu yıl Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali'nde ''Goats's Opera-Keçiler Operası''nı yöneten Janusz Wisniewski'nin davetlisi olarak gittik. Burada yönetmenin ''Fırtına'' adlı oyununu izledik. Bize Adana'daki festivalden mutlu ayrıldıklarını ve tekrar katılmak istediklerini söylediler.''

Ahenk Demir, yurt dışındaki etkinliklerde karşılaştıkları tiyatrocuların, ''Adana Devlet Tiyatrosu'' deyince Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali'nden bahsettiklerini ifade ederek, ''Türkiye içinde çok fazla bilinmiyor gibi görüyoruz, ancak ABD'den Japonya'ya kadar her yerden tiyatrocular festivalimizi biliyor ve takip ediyor'' ifadelerini kullandı.

(Kaynak: tiyatronline.com)

***

Ayrıca bakınız:
Fotoğraf bile yok!...
Lemi Bilgin ve Orhan Alkaya, utanıyorlar mı?...
... AMA BENİ İKTİDAR YAPAN MÜDAHALE İYİDİR