3 Temmuz 2008 Perşembe

Duyarlılığa çağrı: Canlar Tiyatrosu...

Kültür Bakanlığı çanağı yalamak, Efes Pilsen tezgahtarlığı yapmak, Madımak'ta yakılanlar üzerinden duyguları sömürmek düşüncesinde olmayan Canlar Tiyatrosu, çalışmalarını sürdürüyor...

Radikal'den aktarıyoruz:


Sivas Katliamı 'unutulmasın' istiyorlar


Canlar Tiyatrosu, “Unutmak, katliama ortak olmaktır" sloganıyla, Sivas Katliamının 15. yıldönümünde, Madımak Oteli’nden tesadüfen kurtulan Serdar Doğan’ın kaleme aldığı belgesel oyunla, izleyenlerin karşısına çıkacak

ANKARA - Canlar Tiyatrosu, Sivas Katliamının 15. yıldönümünde, Madımak Oteli’nden tesadüfen kurtulan Serdar Doğan’ın kaleme aldığı belgesel oyunla, izleyenlerin karşısına çıkacak. İki yıldır Ankara’da çalışmalarına devam eden Canlar Tiyatrosu, “Unutmak, katliama ortak olmaktır" sloganıyla, Sivas Katliamını, toplumsal belleğin tekrar hatırlamasını sağlayacak.

Oyunu, katliamdan kurtulan Doğan yazdı

Sivas Katliamı sırasında Madımak Oteli’nden tesadüfen kurtulan Serdar Doğan’ın kaleme aldığı oyun, Simurg (Sivas Katliamı Belgeseli oyunu) adını taşıyor. Oyunun yönetmeni, tiyatro sanatçısı Cengiz Sezgin, amaçlarının vahşeti anlatmak, insanları duygusal olarak sömürmek değil, 15. yıl önceki katliamın, yeni katliamlar yaratmaması için tüm insanlara bu acı olayı bir kez daha anlatmak istediklerini söyledi. Sezgin, 15 yıl önce 33 insanın Madımak Oteli’nde yanarken, insanların bunu televizyonlarında dizi film izler gibi izlediğini belirterek, “Ne hükümet, ne devlet bu insanlara sahip çıktı. Toplum olarak çok çabuk unutuyoruz. Biz unutturmak istemiyoruz. Çünkü katliamları dizi izler gibi izlemeye devam edersek yenileri de olacaktır" dedi.

Canlar Tiyatrosu’nun ne Alevi ne de Suni tiyatrosu olduğunun altını çizen Sezgin, Madımak Oteli’nin müze olması için sivil toplum kuruşlarıyla birlikte mücadele verdiklerini, söz konusu tiyatro oyunuyla da Sivas Katliamını 15. yılında anacaklarını kaydetti.

Turneye de çıkacak

Müziklerini ise Hasan Yükselir’in yaptığı Simurg, İzmir’de 26 Haziran’da Bornova Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu’nda, 27 Haziran’da Konak Belediyesi Eşref Paşa Kültür Merkezi’nde, 29 Haziran’da Karşıyaka Açık Hava Tiyatrosu’nda, 4 Temmuz’da Narlıdere Belediyesi Kültür Merkezi’nde sahnelenecek. Bursa’da ise 30 Haziran’da ve 1 Temmuz’da Nilüfer Belediyesi Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde izleyenlerin karşısına çıkacak. Oyun, 15 Eylül ve 15 Ekim tarihleri arasında da Almanya, Hollanda, İsviçre, Belçika olmak üzere Avrupa turnesine çıkacak.
Oyunda, Halil Esen, Cengiz Sezgin, Hasan Balıktaş, Melih Yetkin, Habib Hacımustafaoğlu, Erdem Ulusal, Çağlar Deniz, Ebru Erten, Gökçen Cavga, Hüseyin Aksuna ve Musa Arslanali rol alıyor. (anka)

(Kaynak: Radikal)