27 Haziran 2008 Cuma

Burjuva gerçeğini dayatan Radikal!...

Yaşamın somut gerçekliğini değil, sömürenlerin sanal gerçeğini içselleştirmemiz için yayın yapan Radikal gazetesi, çok seyrek de olsa duvara tosluyor. Tosladığı duvarın sağlamlığı tartışılsa da, Radikal'in teşhir olması anlamında önemli bir durumla karşı karşıyayız. Gerçeği değil, burjuva gerçeğini dayatan Radikal'i yakından izlemeyi sürdürüyoruz. atılım gazetesinde gördüğümüz haberi olduğu gibi aktarıyoruz:


Keskin Radikal'e karşı açtığı davayı kazandı


ANKARA (27.06.2008) - Uzun süredir çalıştığı Radikal gazetesinden Aralık 2007'de tazminatsız olarak işten çıkarılan gazeteci Adnan Keskin, Radikal aleyhine açtığı işe iade davasını kazandı.

Ankara 7. İş Mahkemesi, iş aktinin fesih işleminin haksız olduğu görüşüyle Keskin'in işe iadesine karar verdi. Mahkeme Radikal gazetesi Keskin'e dört maaş tutarında, işe başlatılmaması halinde ise ayrıca altı brüt maaş tutarında olmak üzere toplam 10 maaş tutarında tazminat ödemeye mahkum etti.

25 Haziran'da görülen duruşmada, mahkeme heyetigazetenin Ankara temsilcisi Murat Yetkin ve istihbarat şefi Deniz Zeyrek'in aleyhte verdikleri tanıklıklara itibar etmeyerek Keskin'in iş aktinin feshinin geçerli nedenlere dayanmadığına hükmetti.

Doğan Gazetecilik A.Ş. avukatlarının kararı temyiz etmeleri bekleniyor. Bu durumunda dosya Yargıtay Ceza Hukuk Dairesi'ne taşınacak.

Dayanışma nedeniyle işten çıkarıldı

Adnan Keskin ve aynı gazetenin muhabiri Soner Arıkanoğlu, kendilerinden önce 42 kişinin gazeteden çıkarılmasına tepki amacıyla düzenlenen basın meslek örgütlerinin eylemine katılmaları halinde işten atılacakları tehdidine rağmen bu eyleme katılmış, ardından işten atılan arkadaşlarının davasında tanıklık yapmayı kabul etmişlerdi.

Keskin, şikayetinde, söz konusu dayanışma eylemlerine katıldıktan sonra Yetkin ve Zeyrek'in tehditlerini sürdürdüğü, aylarca muhabirlere görev vermeyerek konuşmayarak cezalandırdığı, sonunda da kendisini verilen işleri yapmamak, yöneticilere "asker miyiz" şeklinde tepki göstermek, yöneticilerle azarlar şekilde konuşmak, haberleri kasten geç yazarak gazeteyi zor durumda bırakmak ve izinsiz bina dışına çıkmak" ile suçladıklarını ve iki ihtarla işten çıkarıldığını belirtmişti.

Basın meslek örgütlerinden destek gören gazeteciler, bunun üzerine hem işe iade hem de kıdem-ihbar tazminatlarını ödenmeyen mesai ve izin ücretleriyle ilgili alacak davaları açmıştı.

Keskin, Yetkin ve Zeyrek'in, üyesi ve bir dönem yöneticisi oldukları basın meslek örgütlerinin tepkilerine rağmen, işten çıkarma gerekçeleri arasında yer almayan "performans düşüklüğü" ve benzeri iddialarla ilgili mahkemede aleyhte ifade verdiklerini ve "emeğin karşılığına el konulması işlemi"ni savunmuşlardı. Arıkanoğlu'nun işe iade davasının da önümüzdeki haftalarda sonuçlanması bekleniyor.

Radikal davalarda bir bir kaybediyor

Yine "performans düşüklüğü" gerekçe yapılarak Radikal gazetesinden işten çıkarılan gazeteci Ahmet Şık da açtığı işe aide davasını 21 Aralık 2006'da kazanmıştı.

21 Mayıs'ta da Bakırköy 7. İş Mahkemesi, Radikal gazetesinden işten çıkarılan Mahmut Hamsici, Müjdat Tolu, Emre Boztepe, Serkan Taycan ve Osman Işıl Durmuş ile Milliyet gazetesinden Yaşar Bilir'in işe iadesine karar vermişti.

Fazla mesai alacakları için yargıya başvurduğu gerekçesiyle Radikal gazetesindeki işinden olan deneyimci çevre muhabiri İbrahim Günel, Doğan Medya Grubu aleyhinde açtığı işe iade davasını kazandıktan sonra tazminatını da tahsil etti.

Kaynak: Bianet

(Kaynak: atılım)