21 Nisan 2008 Pazartesi

Dostlar, Yapı Kredi'nin verdiğini az buldu!

Dostlar Tiyatrosu “Afife Tiyatro Ödülleri”nin Verdiği “Mansiyon”u Reddetti


Dostlar Tiyatrosu bu yıl sahneledikleri “Sivas 93” oyunları ile “Afife Tiyatro Ödülleri”nde, “böyle bir oyunu sahneleme cesareti gösterdikler için”, “Mansiyon” ile değerlendirilmişlerdir. Dostlar Tiyatrosu, bu ödülü reddettiklerini ve almayacaklarını, oyunun müziklerini yapan Fazıl Say’ın ise adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Dostlar Tiyatrosu’nun Basın Açıklaması

Afife Ödülleri seçici kurulunun tiyatromuza verdiği “Mansiyon Ödülü” üstüne çok düşündük. Sonunda kararımızı verdik. Biz bu ödülü istemiyoruz ve gidip almayacağız.

SİVAS 93, üç ay içinde 74 kez oynanarak 36.850 kişiye ulaştı. Seyircinin sağduyusu, bu oyunu mansiyondan çok daha değerli bir ödüle layık gördü.

Türk Dil Kurumu’nun hazırladığı Türkçe Sözlük şöyle diyor, “Mansiyon: Bir yarışmada konulan ödüle yeterli nitelikte görülmemekle birlikte, anılmaya değer bulunan yapıta verilen derece.” Oyunumuzla ilgili böyle bir değerlendirmeyi kabullenmek yaptığımız işe saygısızlık olur, Sivas’ta yitirdiğimiz insanların anısına saygısızlık olur.

Bu ödülün ilk kez geçen yıl Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu’na verildiğini biliyoruz. Daha çok amatör tiyatroları özendirmek, onların çalışmalarına dikkat çekmek için oluşturulduğu anlaşılan bu ödülün, 39 yıldır tiyatroya emek veren bir topluluğa verilmesini de son derece yakışıksız buluyoruz.

Bir de “cesaret” konusu var. Basına yapılan açıklamada, “böyle bir oyunu oynama cesaretini gösterdikleri için bu ödülü veriyoruz” diyorlar. Bugüne dek dünyanın hiçbir yerinde bir sanat eserinin “cesaret” nedeniyle ödüllendirildiğini duymadık. Afife seçici kurulu bir ilke imza atıyor. Gelecek yıllarda “haysiyet”, “nezaket”, “vatanseverlik” gibi konularda da ödül vermeleri uygun olur.

SİVAS 93’le “en iyi müzik” dalında aday olan Fazıl Say da Dostlar Tiyatrosu’yla tam bir görüş birliği içinde adaylıktan çekildiğini açıklamış bulunuyor.

DOSTLAR TİYATROSU

(Kaynak: Demirkanlı, tiyatrodergisi.com.tr)