8 Nisan 2008 Salı

Devlet dikiş tutmuyor!

Devletin her yeri dökülürken, Devlet Tiyatroları da bu dökülmeyi hızlandırıyor. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, Yalan Makinesi Mustafa Demirkanlı'nın pespaye dergisine her sayı dört (rakamla 4) tam sayfa reklam vererek, tiyatro yayıncılığının yerlerde sürünmesine katkıda bulunurken, bir yandan da sansür makasını elinden eksik etmiyor...

Müjdat Gezen'in T.C. Turizm ve Kültür Bakanlığı çanağını yalamama kararına neden olan Trabzon Devlet Tiyatrosu oyunu Düğün ya da Davul'un sansür edilmesinin baş sorumlusu Lemi Bilgin, bakalım Yalan Makinesi Mustafa Demirkanlı'ya verdiği reklam ve karşılığında Demirkanlı'dan aldığı plaket sayesinde koltuğunu daha ne kadar koruyabilecek?...


NTV'den aktarıyoruz:


Tiyatronun Genel Müdürü kimden korkar?

Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun Başbakan’a taşlama içeren oyunun sansürlenmesi, yönetmen ve oyunculara ceza verilmesine tepkiler sürüyor.

YASEMİN ARPA
NTV-MSNBC
Güncelleme: 10:28 TSİ 19 Mart 2008 Çarşamba

İSTANBUL - Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği Başkanı Mehmet Ege ve Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği İstanbul Temsilcisi Orhan Kurtuldu NTVMSNBC’nin sorularını yanıtladılar. Ege, Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun oyunuyla ilgili soruşturma açılması için girişimde bulunacağını söyleyen Rize Valisi’nin “Sanat özgürce yapılabilmelidir. Ama devletten maaş alan bir tiyatro ekibinin oyunlarında siyasi mesaj vermesi etik değildir” sözlerine karşı, “Devlet bize hükümeti methetmemiz için para vermiyor” derken, Kurtuldu da sansürlenen “Başbakan kimden korkar?” sözüne atfen, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin’i kastederek “Genel Müdür kimden korkar?” dedi.

Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği Başkanı Mehmet Ege, tepkisini şöyle ifade etti:

“Devlet bize hükümetleri ve politikalarını methetmemiz için para vermiyor. Trabzon Devlet Tiyatrosu’ndaki bu son durum gösteriyor ki, hükümetin politikaları doğrultusunda tiyatro yapmamız istenir hale gelebilir, bu bekleniyor. Şu anda benim sahneye koyduğum, Ankara’da oynamakta olan ‘Yıldız Yargılanması’, Nurçin Demir’in sahneye koyduğu ‘Bir Halk Düşmanı’, sayabileceğimiz daha birçok oyun, tiyatro sanatının temel işlevi olan toplumsal ve tarihsel olaylara, yaşamı ve insanı ilgilendiren her türlü olaya eleştirel gözle bakar.

DEVLET BİZE NE İÇİN PARA VERİYOR?

“Devlet Tiyatrosu sanatçısı olmak tiyatronun bu temel işlevine farklı yaklaşmanın gerekçesi olamaz. Devlet bize, tıpkı yaygın eğitim gibi örgün eğitim anlayışı içinde tiyatro yapmak üzere para veriyor. Ama ne yazık ki, özellikle son 5-6 yılda uygulanan politikalarda devlet ve hükümet kavramları birbirine karıştırılmaktadır. Ödenekli sanat kurumlarının hemen tamamı hükümetlerin emrindeki kurumlarmış gibi algılanmaktadır.”

GENEL MÜDÜRLER KİMDEN KORKAR?

Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği İstanbul Temsilcisi Orhan Kurtuldu da, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin’e tepki gösterdi. Söz konusu oyunun daha önce defalarca oynandığını belirten Kurtuldu, “Başbakan kimden korkar” sözünün sansürlenmesine atfen, “Türkiye’de genel müdürler kimden korkar?” diye sordu. Kurtuldu şöyle devam etti:

“Tiyatro, hayatın aynasıdır, deriz. Bu bir gerçekse hayatın her yanını gösterir, göstermekle yükümlüdür. Tiyatro seyircisine ihanet edemez. Demokrasilerde bu kabul edilebilir bir uygarlık ölçüsüdür. Biz uygar bir toplum olmak istiyorsak, sanatın üzerindeki bu baskıların kaldırılması lâzım. Sanat herkesle ilgili eleştirisini yapmakta özgürdür. Yarası olan gocunmalı; ama gocunmayla kalmalı, tehdide dönüştürmemeli. Sanattan korkmaya gerek yok. İyi doğru şeyler yapıyorsanız, eleştiriler de sizi yüceltir.”

(Kaynak: NTV)

Bakınız:
Müjdat Gezen çanak yalamadı!
Çanak kavgası büyüyor!
Aristokrat tiyatrocular da tartışıyor!
Devlet dikiş tutmuyor!