16 Eylül 2007 Pazar

Adına bir gençlik sahnesi açılmalı

Sevgili Arkadaşlar

Bir süredir rahatsızlığı devam eden değerli hocamız Haluk Şevket Ataseven'i bugün (15 Eylül) akşamüstü kaybettik.. Tiyatro camiasına başsağlığı dilerim.

17 Eylül Pazartesi günü, saat 11.00 de , Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde yapılacak törenden sonra öğle namazını müteakkip Karacaahmet Mezarlığına defnedilecek..

O yaşamının büyük bir bölümünü tiyatro sanatına adamış, en çok da tiyatro sevdalısı gençlere el vermişti. Onu çok özleyeceğiz..

Sevgiyle..

Ümran İnceoğlu



HALUK ŞEVKET ATASEVEN


1 Ocak 1931 yılında İstanbul’da doğdu.

Sanatla kurduğu ilk gerçek ilişkiyi 1950’li yıllarda Şişhane’de bulunan Belediye Konservatuarına Türk ve Batı müziği ŞAN bölümlerine sınava girerek başladı.

Daha sonra sanatsal etkinliklerini şiirle sürdürdü. Şiirlerini; Yeditepe, Dost, Türk Dili, Pazar Postası, Ataç, Somut, Mülkiye vb. yayımladı.

Yine 1950’li yıllarda Melih Cevdet Anday’ın yönettiği “AKŞAM Gazetesi Şiir Yarışması”nda birincilik ödülünü aldı.

1958 yılında Afif Yesari’nin ortaya attığı “Düşünce Tiyatrosu” çalışmalarına katıldı, ve aynı yıl deneme yayınlarını sürdüren İstanbul Teknik Üniversitesi TV. sinde sanat üzerine konuşmalar yaptı.

1971 yılında başta Haldun Taner olmak üzere, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde seçkin tiyatro eleştirmenleri ve sanatçılarıyla birlikte İstanbul Liseleri Tiyatro Örgütü’nün (ILTÖ) kuruluşuna katıldı ve yedi yıl başkanlığını yaptı.

Aynı yerde bir (Deneme Sahnesi) kurdu ve her yıl yapılan şenliklerde ödüllendirilen gençleri bu kuruluşa kattı.

Her yıl yapılan İLTÖ şenliklerine katılan liseli gençlerin tiyatro genel kültürü ve eğitimine yaptığı katkılarından ötürü 1978 yılında “Avni Dilligil Jüri Özel Ödülü”nü aldı.

1978/1980 yılları arasında İLTÖ bağlamında liselerarası dram çalışmaları düzeyinde, şiirimizin geçirdiği evreleri ele alıp öğrencilerle birlikte araştırmalar ve çalışmalar yaptı ve bunları diğer kültür kurumlarında da sürdürdü.

1978 yılında İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları, Kadıköy bölümüne sanat yönetmeni olarak atandı.

Bu dönem içinde Mimar Sinan Üniversitesi “Mimari Sanatlar” üzerine öğrenciler ile yaptığı dram çalışmaları konusunda kendisine başarı sertifikası verildi.

Ayrıca ilkokullardan liselere kadar ders programlarına Drama çalışmalarının konması hususunda dikkat çekici uğraşları içinde kendisine İstanbul Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortak olarak verdiği “Kültür ve Eğitim Onur Ödülü”nü aldı.

1982/1984 yılları arasında, Üsküdar “Bizim Tiyatro”da (Duygu Eğitimi Gösterileri) adı altında gençlere yönelik, kültür ve eğitim çalışmaları düzenlendi.

1984 yılında seçkin sanatçı düşündaşlarıyla birlikte (BİLSAK) Tiyatro Atölyesi kuruldu, orada kuram/uygulama/yorum çalışmalarını yürüttü.

1986 yılında yine “Bizim Tiyatro”da (Dramatik Sanatlar Araştırma ve Oyunculuk Atölyesi)ni kurdu ve “Kuram-Uygulama-Yorum” çalışmalarını yürüttü.

1988 yılında yeniden İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları’na geçti ve Beklan Algan’ın Şehir Tiyatrosu bünyesinde kurduğu Tiyatro Araştırma Laboratuvarı (TAL)’ın çalışmalarına eğitimci ve araştırmacı olarak katıldı. TAL çalışmaları sırasında kendisini yeni bir düşünce ve ona bağlı olarak yeni bir sanat dünyasına götürecek yaratım gücünü Süleyman Velioğlu’nun “Sanat ve Ontopsikiyatri” çalışmalarına katılarak kazandı.

1990 yılında İLYADA çalışmaları doğrultusunda kurduğu (Kültürlerarası TROYA Sanat Şenliği) kapsamında yazdığı (Troyayı Dinliyorum) adlı oyunu Türkçe ve Almanca olarak, canlı müzik eşliğinde Troya harabelerinde oynandı. Alman müzik ve tiyatro sanatçılarıyla birlikte her yıl tarihi yörenin dört ayrı bölgesinde tekrarlanan bu şenliğin müzik ve tiyatro gösterilerini yürüttü.

1992 yılında “İstanbul Tıp fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı” mezuniyet sonrası eğitim kursları kapsamında düzenlediği (Sanatsal Alanda Yaratma Edimi) konulu sempozyuma, (Dram Sanatında Aktörün Yaratıcılığı) bildirisiyle katıldı. Bu bildirisi Psikiyatri Ana Bilim Dalı başkanı Prof. Dr. Süleyman Velioğlu tarafından doktora tezi verilmek üzere alındı.

Bütün bu kuramsal ve deneysel çalışmalarını “Tiyatroca Düşünmek” ana başlığı altında çeşitli dergilerde yayımlandı.

2002 yılı Haziran’ında gençlik tiyatrolarına ve onların Kültür Sanat çalışmalarına yaptığı katkılarından ötürü kendisine “Terakki Vakfı, Tiyatro Onur Ödülü” verildi…

2005 yılında Şehir Tiyatroları “Sanat Hizmetleri Ödülü”nü aldı.

2005 yılında MSM “Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde” kuram ve uygulama çalışmaları yaptı.

Son olarak Şehirdışı Tiyatrosu’nda kendi ifadesiyle “Tiyatrolog” olarak sanat danışmanlığının yanı sıra Anatole Sokak Oyuncuları ile de ortak çalışmalar sürdürmekteydi.

Ümran İnceoğlu


Tiyatro'ya ve Türkiye'de dolaylı da olsa yaratıcı dramanın gelişimine verdiği destekten, Derneğimiz Çağdaş Drama Derneği'nin kurulması çalışmalarına katılıp, çok önemli desteklerini Derneğimizden esirgemeyen, bu çalışmalarından ve desteklerinden dolayı da çok teşekkür borçlu olduğumuz Sayın Haluk Şevket Ataseven için başta ailesi ve yakınlarına, tüm tiyatro dünyasına, yaratıcı drama dünyasına başsağlığı diliyorum... Konu Derneğimiz aracılığı ile üyelerimize ve yaratıcı drama ile ilgilenenlere de duyurulacaktır.

Yrd. Doç. Dr. H.Ömer Adıgüzel
Çağdaş Drama Derneği Gnl.Bşk.

tıkla