8 Haziran 2007 Cuma

TOMEB Devlet Sadakası'na aracılık ediyor!

Devlet, tiyatrolara sadaka vererek, sanatın ölmesine neden oluyor. Hak edilmemiş parayı alan tiyatro, yaşamı estetize edip, insanların dünyaya bakışlarını derinleştireceğine, tam tersi, sığlaştırarak, kapitalizmin ilelebet muhafaza ve müdafaa edilmesi için çaba harcamış oluyor...

Konservatuarlar ve tiyatro bölümlerindeki "beyin yıkama makineleri" de, diğer yandan hızla çalışarak, yaşamın düzeysiz bir hal alması için adeta yarışıyorlar...

Demokratik savaşım verdiğini iddia eden meslek örgütleri, bir biçimde "sanatsal şovenizm" oluşturmak ve havanda su dövmek için kurulduklarını kanıtlıyorlar...

Meslek örgütlerinden TOMEB (Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği) İstanbul Temsilcisi Orhan Kurtuldu, Kültür Bakanlığı'nın Semaver Kumpanya'ya sadaka vermemesine fena halde içerlemiş ve eline kalemi alarak, aklına gelenleri sıralayıvermiş:


Orhan Kurtuldu

Ödenek komisyonu istifa etmeli

Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB) İstanbul Temsilcisi Orhan Kurtuldu, Kültür Bakanlığı’nın Semaver Kumpanya’ya ödenek vermemesini eleştirerek “Bu yıl bakanlığın özel tiyatrolara destek kapsamındaki ödenek komisyonunda olan kişiler, bu komisyondan derhal istifa etmelidirler” dedi.

Tiyatro hayatında beş yıldır var olan Semaver Kumpanya’nın, Türk tiyatrosunun öncü tiyatrolarından biri olma başarısını gösterdiğini belirten Kurtuldu şöyle dedi:

“Bu özel tiyatromuz daha iyi, daha doğru ve daha güzel bir dünya özlemini gerçekleştirmek için kendine düşen görevleri yapmıştır. Ancak bugünkü siyasi iktidar, bu tiyatromuzdan ve yaptıklarından rahatsız olmuş olacak ki bu yıl özel tiyatrolara verilen devlet desteğinden bu tiyatromuza bir kuruş dahi vermemiştir. Nedense bu ve benzeri tiyatrolara ödenek verilmesi uygun görülmemiştir. Peki neye göre, kime göre, hangi kriterlere göre? Oysa Semaver Kumpanya; kriterleri belli, temiz ödenekten hak ettiği payını istiyor. Hem de başı dik ve onurlu bir biçimde tiyatro yapmaya devam ederek. Anayasa’ nın “devlet sanatı, sanatçıyı korur ve destekler” diyen 64. maddesine dayanarak. Semaver Kumpanya bu yıl devlet desteğini hak etmemişse eğer, o zaman hiçbir tiyatro da hak etmemiş demektir.”

Kültür Bakanlığı’nın devlet bütçesini keyfiyete göre ve çifte standart uygulayarak kullandığını ifade eden Kurtuldu, yaptığı açıklamada şu ifadelere de yer verdi:

“Bu iktidarın Kültür Bakanı suç işlemiştir. Ödenek almayı hak eden tiyatrolara gerekli ödeneği yapmamıştır. Bu bakan, devletin bütçesini haksızca kullanmıştır. Bu sebeple basın yoluyla ilgili makamlara suç duyurusunda bulunuyorum. Bakanlık ödenek vermediği tiyatrolara bunun nedenlerini açıklamak, ödenek verdiği tiyatrolara da hangi kriterlere göre vermiştir bunu açıklamak zorundadır. Bu kriterleri bilmek de tüm tiyatrolarımızın en doğal hakkıdır. Biz Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği olarak diyoruz ki bakanlığın ödenek komisyonlarında kişiler değil, ilgili sanat meslek örgütleri ve sanat kurumları olmalıdır. Ödenek komisyonlarında ödeneği hem alan, hem veren konumda kişiler asla olmamalıdır. Bu yıl bakanlığın özel tiyatrolara destek kapsamındaki ödenek komisyonunda olan kişiler, bu komisyondan derhal istifa etmelidirler. Tüm özel tiyatrolarımızın bir an önce ortak söylem ve eylemde buluşmaları için girişimlerde bulunacağız. Devletten ödenek alsın veya almasın, tüm tiyatrolarımızı dayanışmaya çağırıyorum. Bu ilkesiz ve sorumsuz anlayışa gelin hep birlikte “artık yeter” diyelim.” (KÜLTÜR SERVİSİ)

tıkla: Evrensel