11 Temmuz 2013 Perşembe

Bulunmaz, yanlış karar veren İst. 10. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne karşı!

TÜRK MİLLETİ ADINA
KARAR

T.C.
İSTANBUL
10. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

ESAS NO: 2012/650 Esas

KARAR NO: 2013/320

HÂKİM: EROL BAŞBUĞ 26185

KÂTİP: HAVA DUDU AŞKIN 99621

DAVACI: MUSTAFA ŞÜKRÜ DEMİRKANLI - T.C. KİMLİK NO: 37210675438

VEKİLİ: Av. REYHAN KAYIŞLI - Oğuzhan Cad. Halıcılar Köşkü Sok. No: 2/3 Fındıkzade... Fatih - İSTANBUL
DAVALI: HÜSEYİN HİLMİ BULUNMAZ - T.C. KİMLİK NO: 50482204038 - Ali Baba Türbe Sok. Onur Han No: 13/8-9 Çemberlitaş - Eminönü / İSTANBUL


DAVA: MANEVÎ TAZMÎNAT
DAVA TARİHİ: 26/12/2012
KARARIN TEFHİM TARİHİ: 18/06/2013
KARARIN YAZILDIĞI TARİH: 24/06/2013

Davacı vekili tarafından davalı aleyhine mahkememize açılan "Manevî Tazmînat" davasının yapılan yargılaması sonundu,

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:

Dava dilekçesinde; davalının yönetici ve sahibi olduğu www.tiyatroyun.blogspot.com isimli İnternet sitesinde; davacı hakkında hakaret içerikli yazılar yayınladığı, davacının şikâyeti üzerine, bu eyleminden dolayı, İstanbul 35. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 2011/3131 E. sayılı dosyasında yargılanarak, 28.02.2012 tarihinde verilen kararla cezalandırıldığı, davacı hakkındaki söz konusu yayınlarda; "... Bu site, başta Mustafa Demirkanlı olmak üzere, tiyatral faşizmi yeniden üretmek için LİNÇ KAMPANYASI düzenleyenlere karşı bilinç oluşturmak için yayınlanıyor..., orospu çocuğunun biriyim anlayacağınız. Ama sakın ha kimse bana orospu çocuğu demisin sözünü, acaba aşağıdaki kişilerden hangisi söylemiş olabilir... D - Mustafa Demirkanlı... LİNÇÇİ yayıncı Mustafa Şükrü Demirkanlı... Ulan Mustafa... Eşek yerine koyduğun ve seni kuzu kuzu dinleyen mankafalı okurların bile, senin yaptığın bu sahtekârlığı kendiliğinden anlayacaktır... Oooha! Çüüüş! Höst! Başta LİNÇÇİ yayıncı Mustafa Şükre Demirkanlı olmak üzere LİNÇ KAMPANYASI düzenleyen alçakların yaptıkları mükerrerlik alçaklığını yaklaşık olarak bir yıl bekledikten sonra, gözümüzden kaçmış bahanesini bertaraf etmek için, oldukça uzun bir zaman sonra ortaya çıkaran kişi Hilmi Bulunmaz'dır... 20 yılı aşkındır bir Kırım Kongo Kenesi gibi Türkiye Tiyatrosu'nun kanını emen LİNÇÇİ yayıncı Mustafa Şükrü Demirkanlı tam bir yavuz hırsız... Ulan Mustafa biz senin yaptığını yapmayacak, kaynakları saklamayacak, delilleri karartmayacak, sıçtığın bokun üzerine oturtarak, bu boku gizlemene asla izin vermeyeceğiz... Her türlü alçaklığı, her türlü berbatlığı, her türlü cenabetliği, her türlü şerefsizliği yapmasına karşın, temiz sözcüğünün bile ırzına geçmeyi bir görev olarak alanların kolektifi için icat edilmiş korsan sitenin, sıçtığın bokun adını belirtmekten hiç mi hiç çekinmiyoruz... Lan oğlum, ulan Mustafa, Mason İçişleri Bakanı Şükrü Kaya kılıklı despot, Kenan Evren bakışlı ordu eskisi..." şeklinde ifadelere yer verildiği, bu ifadelerin davacının kişilik haklarına ağır saldırı niteliğinde olduğu belirtilerek, 25.000,00 TL manevî tazmînatın yargılama giderleri ve vekâlet ücreti ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesi talep ve dava edilmiştir.

Davalı, ön inceleme duruşmasında; Hakkında LİNÇ KAMPANYASI yürütüldüğünü, yazılarının niyet ve amaç itibariyle değerlendirilmesi gerektiğini savunmuş, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.

Dava; 6098 Sayılı T.B.K.'nun 58. Maddesi uyarınca açılmış "Manevî Tazmînat" davası niteliğindedir.

Dava dilekçesinde sözü edilen İstanbul 35. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 2011/3131 E. 2012/233 K. sayılı dosyası getirtilerek incelendiğinde; Davalının söz konusu yayın nedeniyle yargılandığı, yargılama sonunda; hakaret suçu sabit görülerek cezalandırılmasına karar verildiği, kararın kesinleştiği görülmüştür.

Davalı tarafından yapılan İnternet yayınlarında kullanılan ifadelerin, davacının kişilik haklarına saldırı teşkil ettiği tartışmasızdır. Nitekim davalı, bu nedenle yargılandığı İstanbul 35. Sulh Ceza Mahkemesi'nce hakaret suçundan cezalandırılmıştır ve bu cezası kesinleşmiştir.

6098 Sayılı T.B.K'nun 74. Maddesi uyarınca, ceza mahkemesinin kesinleşen mahkûmiyet kararının mahkememizce tartılışması mümkün değildir. Bu karar, mahkememiz için bağlayıcı niteliktedir.

Bu nedenle, başkaca bir delil araştırmasına gerek görülmemiş ve mevcut dosya kapsamı ile yetinilerek, karar verilmesi gerekmiştir.

Dava dilekçesinde, 25.000,00 TL manevî tazmînat talep edilmiştir. Taraflar, tiyatro ve sanat camiası içerisinde yer alan kişilerdir. Söz konusu yayınlardan, tarafların temsilcisi oldukları tiyatro anlayışları arasında büyük bir çatışmanın ve kutuplaşmanın yaşandığı anlaşılmaktadır.

Bu bakımdan, söz konusu yayınlarda öne sürülen iddialar mahkememizce alelade isnatlar olarak değerlendirilmemiş, hakaret içerikli olduğu kabul edilmekle birlikte, yayınların, davalının temsil ettiği görüşler adına yapıldığı, doğru veya yanlış, davacının şahsında tiyatro için belli bir tavrın ortaya konulduğu kabul edilmiştir.

Bu nedenlerle, 7.500,00 TL tutarında manevî tazmînata hükmedilmesinin dosya kapsamına ve hakkaniyete uygun düşeceği sonucuna varılmış, buna göre aşağıdaki hüküm tesis edilmiştir.

HÜKÜM: Yukarıda izâh edildiği üzere:

Davanın KISMEN KABULÜ ile,

7.500,00 TL manevî tazmînatın davalıdan alınarak davacıya ödenmesine,

Fazlaya ilişkin talebin reddine, 

Peşin harcın mahsubu ile bakiye 141,08 TL karar ve ilâm harcının davalıdan alınmasına, davacının peşin yatırdığı 371,25 harç parasının davalıdan alınarak davacıya ödenmesine,

1.320,00 TL vekâlet ücretinin davalıdan alınarak davacıya ödenmesine,

Davacı tarafından yapılan 21,15 TL başvurma harcı parası, 23,00 TL davetiye gideri olmak üzere toplam 44,15 TL yargılama masrafının davanın kabul edilen miktarına göre 13,25 TL'sinin davalıdan alınarak davacıya ödenmesine, geri kalan masrafın davacı üzerinde bırakılmasına,

Dair kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde temyizikabil olmak üzere verilen karar tarafların yüzlerine karşı açıkça okunup anlatıldı. 24/06/2013

Kâtip 99621                                                                                       Hâkim 26185

***

Oyun'un notu: Resmî metindeki bâzı yerleri renkli hâle biz getirdik!