2 Haziran 2013 Pazar

Uzakta olan Bulunmaz, "Gezi Parkı"ndan önce Dilan Alp'i düşünmüştü...

taşlılar öne çıkın
sapan için taş kırın

paramızı
gazımızı
taşımızı
kıvamında kullandığımızda
iktidarda olacağız iktidarda


(Bulunmaz'ın, Dilan Alp'e armağan ettiği "ey taş" şiirinden alıntı!)

***

Devrim için savaşmayana sosyalist denmez!

Yukarıdaki sözü, sosyalist mücadeleye adım atmış herkes mutlaka bilir. Bir insan, kendine "sosyalist" yaftasını yakıştırdıktan, yapıştırdıktan sonra, sadece aldığı soluğu değil, verdiği soluğu da, sınıf mücadelesine katkı sunmak için savaşmaya adar. Bu savaş, savaşım, toplumun ayranı kabardığında, kendiliğinden gelişen kitle hareketlerinin sert rüzgârıyla sürüklendiğinde değil, her koşulda ve her zaman söz konusu olmalıdır!

Sadece ve yalnızca kendi küçük dünyasını, kendi küçük ülkesini, kendi küçük kentini, kendi küçük semtini, kendi küçük mahallesini ve kendi küçük caddesini ve kendi küçük sokağını ve de kendi küçük evini değil, bütün insanlığın ürettiği bütün toplumsal zenginlikleri düşündüğünde, konuştuğunda, yazdığında, örgütlediğinde insan belki sosyalist olabilir. "Olur" sözü yerine, "olabilir" sözünü kullanmamın ciddi bir anlamı var. Bir kişinin sosyalist olarak varlık gösterebilmesi için, kendisi dışındaki insanlar tarafından da "sosyalist" olarak anılmayı hak etmesi gerekir!

Bir insan, toplumu sanat yoluyla sosyalizme hazırlamaya soyunmuşsa, koşullarını, zamanını sonuna dek zorlayıp, burjuva kişilerden, burjuva kuruluşlardan ve burjuva kurumlardan kilometrelerce uzakta durması, uzakta yaşaması ve uzakta sanat yapması gerekir. Burjuvazinin saatine göre değil, proleteryanın net saatine göre kendini terbiye eden sosyalist sanatçı, nerede olursa olsun, hangi koşul ve zamanda yaşarsa yaşasın, sanatını, ezilen kitlelerin, halkın, tüyü bitmemiş yetimlerin yararı için kullanır ve böylelikle, hiçbir zaman için burjuvazinin çanağını yalamaz! 

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz