8 Mart 2013 Cuma

Kendisinden kuruşu kuruşuna, tam tamına, gayet net, oldukça anlaşılır bir rakamla 25.000,00 TL alabilmek için, tuttuğu acemi avukatlar Eyyüp Fırat Kuyurtar ile Uğur Demirci Tosun'un hukuk bilgisine güvenerek, 24 Haziran 2010 tarihinde İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi Yargıçlığı'na başvurmayı hakkı, hukuku olarak görmeyi uygun bulan "1992 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi Tiyatro Kulübünde Tiyatro Yönetmenliği yapmış" LİNÇ KAMPANYASI düzenleyicisi ve LİNÇÇİ Mimesis Dergisi yazarı Ömer Faruk Kurhan tarafından dava edilebilen Sosyalist OYUN Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Bulunmaz Tiyatro - İstanbul Genel Sanat Yönetmeni Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz'ın yaklaşık üç yıldır yargılandığı İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesi Yargıçlığı, hukuka pek çok aykırı davranarak Abdurrahman Dilipak hakkında da evrensel hukuk kurallarını hiçe sayan skandal boyutunda olumsuz bir karar aldı!

Dilipak Hak Aramada Bir İlki Başardı

28 Şubat sürecindeki skandal yargılamaların simgesi haline gelen "Şişli Terakki Davası" ile ilgili Yargıtay, devrim niteliğinde bir karara imza attı.

Yazarımız Abdurrahman Dilipak'ın ısrarlı hak arama mücadelesi üzerine Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, AİHM'de dostane çözüm ile sonuçlanan ve hukuka aykırılığı tescillenen tazminat kararının ortadan kaldırılması talebi ile ilgili yerel mahkeme kararını bozdu.  Yargıtaıy 4. Hukuk Dairesi, "dostane çözüm"ün, aslında hukuka aykırılığın tescili anlamına geldiğini hatırlattı.

BİRÇOK YAZAR VE YAYIN ORGANI YAZDI

Yazar Ilgaz Zorlu, kökenleri Selanik'teki Şemsi Efendi Haham Okulu'na dayanan ve yüzyıldan fazla bir zamandır İstanbul'da faaliyet gösteren Şişli Terakki Lisesi'nin Nişantaşı'nda bulunan eski binasının bir vakıf binası olması ve değerinin de trilyonlarla ifade edilen binanın kiraya verilmek suretiyle peşkeş çekilmek istendiğini yazdı. Yazar Ilgaz Zorlu'nun ardından yazarımız Abdurrahman Dilipak ile Akit, Hürriyet, Zaman, Yenişafak ve Aksiyon gibi basın organları da bu çok değerli binayla ilgili haberler yaptılar. Doğan Medyası'nda çalışan Erdal Bilaller, Ufuk Güldemir, Semra Uncu, Erdal Şafak ve Soner Yalçın gibi yazarlar da Zorlu'nun iddialarını yorum yaparak köşelerinde yayınladılar.

SADECE DİLİPAK VE AKİT'E CEZA VERİLDİ

Şişli Terakki Vakfı ve Vakıf Başkanı Haluk Arığ bu iddiaları yalanlayarak 2000 yılında Ilgaz Zorlu, Abdurrahman Dilipak ve Akit aleyhine toplam ona yakın ceza ve tazminat davası açtı. İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan davalarda istenilen toplam tazminat 400 milyar TL'yi buldu. Yargılamanın sonunda iddiayı gündeme getiren Ilgaz Zorlu da dahil olmak üzere, sözü söyleyen ve bu sözleri yazı konusu yapan bütün gazeteciler hakkındaki dava reddedilirken İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, sadece Abdurrahman Dilipak'ı ve Akit'i tazminata mahkum etti.

YARGITAY ONAYLADI DİLİPAK DAVAYI AİHM'E TAŞIDI

Yerel Mahkeme'nin kararına itiraz eden Dilipak, konuyu Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını onayladı. Yargıtay üyeleri Bilal Kartal, Mustafa Kıcalıoğlu, Mehmet Uyumaz, Mahmut Bilgen yerel mahkemenin kararını onaylarken üye Kamil Kancabaş ise karşı oy kullanmıştı. Dilipak, verilen mahkumiyet kararının İnsan Haklarını ve Temel Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşmenin ve Eki Protokolleri'nin ihlali olduğunu belirterek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu. "Dostane çözüm" öneren AİHM'in teklifi sonucu, İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin yanlış kararı sebebi ile Dilipak lehine tazminata hükmedildi.

YEREL MAHKEME AİHM KARARINA RAĞMEN AKSİ KARARINDA DİRENDİ

AİHM'in önerdiği dostane çözüm ile Şişli Terakki Vakfı'nın lehine verilen tazminatı devletten alan Dilipak, Mayıs 2011'de kendisi hakkında mahkumiyet kararını veren İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak, yargılamanın yenilenmesini istedi. Kararı veren hakime E. Göksun Özçelik hakkında HSYK'ya suç duyurusunda da bulunan Dilipak, kendine AİHM tarafından ödetilen tazminatın; kararı veren yargıç ve Yargıtay üyelerinden tahsilini istedi. İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin yargılamanın iadesi talebini reddetmesi üzerine de Dilipak konuyu yeniden Yargıtay'a taşıdı.

YARGITAY 4. HUKUK DAİRESİ SON NOKTAYI KOYDU

Yazarımız Dilipak'ın ısrarlı hak arama mücadelesi üzerine 4. Hukuk Dairesi, AİHM'nin dostane çözüm önerisine rağmen Türkiye tarihinde bir ilke imza atarak yerel Mahkeme'nin yeniden karar vermesini kararlaştırdı. Oy birliğiyle alınan kararda; "AİHM'in dostane çözüm neticesinde davanın kayıttan düşürülmesi ve yargılamanın yenilenmesi şartlarının oluşmadığından bahisle talebin dinlenebilir olmadığından reddine karar verilmesi doğru değildir. Bu nedenle işin esası incelenerek bir karar verilmek üzere hükmün bozulmasına karar verilmiştir." denildi.

DİLİPAK: YAZI YAZDIĞIM İÇİN MAHKUM OLDUM

Kararı değerlendiren Dilipak, "Bu açıklamayı haber yapan Hürriyet grubunun yazar ve muhabirleri. Sözü söyleyen serbest, yazan serbest, ben o konularla ilgili bir yazı yazdığım için tazminata mahkum oluyorum." dedi.

Halil Cömert \ Akit

(Kaynak: HABER VAKTİM)

***

Ayrıca bakınız:

LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorlarından davacı Ömer Faruk Kurhan, tuttuğu avukat Uğur Demirci Tosun eliyle, "Avukatların çoğu GÜVENİLMEZdir genellikle..." diye düşündüğü için avukat tutmayı aklının ucundan bile geçirmeyen Sosyalist OYUN Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Bulunmaz Tiyatro - İstanbul Genel Sanat Yönetmeni Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz'dan kuruşu kuruşuna, tam tamına 25.000,00 TL manevi tazminat talep etmek için, İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi Yargıçlığı'na başvurmuş!...

Harf harf hecelenip, sözcük sözcük ezberlenerek okunacak kitap!

Sosyalist OYUN Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Bulunmaz Tiyatro - İstanbul Genel Sanat Yönetmeni Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz'ın sanatsal ifade olanaklarının ilelebet ilga ve imhâ edilmesi için LİNÇ KAMPANYASI düzenleyenlerden Ahmet Ertuğrul Timur, Cüneyt Yalaz ve Orhan Kurtuldu'nun, Yeni Akit Gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak'a haksızlık, hukuksuzluk yapan Şişli Terakki'de konuşlanmaları sadece ve yalnızca bir rastlantı mı, yoksa ideolojik bir mevzi elde etme durumu mu?!!!...