3 Şubat 2013 Pazar

"İstanbul Korsan Tiyatroları" Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin, çemberden bile daha yuvarlak konuşarak, "Zengin Mutfağı" sorusunu taca atma "ustalığı" göstermeye devam ediyor hâlâ!...

"Zengin Mutfağı" tercihen kaldırılmış

Faşizm eleştirisi "Zengin Mutfağı" oyunu, Şubat 2013'de Şehir Tiyatroları'nda oynanmayacak. Konuyla ilgili konuştuğumuz Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin'in oyunun sahnelenmeme nedenine ilişkin açıklaması: "Tercihimiz"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda sahnelenen Zengin Mutfağı oyunu, Şubat ayı oyun düzeninde yer almadı.

35 yıl aradan sonra, Şehir Tiyatroları'nda tekrar sahnelenmeye başlayan oyun, ikinci gecesinde, üç kadın izleyicinin "kurt işaretli" ve "Tanrı Türk'ü korusun" sloganlı müdahalesine maruz kalmıştı. Bu müdahalenin ardından, bir faşizm eleştirisi olan oyunun Şehir Tiyatroları'ndaki akıbetine dair çeşitli endişeler vardı. Şehir Tiyatroları'nın Şubat 2013 programında oyunun yer almaması, özellikle sosyal medyada büyük tepki uyandırdı. Konuyla ilgili olarak oyunun yönetmeni Aslı Öngören ve Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin ile konuştuk.

"İzlemek isteyene ne diyeceğiz?"

Yönetmen Aslı Öngören, yönetimle henüz görüşmediğini belirterek, açıklama yapabilecek denli net bir bilgisinin olmadığını, yönetimle görüşmeyi beklediğini söyledi. Ancak Öngören, bir oyun sonrasında MHP'li yöneticiler olduklarını söyleyen iki kişinin kendisiyle görüştüğünü anlattı: 

"Oyundan rahatsız olduklarını, oyunun ülkücüleri kötü gösterdiğini, yanlış tanıttığını, bu konuda hassasiyet olduğunu ve oyunun kaldırılması yönünde yönetimle görüştüklerini söylediler. Ben de, kendilerine, oyunu izlemek isteyen, bundan rahatsızlık duymayan kıymetli bir seyirci kitlesi olduğunu söyledim. 'Onlara ne diyeceğiz?' dedim."

Defalarca sergilenen, filmi de olan oyunun, bütün bunların ötesinde kıymetli bir Türk tiyatro klasiği olduğunu belirten Öngören, "Hoşlanılmayan her oyun kalkacak mı, izlemek isteyenlerin özgürlüğü ne olacak?" diye sordu.

Öngören'le "Zengin Mutfağı" üzerine yaptığımız röportaj için tıklayınız.


"Onlarca nedeni olabilir" ama biri bile açıklanmıyor

Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin, oyunun bu ay (Şubat 2013) programa konulmadığını, sonrası için kesinleşmiş bir karar olmadığını, tiyatronun ilgili birimleri ve kişileriyle görüşülerek karar verileceğini söyledi. Bu uygulamanın sebebine ilişkin sorumuzu, oyunların kimi aylar sahnelenmemesi uygulamasının yeni olmadığını belirterek yanıtlayan Şahin, "Tercihimiz. Onlarca nedeni olabilir. Neden diğer oyunlarda sorulmuyor da, bu oyunda soruluyor?" dedi. Ancak, sebebine dair net bir açıklama getirmedi.

Şahin, "MHP'li yöneticilerle görüşme" iddialarına ilişkin olarak da, muhatap olarak görüşmeyi dile getirenleri gösterdi: "Bunu, iddiada bulunanlara, aktaranlara sorun!" dedi. Oyunun önemli bir Türk tiyatro metni olduğunu, bu yönüyle gündeme gelmesi gerektiğini belirten Şahin, "bu önemli metnin" bundan sonraki aylarda Genel Sanat Yönetmeni olduğu Şehir Tiyatroları aracılığıyla izleyiciyle buluşup buluşmayacağına ilişkin net bir bilgi vermedi.

Sendika.Org

(Kaynak: Sendika)

***

Ayrıca bakınız:

"Zengin Mutfağı"nı protesto eden Nurhayat Güneş, derdini anlattı!