5 Şubat 2013 Salı

Cemal Bulunmaz, Petersburg'da öyle güzel fotoğraflar çekiyor ki...

Pipo içen tiryaki biri gibi fabrikalarının bacalarından sürekli olarak duman çıkan kent Petersburg'un beni ne kadar müthiş etkilediğini küçük bir yazıyla değil, hiçbir anlatım aracıyla sizlere aktaramam! 

Her santimetre karesinden insan sıcaklığı fışkıran Petersburg, bence, tam bir açık hava kültür merkezi. Ara sokaklara dek sızan tiyatrolar, filarmoni orkestraları, opera ve bale binaları, insanların yüreğini öylesine çok rahatlatıyor ki, Türkiye'deki "kültür faşizmi" karanlığını düşündükçe, burada bile tüylerim diken diken oluyor!


Petersburg kentinin bir kültür merkezi olması, bu kentin insan sıcaklığıyla sarmalanması, dışarıdan gelen her insanı büyük bir coşkuya savuruyor. Bu kentin bu denli yalın ve anlaşılır bir kültür rüzgârı estirmesinin temelinde, müthiş bir "üretim çılgınlığı" var!


Hemen hemen her yerden fabrika bacalarının tüttürdüğü güzel renkli dumanların ivmelendirdiği hayat, sizi ya şair yada yazar yapıyor. Şiir yazacak, roman tasarlayacak kadar bir zamanınız yoksa bile, Cemal Bulunmaz'ın yaptığı gibi deklanşöre basıp, ânı saptama gereksinimi duyuyorsunuz ve böylelikle okur coşuyor!


Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz


***


Ayrıca bakınız:

Bu yıl Hindistan ve İtalya'da bulunan Bulunmaz, Rusya'ya gidiyor!

İstanbul - Petersburg seferi yapan THY uçağını ağırlaştıran kitap!


Petersburg kentindeki okurlar yürüyen merdivende de kitap okuyor