4 Ocak 2013 Cuma

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz, aşağıdaki yazıyı okur okumaz şöyle söyledi: "Türkiye tiyatrosunun kuramsal boyutuna en ufak bir katkısı olmayacak yazıda, hiçbir kanıt ve/ya tanık gösteremeyen Kemal Oruç gayet rahatça 'KÜFÜRLER SAVURDU' diyebiliyor!!!"

Kemal Oruç

***

Ben, 30 Aralık 2012 Pazar günü 15.30 seansında izlediğim "Zengin Mutfağı" oyunu öncesi ve sonrasında, oyunun oynandığı Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde birçok görevli ve görevsiz kişilerle görüşme yapıp, 27 Aralık 2012 Perşembe günkü seansta "bozkurt işâreti" yapan iki kadının, basında yazdığı gibi "küfür edip sahneye çıkarak saldırıda bulundukları" eyleminin doğru olup olmadığını sordum ve bana yanıt veren kişilerin hepsi, evet hepsi, bu oyunun yönetmeni Aslı Öngören'in dile getirdiği şu görüşleri yineledi:

"Oyunun sonunda aşçının faşizme küfrettiği yer vardır. Orada üçüncü sırada oturan iki kadın seyirci bozkurt işareti yaparak ayağa kalkmışlar. 'Tanrı Türk'ü korusun' diyerek slogan atmışlar. 'Bu oyun bize, ülkücülere hakaret edemez' diye bağırmışlar. Salondakiler de alkışlarla ve sözle protesto etmiş bu iki kişiyi. Onlar da salonu terk etmişler. Tabi oyun bir iki dakika durmuş ve sonra devam etmiş. "

Yani, LİNÇÇİ Mimesis Dergisi'nin sanal kuyruğu Mimesis sitesi yazarı Kemal Oruç'un, hiçbir kanıt ve/ya tanık göstermeden iddia ettiği gibi "küfürler savurdu" diyen herhangi bir görevli yada görevsiz hiç kimseye rastlamadım. Salonun her yerini çok rahat bir biçimde gören efekt ve ışık odasındaki kişilere defalarca sormama karşın, "küfürler savurdu" demediler. Sahne Amiri "küfürler savurdu" demedi. Her kim ki protesto olayına tanık olmuşsa "küfürler savurdu" demiyor. Oyunun yönetmeni (ve tabii ki en yetkilisi) Aslı Öngören kesinlikle "küfürler savurdu" demiyor.
(Mutlaka tıklayınız: LİNÇÇİ Mimesis'te yayınlanan yazılara güvenmesek de, bu yazıyı, Aslı Öngören'in sözüne güvendiğimiz için okurlarımıza sunuyoruz!
Sanırım protesto sırasında orada olmayan Kemal Oruç ısrarla ve inatla "küfürler savurdu" diyor. Tam da, 12 Eylül Faşizmi öncesi hazırlanan toplumsal senaryoya uygun şu replik ağır ağır, sinsi sinsi, yavaş yavaş tıslayarak yine gündemdeki yerine otuyor:

"SAĞ - SOL ÇATIŞMASI VAR!"


Oysa, 12 Eylül Faşizmi döneminde de, şimdiki faşizm döneminde de, "sağ - sol çatışması" değil, kapitalizmin insanları birbirine kırdırma, onları etnik kökenlere göre savaşa savurma iradesi var.

DİKKAT FAŞİZM VAR!

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz


***

LİNÇÇİ Mimesis sitesi yazarı Kemal Oruç diyor ki:


12 Mart askeri darbesi döneminde, bir zengin mutfağında geçen ve bu evde çalışan bir kıza aşık olan ihbarcı gencin, evin kapitalist sahibinin desteğiyle, bir faşiste dönüşmesini anlatan oyunun sahnelenmesi sırasında önce bir grup bozkurt işareti yaptı, ardından Lütfü Usta karakterinin "Ben böyle faşizmin…" demesiyle iki kadın bozkurt işareti yaparak sahnedeki oyunculara küfürler savurdu ve salonu terk etti. 

(Kaynak: Mimesis)