29 Aralık 2012 Cumartesi

"Zengin Mutfağı"nın yönetmeni "küfür var" demiyor; T24 var diyor!

Türkiye Cumhuriyeti, resmî faşizmi gözlerden uzak tutup, yapay çelişkilerden yararlanarak, "sağ-sol kavgası" ninnisiyle 12 Eylül Faşizmi'ne temel hazırlayan bir sabıkaya sahip olarak sicili bozuk bir biçimde yaşamını sürdürüyor hâlâ. Gözaltına alınıp, tutuklu olduğum cezaevindeki gözlemim de şu yönde: "Karıştır, barıştır!" aldatmasıyla emekçi "ülkücü" kişilerle emekçi "sosyalist" kişileri yapay bir biçimde karşı karşıya getiren resmî faşizm, böylelikle "maymuna bak" diyerek, kapitalizmin ilelebet muhafaza ve müdafaa edilmesine yarayan sentetik bir çelişki imal ediyor. 

Oysa, kendilerini "ülkücü" olarak nitelesin, "sosyalist" olarak nitelesin, emekçi kişiler, hiçbir zaman için "kapitalsiz kapitalist" olmamalılar. Bunun için de, toplumsal ve siyasal irade gerekiyor. Bu iradeyi ortaya koyabilecek niteliğe sahip siyasal partilere sahip olmadığımız için, örnekse kendisine "Türkiye Komünist Partisi" diye bir ad yakıştırıp, tabela yapıştıran bir siyasal örgütün yayın organı soL Gazetesi'ne "demeç veren" LİNÇ KAMPANYASI imzacısı Orhan Aydın, "Zengin Mutfağı" oyununu izlerken "gaza gelip" slogan atan kişilerin oluşturduğu gerginliği, sanki bir "devrimci - faşist savaşı" gibi görüp göstermeye çalışıyor:

"Bu saldırı, AKP tarafından açık adıyla ifade edilerek yaşadığımız sanat ve sanatçı düşmanlığının dışa vurumudur. Hayatın her alanında ve parlamentoda dinci gericiliğin, yobazlığın ve muhafazakârlığın yedek lastiği haline gelmiş faşizmin sanat ve sanat düşmanlığı konusunda da AKP ile aynı çizgide olduklarını bir kez daha anlamış oluyoruz. Bu ırkçı, faşist ve gerici saldırı o gün oyunu izleyen seyirciler tarafından püskürtüldüğü gibi tüm sanat alanları ve tiyatro yaratıcıları tarafından da mutlak yenik düşürülecektir. Sahnelerimiz insanlarımızın ortak evidir, sahnelerimiz üzerindeki oyunlarımız hepimizindir. Vasıf Öngören tiyatromuzun onurlu bir yaratıcısıdır ve hiçbir zaman yalnız kalmayacaktır. Oyunun oynandığı her gün orada olacağız ve oyunun yaratıcılarını, meslektaşlarımızı yalnız bırakmayacağız."


(Kaynak: soL)

"Zengin Mutfağı"
nin yönetmeni, LİNÇ KAMPANYASI imzacısı ve Türkiye Komünist Parti'li Orhan Aydın gibi konuşmuyor. Çok daha çağcıl ve çok daha insancıl bir söylem tutturmak için büyük bir özen gösteren "Zengin Mutfağı"nın yönetmeni ve bu oyunun yazarı Vasıf Öngören'in kızı Aslı'nın her söylediği söze gözü kapalı iman etmesek de, Aslı Öngören gayet somut bir şey söylüyor:


"Oyunun sonunda aşçının faşizme küfrettiği yer vardır. Orada 
üçüncü sırada oturan iki kadın seyirci bozkurt işareti yaparak ayağa kalkmışlar. "Tanrı Türk'ü korusun" diyerek slogan atmışlar. "Bu oyun bize ülkücülere hakaret edemez" diye 
bağırmışlar. Salondakiler de alkışlarla ve sözle protesto etmiş bu iki kişiyi. Onlar da salonu terk etmişler. Tabi oyun bir iki dakika durmuş ve sonra devam etmiş."

(Kaynak: Mimesis)

Evrensel Gazetesi ("Zengin Mutfağı'nın yönetmeni (en yetkilisi) Aslı Öngören, "Kurt işareti yapan 2 kişi sahneye çıktı" demiyor; Evrensel Gazetesi, "Kurt işareti yapan 2 kişi sahneye çıktı" diyor! HANGİSİ DOĞRU?, Radikal Gazetesi ("Zengin Mutfağı"nın yönetmeni "küfür var" demiyor; Radikal diyor!ve daha birçokları gibi, T24 de, oyunun yönetmeni (en yetkilisi) Aslı Öngören'in söylediklerini değil, yapay çelişkilerden bile medet umanların görüşlerini sayfalarına taşıyarak, 12 Eylül Faşizmi dönemindeki sentetik söyleme yardım ve yataklık ediyor büyük bir ısrarla:

"SAĞ - SOL ÇATIŞMASI!"


Yineliyorum, 12 Eylül Faşizmi döneminde sağ - sol çatışması değil, resmî faşizmin planlı saldırısı vardı. Aman lütfen dikkat edelim!...


Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz


***


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nca (İBBŞT) Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde önceki akşam sahnelenen ve "bir faşizm eleştirisi" olarak bilinen "Zengin Mutfağı" adlı oyun, kendisini "ülkücü" addeden bir grubun saldırısına uğradı. Oyunda "Aşçı Lütfü" karakterinin söylediği "Ben böyle faşizmin..." sözüne "kurt" işareti yaparak tepki gösteren ülkücüler, oyunculara küfürler ederek salonu terk etti. Küfür eden grubu da yaklaşık 400 izleyici ayağa kalkarak protesto etti.

(Kaynak: T24)

***

Ayrıca bakınız:

Bulunmaz Tiyatro - İstanbul emekçisi Oğuzcan Önver'e fiziksel olarak saldıran adamlarını görmezden gelen Ayşenil Şamlıoğlu, "Zengin Mutfağı" oyununun oynandığı tiyatro salonunun üçüncü sırasındaki iki kadın izleyicinin "BOZKURT İŞÂRETİ" yapıp kendi "değerlerini" haykırmasını "SALDIRI" diye niteleyerek, doğal bir çelişkiyi yapay çelişkiymiş gibi algılamamıza neden oluyor hâlâ!

LİNÇ KAMPANYASI imzacısı Orhan Aydın, yine üfürmeye başladı!

"Zengin Mutfağı"nın yönetmeni (en yetkilisi) Aslı Öngören diyor ki:

"Zengin Mutfağı'nın yönetmeni (en yetkilisi) Aslı Öngören, "Kurt işareti yapan 2 kişi sahneye çıktı" demiyor; Evrensel Gazetesi, "Kurt işareti yapan 2 kişi sahneye çıktı" diyor! HANGİSİ DOĞRU?


Hilmi Bulunmaz, Harbiye'ye "Zengin Mutfağı" ile ilgili e-posta attı!


Feridun Çetinkaya, LİNÇÇİ Metin Boran'la LİNÇÇİ Üstün Akmen'in düzeysiz tiyatro yazıları yazdığı Evrensel Gazetesi'nin yayınladığı aşağıdaki tweet'ine inanmış ve iman etmiş ki, derhal retweet'lemiş!

LİNÇÇİ Mimesis'te yayınlanan yazılara güvenmesek de, bu yazıyı, Aslı Öngören'in sözüne güvendiğimiz için okurlarımıza sunuyoruz!


"Zengin Mutfağı"nın yönetmeni "küfür var" demiyor; Radikal diyor!


Bulunmaz'ın attığı e-postaya yanıt vermeyen açıklama yapar mı?


Hilmi Bulunmaz, oğlu Cemal'le birlikte Zengin Mutfağı'nı izleyecek!