18 Ekim 2012 Perşembe

Türkiye'deki ödenekli tiyatrolar, şimşek hızıyla AKP'lileştiriliyorlar!

Ergün Demir
14 Ekim 2012

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Nejat Birecik, Mart ayından bu yana görevinin başında değil. Birecik`in Mart ayından bu yana, ya izin yada rapor aldığı gelen bilgiler arasında. Her yıl 1 Ekim`de ‘sahne` diyen, ilimizin önemli değerlerinden Şehir Tiyatroları ise bu yıl ancak 20 Ekim`de sahne diyebiliyor. 6 aydır görevinin başında olmayan Nejat Birecik durumuyla ilgi gazetemize açıklama yaptı, yaşananları değerlendirdi.

BİRECİK VE EKONOMİK KRİZ

Nejat Birecik`in olmadığı bu dönemde, onun yerine Genel Sanat Yönetmenliği görevini vekaleten Veysel Sami Berikan yürütüyor. Daha öncesinde de Genel Sanat Yönetmen Yardımcılığı görevinde olan Berikan, 1997 yılından bu yana Şehir Tiyatrosu`nda oyunculuk yapıyor. Şehir Tiyatroları`nda bu yılki gecikmenin, hem Nejat Birecik`in görevinin başında olmayışından, hem de Büyükşehir Belediye`nin yaşadığı ekonomik krizden kaynaklandığı iddia ediliyor.

GÖREVİ BIRAKMADIM

Mart ayından bu yana görevinin başında olmadığını ve bu süreç içinde maaşını da aldığını saklamayan Birecik yaşanan gelişmelerle ilgili, “Ben Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği görevimi bırakmış değilim. Fakat şuan Kültür Bakanlığı bünyesinde geçici olarak görevlendirildiğim için, benim yerime vekalet eden bir arkadaşım var” dedi.

YETKİ TEPKİSİ Mİ?

Hatırlanacağı üzere, belediyeler tarafından, genel sanat yönetmenlerinin üzerinde ve daha yetkili bir şekilde görevlendirilen şehir tiyatroları şube müdürlüğü makamı, Tüm Türkiye`de olduğu gibi Kocaeli`de de tepkiyle karşılanmıştı. Nejat Birecik`in, Kültür Bakanlığı`nda görev alması da, sanat çevrelerinde buna tepki olarak yorumlanmıştı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu`nda da, Genel Sanat Yönetmenliği makamının üstünde bir makam olarak, Şehir Tiyatroları Şube Müdürlüğü makamı getirilmişti. Kocaeli`de, Şehir Tiyatroları Şube Müdürlüğü görevine ise Turgut Çakar atanmıştı.

KÜSKÜNLÜĞÜM İÇİMDE

Tüm yaşananlar ve bu yapısal değişiklik nedeniyle Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı ile diğer yetkililere küskün olup olmadığını sorduğumuz Birecik, “Küskünlüğüm, kırgınlığım benim içimde. Kimseye bir şey söylemiyorum. Her zaman ciddiyetle ve sorumlulukla işimi yapıyorum. 3 ay sonra ödenekli tiyatrolar hükümet tarafından yeniden yapılandırılacak. Bu zamanın dolmasını bekliyorum. Kendimi, kariyerimi o zaman tekrar yapılandıracağım. Kararımı o zaman vereceğim” diye konuştu.

İNGİLİZ SİSTEMİ DOĞRU

Tiyatroların yeniden yapılandırılması konusunda da çalışmalar yaptığını belirten Birecik, “Ben İngiliz ve Avusturya modelini benimsiyorum. Tamamen performansa dayalı bir sistem. Üzerinde bir sanat konseyi olan, bölgelere dayalı, devlet-belediye destekli, içinde bağışçıların da olduğu, bu şekilde subvanse edilen bir sistem. Sağlıklı ve doğru bir yapılanma için benim üstüme düşen ne varsa yapıyorum. Umudum ödenekli tiyatroların yeniden ve sağlıklı bir şekilde yapılandırılmasıdır” dedi.

OYUNU İZLEYECEĞİM

İlimizde Şehir Tiyatrosu bu ayın yirmisinde Kral Lear ile sahne diyecek. Bu oyun sahneye konulurken İzmit`e gelip gelmeyeceğini sorduğumuz Nejat Birecik, “Ben oradan hiç kopmadım ki. Elbette orada olacağım. Benim Kocaeli`den kopmam söz konusu değil. Oldukça fazla emek harcadım, alın teri döktüm. Bunu kimse yadsıyamaz” diye konuştu.

(Kaynak: BİZİM KOCAELİ)