8 Mayıs 2012 Salı

Yeşil sermaye temsilcisi habervaktim.com sitesi, pembe sermaye temsilcisi Altan Erkekli konusunda çok ilginç bir iddiada bulunuyor!

Bütün sanatlar gibi, tiyatro sanatı da, el ipiyle çardağa girilerek yapılacak bir iş değildir. Bir tiyatro sanatçısı, eğer gerçekten toplumcu bir sanatçı olarak soluk alıp vermek istiyorsa, mutlaka, ama mutlaka herhangi bir kişinin, kuruluşun, kurumun istenciyle değil, tamamıyla kendi istenciyle sanatsal üretimde bulunmalıdır. 


Eğer...


Aşağıdaki "TİYATROCULARA PKK DESTEĞİ" haberi, asparagas bir haber değilse, yani, Altan Erkekli, salt PKK'nin desteğini almak için bir söylem geliştirdiyse, ki biz böyle olduğunu düşünmeme eğilimindeyiz, burada durup ciddi ciddi düşünmek gerekir.


Şöyle ki...


Her ne kadar bir tiyatro sanatçısı, istediği kişiye, kuruluşa, kuruma yakınlık duyma hakkına sahip olsa da, bizim bildiğimiz kadarıyla, Altan Erkekli, şimdiye dek, PKK yanlısı biri olmadı.


Eğer...


Altan Erkekli, sadece ve yalnızca, ağzına uzatılan "herhangi bir mikrofon" olarak gördüğü bir mikrofona konuşmuşsa ve bu mikrofonun nereye ait olduğunu bilmiyorsa, durum garip bir hâl alır. Yada tam karşıtı bir durumda Altan Erkekli, PKK yanlısı biri olarak, tiyatro dünyasında varlık gösterip, gündemini ona göre oluşturursa, ona da söyleyecek herhangi bir sözümüz olmamalı. Bu durumda olsa olsa, eleştiri hakkımızı kullanmakla yetiniriz.


Biz, her şeye karşın, bir tiyatro sanatçısının, savaş yanlısı olmayan emekçi halkın iktidar özlemi için sanat yapmasından yanayız. 


Çünkü...


Ne PKK'nin Ankara'ya, ne de PKK karşıtlarının Kandil'e dek uzanma niyetleri olduğuna göre, durumu şöyle değerlendiriyoruz:


Adı tam tamına konmamış bu savaşta, ne Kürtler ve ne de Türkler herhangi bir şey kazanıyor. Durum bu kadar net olmasına karşın, kazanan bir taraf yine de var. Her zamanki gibi silah tüccarları...


Başta gazeteciler ve tiyatro sanatçıları olmak üzere, emekçilerin iktidar özlemi için soluk alıp veren herkes, öncelikle, silah tüccarlarına karşı estetik ve toplumsal bir bilinç örgütlemelidir.


Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz


***


Tiyatroculara PKK desteği

Tiyatroların özelleştirilmesine karşı çıkan çevreler, AK Parti karşıtlığında terör örgütü ile işbirliğine girişmekten de kaçınmıyor. Oyuncu Altan Erkekli, PKK'nın sitesi ANF'ye yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan ve AK Parti Hükümeti'ne sert eleştirilerde bulundu

“Şehir Tiyatroları'ndan istifalar”la başlayan ve Başbakan Erdoğan'ın “Tiyatroları özelleştireceğiz” şeklindeki açıklaması ile devam eden tartışmalar sürüyor.

Tiyatroların özelleştirilmesine karşı çıkan çevrelere terör örgütü PKK'dan da destek geldi. ANF'de hemen her gün, Devlet Tiyatroları'nın özelleştirileceğini açıklayan Başbakan Erdoğan'a tepki haberleri yer alırken, Hükümet'in çıkışını “özgür sanata darbe” olarak lanse etmeye çalışan kimi tiyatrocular, terör örgütünün bu yayın organına demeç vermekten çekinmiyor.

ALTAN ERKEKLİ, PKK'NIN SİTESİNE KONUŞTU

Oyuncu Altan Erkekli, terör örgütünün sitesi ANF'ye konuştu; Başbakan Erdoğan ve AK Parti Hükümeti'ne sert eleştirilerde bulundu. “AK Parti Hükümeti'nin düşünmeyen ve sorgulamayan bir toplum hedeflediğini, sanatın özelleştirilmeye çalışılmasının da bununla bağlantılı olduğunu” savunan Erkekli, “Sanatın, tiyatroların özelleştirilmesi mümkün değil. Bu bakış açısı düşüncesizce, nereye gideceği belli olmayan ve sanatı küçümseyen bir algıyla ifade ediliyor” dedi.


“ERDOĞAN GÜLÜNÇ DURUMA DÜŞÜYOR”

Erkekli, Türkiye'de giderek sanatçıların değersizleştirilmeye çalışıldığını savunarak, bunun “artistlik” kavramının bıraktığı yanlış algı ile de ilgili olduğunu söyledi. Erkekli, Başbakan Erdoğan için “Çıkıyor, ona ‘Ucube' diyor, ‘Şunu yıkın' diyor. Aslında böyle yapması onu gülünç duruma düşürüyor” ifadelerini kullandı.


4+4+4'E DE GİRDİ: YALNIZCA İBADET EDEN NESİL İSTİYORLAR 

Altan Erkekli, ANF'ye yaptığı açıklamada, PKK'nın de hedefinde olan 4+4+4'lü yeni eğitim sistemine tepki göstermeyi de ihmal etmeyerek, “4+4+4 eğitim sisteminde olduğu gibi düşünmeyen, üretmeyen ve yalnızca ibadetle hayata bağlı bir nesil yetiştirilmek isteniyor. Çünkü sanat soru sordurur ve var olan erk, soru soran bireyler yetişsin istemiyor. Onları kandırmaya, aldatmaya dönük politikalar uyguluyor. Minicik çocuğu alırsınız, elinizde kazma ve kürek yoktur ama elma fidesi dikeceğinizi söyler ve ‘Bu, ağaç olacak' dersiniz ve çocuk ona inanır. Temiz beyinler böyle aldatılmak isteniyor” diye konuştu.


Lionsların tiyatro paniği

Hükümet Devlet Tiyatroları'nın özelleştirilmesi konusunda kararlılığını net bir biçimde ortaya koyunca, kimi çevrelerden tiyatroculara lojistik destek gelmeye başladı. Kökü dışarıda örgüt Lionslar, 11 yıldır Haziran ayında ilan edip Temmuz ayında dağıtımını yaptıkları “Lions Tiyatro Ödülleri”ni ani bir kararla 15 Mayıs'ta vereceklerini açıkladı. Böylece; konu gündemdeyken, tiyatroculara ödül töreni vasıtasıyla gövde gösterisi yapma imkanı sağlanması amaçlanıyor.


MAKSAT GÜRÜLTÜ ÇIKSIN

“Türkiye Lions” tarafından yapılan açıklamada, tiyatro ödüllerinin 2012 yılında, eski yıllardaki alışıldık tarih döneminde değil, 15 Mayıs'ta gerçekleştirileceği bildirildi. Lions yönetimi, tören tarihini öne çekmeyle ilgili detaylı bir bilgi vermezken, sadece “Zaman darlığı” ifadesini kullandı. Lionslar ayrıca, şehir konusunda da seçici davranarak daha önce yurt çapında gerçekleştirdikleri etkinliği İstanbul'la sınırlama kararı da aldı. Açıklamada, “Sadece bu yıl için; yönetim çevreleri, seçimlerini İstanbul'daki Devlet Tiyatroları sahnelerinde sahnelenen oyunlar arasından ortaklaşa yapacaklardır. İstanbul Devlet Tiyatroları'nda sahnelenen tüm oyunlar arasından 12 dalda en iyileri oy vererek belirleyebilecekler. Ülke birincilerine ödülleri daha önce olduğu gibi Temmuz ayında değil 15 Mayıs 2012 tarihinde Caddebostan Kültür Merkezi'nde düzenlenecek bir törenle verilecektir” denildi.


TOPU TOPU 25 BİN İMZA TOPLAYABİLDİLER

Öte yandan, tiyatro çevrelerinin “bir avuç halktan kopuk kitle” olduğu, kendilerinin düzenlediği etkinlikle de gözler önüne serildi. Tiyatro camiasından isimlerin kurduğu “Tiyatro Dünyası” isimli web portalında başlatılan “Şehir Tiyatroları kapatılamaz” imza kampanyasına sadece 25 bin 290 kişi katılınca, ani bir kararla kampanyaya son verildi. İmza kampanyası vesilesiyle hazırlanan bildirinin sonuç bölümünde, “Karartılmak istenen sahnelerle ülkemizin ufkunun da karartılmak istendiğinin farkında olan bizler, özgür ve bağımsız bir sanat ortamında Şehir Tiyatrosu'nun 98 yıllık kültür birikiminin gelecek kuşaklara devredilebilmesi için sağduyu sahibi tüm vatandaşlarımızı, seyircilerimizi, ülkemizin tüm aydın ve sanatçılarını bizlerle birlik olmaya, seslerini sesimize katmaya çağırıyoruz” ifadesine yer verildi.

FURKAN ALTINOK/AKİT

(Kaynak: HABER VAKTİM)