Yeşil sermaye temsilcisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Kadir Topbaş'ın yeşil reçetesiyle rengi değiştirilen "İstanbul Büyükşehir Belediyesi Korsan Tiyatroları", alnındaki "Rosenbergler Ölmemeli Skandalı Sabıkası"na zerre kadar olsun aldırmadan, "dök içini rahatla" eylemi hazırlığında; fotoğrafın en önündeki arkasını kameraya dönmek zorunda kalan lacivert ceketli, beyaz saçlı adam "Çığ" ve "Che Guevara" adlı pespaye oyunların Çorumlu yazarı LİNÇÇİ Tuncer Cücenoğlu... (Fotoğraf: Mesut Alptekin)
***
İSTANBUL BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROLARI YÖNETMELİĞİ
Büyükşehir Belediye Meclis Karar No:138
Büyükşehir Belediye Meclis Karar Tarihi: 20/05/1981
MADDE 1- Eski adı “DARÜLBEDAYİ” olan Şehir Tiyatroları İstanbul Belediyesine bağlı, katma bütçe ile yönetilen bir Sanat Kurumudur.
MADDE 2- AMAÇ
İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu, bir temel hak olarak Anayasanın güvence altına aldığı sanatın ve özellikle tiyatronun toplumsal görevine uygun olarak halkın kültürel üretiminin, çağdaş eğitiminin Sanat düzeyi ve bilincinin yükseltilmesine katkıda bulunmak; bu katkıyı gerçekleştirmek için yerli ve yabancı tiyatro eserlerinin seçkin örneklerini seyircisine ulaştırmak, Türk Tiyatrosunun geleceğe yönelik yaratıcı atılımlarına önderlik etmek amacıyla kurulmuştur.
MADDE 3- KURULUŞ (Belediye Meclisinin 8.1.1985/7 sayılı kararı ile değişik şekli)
İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları (Kısa deyimle Şehir Tiyatroları) nın, amacına ulaşmak için yararlandığı Yönetim Basamakları aşağıdaki gibidir:
1- GENEL SANAT YÖNETMENİ
2- ORGANLAR
a) Müdürlük
b) Yönetim Kurulu
c) Disiplin Kurulu
3- HİZMET BÖLÜMLERİ
a) Sanatkar Memurlar bölümü:
Genel Sanat Yönetmeni, Rejisörler, Sanatkarlar, Sahne Direktörü, Dekoratörler ve Kostüm Kreatörleri, Dramaturglar, Sahne Teknik Müdürleri, Stajyer Sanatkarlar, Müzikçiler ve Dansçıla
b) Sahne Direktörlüğü
c) Teknik Kurul
d) Dramaturji Bürosu
e) Kitaplık, Arşiv ve Müze
4- REPERTUAR KURULU (Belediye Meclisinin 20.3.1990/231 sayılı kararı ile eklendi).
Repertuar Kurulunun görevi, bir tiyatro mevsiminde sahneye konulacak oyunların seçiminde Yönetim Kuruluna öneride bulunmaktır. Repertuar Kurulunun önereceği oyun sayısı, o mevsim oynanacak oyun sayısının iki katından az olamaz.
Repertuar Kurulu aşağıdaki şekilde belirlenecek 7 kişiden oluşur
a) İstanbul’daki tiyatro ile ilgili tüm meslek örgütlerinin gösterecekleri birer aday arasından Büyükşehir Belediye Başkanınca seçilecek 2 üyeden,
b) İstanbul’da bulunan Üniversitelerden Tiyatro Anabilim /Anasanat dalı olan Fakülte ve Konservatuarların Dekan ve Müdürlerince önerilecek birer üye arasından Büyükşehir Belediye Başkanınca seçilecek 1 üyeden,
c) Şehir Tiyatrolarının kadrolu rejisör ve sanatçıları tarafından kendi aralarından seçecekleri 1 üyeden,
d) Tiyatro Yazarı, çevirmen araştırmacı ya da eleştirmenler arasından Belediye Başkanınca 1 üyeden,
e) İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanında,
f) Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeninden oluşur.
Repertuar Kurulu Üyeleri, Kültür İşleri Daire Başkanı ve Genel Sanat Yönetmeni dışında, 2 yıl için seçilirler.
Repertuar Kuruluna, Kültür İşleri Daire Başkanı Başkanlık eder. Başkanın bulunmadığı hallerde Genel Sanat Yönetmeni Kurula Başkanlık eder.
Repertuar Kurulu, Mayıs ayı içinde oluşturulur ve Haziran ayı başında göreve başlar. Yeni atamalar tamamlanıncaya kadar eski üyelerin görevleri sürer. Üyeler bir dönemden fazla (2 yıl) Repertuar Kurulu üyeliği yapamazlar. Üyelerden birinin yeri boşaldığında, yerine getirilen üye, öncekinin süresini tamamlar. Ancak bu durum bu üyenin bir dönem görev alabilme hakkını etkilemez.
Repertuar Kurulu, kurul başkanının daveti üzerine toplanır ve salt çoğunluk ile karar verilir.
Belediye personeli dışındaki kurul üyelerine her toplantı için Şehir Tiyatrosu sanatçılarına verilen en yüksek net ücretin 1/30 oranında brüt huzur hakkı verilir.
MADDE 4- YILLIK ÇALIŞMA DÜZENİ
Şehir Tiyatroları, her yıl 1 EKİM’de perdelerini açar. Sanat yılının sonunu Yönetim Kurulu belirler; ancak, bu tarih, olağanüstü bir neden çıkmadıkça 30 NİSAN’dan önceye, 19 MAYIS’tan sonraya raslatılmaz. En geç tatil kararından 15 gün önce yaz oyunlarının ve gelecek sanat yıl çalışmalarının başlangıç tarihlerinde saptanır.
MADDE 5- MÜDÜRLÜK
Şehir Tiyatrolarının idari hizmetleri ilgili Yasalar uyarınca atanan bir Müdür, gereği kadar Müdür Yardımcısı ve Memurlar eliyle yürütülür. Bu personelin kadroları her yıl Şehir Tiyatroları Bütçesinde belirlenir.
MADDE 6- Müdür, İdarecilik görevlerinde olumlu sicil almış olanlar arasından Belediye Başkanınca atanır; Yasaların verdiği görevler yanında Tiyatro ile Belediye arasındaki ilişkilerin sağlıklı olarak yürütülmesinden de sorumludur. İdarenin bütçesini hazırlar. İdare bünyesindeki Personelin sicillerini tutar. Kurumun ita amiri, Yönetim Kurulunun doğal üyesidir. Şehir Tiyatrosu yayın organının, İstanbul Belediyesi adına sahibi Tiyatro Müdürüdür.
MADDE 7- GENEL SANAT YÖNETMENİ (Belediye Meclisinin 20.3.1990/231 sayılı kararı ile değişik şekli)
Memur olma niteliğine sahip, Tiyatro alanında çalışmış rejisör oyuncu yazar, eleştirmen, araştırmacı, çevirmen veya öğretim üyesi veya öğretim görevlisi olmalıdır.
Yukarıda belirtilen koşullara sahip Genel Sanat Yönetmeni Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından atanır.
Genel Sanat Yönetmenine vekalet edecek kişilerde de Genel Sanat Yönetmeninde aranan koşullar aranır.
MADDE 8- Genel Sanat Yönetmeni, Şehir Tiyatrolarının bütün Sanat üretim ve çalışmalarını düzenlemek, sanat disiplinin sağlamak ve sanatçıların hizmet sicillerini tutmakla yükümlüdür. Gerekli görürse tiyatronun sanatkârları arasından yeteri kadar yardımcı seçebilir.
MADDE 9- (Belediye Meclisinin 8.1.1985/7 sayılı kararıyla değişiklik şekli)
Şehir Tiyatrolarını, Genel Sanat Yönetmeni temsil eder. Protokolün gerektirdiği durumlarda yerine sanatçıları görevlendirebilir. Yönetim Kurulunun tasvibi ve Belediye Başkanının onayı ile İstanbul ilinin uygun göreceği her yerinde tiyatro açabilir. Şehir Tiyatrosunun Ulusal ve Uluslararası düzeydeki şenlik, şölen, festival gibi sanat gösterilerine katılmasına, turneler düzenlemesine karar verebilir. Yıllık oyun Repertuarına alınmasını uygun bulduğu oyunlar ile rejisörlerini Yönetim Kuruluna önerir. Önerilen oyunların başlama tarihlerini ve hangi sahnede ve sürede oynanacağını saptar, rol dağılımlarını onaylar.
MADDE 10- YÖNETİM KURULU (Belediye Meclisinin 20.3.1990/231 sayılı kararı ile değişik şekli)
a) Genel Sanat Yönetmeninden,
b) Şehir Tiyatroları Müdüründen,
c) Şehir Tiyatrolarının kadrolu rejisör ve sanatkârları arasından Genel Sanat Yönetmeninin önereceği 3 aday arasından Büyükşehir Belediye Başkanının seçeceği 1 kişiden,
d) İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri, Belediye ve Şehir Tiyatroları personeli arasından Büyükşehir Belediye Başkanınca seçilecek 2 kişiden,
e) Şehir Tiyatrolarının kadrolu rejisör ve sanatkarları tarafından kendi aralarından seçecekleri 2 üyeden oluşur.
Genel Sanat Yönetmeni ve Şehir Tiyatroları Müdürü dışındaki üyeler 2 yıl için seçilirler.
Seçilmiş üyeler yeniden seçilebilirler. Yönetim Kurulu Mayıs ayı içinde oluşturulur. Haziran ayı başında görev başlar. Yeni atamalar yapılıncaya kadar eski üyelerin görevi devam eder. Boşalan üyeliğe gelen öncekinin süresini tamamlar
Başkanlıkça atanan üyelerde 2 yıllık süre beklemeksizin değişiklik yapılabilir.
MADDE 11- Kurul, haftada bir kez toplanmaya mecburdur. Günü ilk oturumda saptanacak bu olağan toplantıdan başka, Başkan, Müdür, Sanatçı üyelerden en az ikisi her zaman olağan üstü toplantı çağrısı yapabilirler. Yaz aylarının toplantı düzeni kapanış kararında özel takvime bağlanır. Toplantılar gizlidir. Ancak özel durumlarda ilgililer başkan tarafından oturuma çağırılabilir.
MADDE 12- Genel Sanat Yönetmeni Kurulun Başkanıdır. Genel Sanat Yönetmeninin mazereti nedeniyle Kurul toplantısına katılmaması halinde Şehir Tiyatrosundaki hizmeti bakımından kıdemli olan üye sanatçı başkanlık görevini yüklenir. Kurul gündemindeki her konu görüşüldükten sonra oylanıp karara bağlanmadıkça ötekine geçilmez her üyenin tek oyu vardır. Eşitlik halinde başkanın oyu çift sayılır. Alınan kararlar derhal Belediye Başkanınca tasdik edilmiş olan karar defterine geçirilip üyelerce imzalanır ve iki yıllık dönem sonunda bu defter yine Belediye Başkanınca kapatılarak zimmet ile arşive teslim edilir. Anılan bu defter arşive teslim edilinceye kadar Genel Sanat Yönetmeninin zimmetinde bulunur.
MADDE 13- (Belediye Meclisinin 20.3.1990/231 sayılı kararı ile değişik şekli)
Özürsüz ve kesintisiz olarak üç toplantıya ya da üç ay içinde altı toplantıya katılmayan üyenin üyeliği düşer. Bu üye, Genel Sanat Yönetmeni ise görevinden istifa etmiş sayılır.
Katılmama durumu son toplantıda bir tutanak ile saptanır. Büyükşehir Belediye Başkanının onayına sunulur.
MADDE 14- (Belediye Meclisinin 20.3.1990/231 sayılı kararı ile değişik şekli)
Şehir Tiyatrolarının bütün Sanat çalışmalarından Genel Sanat Yönetmeni ve Yönetim Kurulu sorumludur.
Repertuar Kurulunun o yıl için belirlediği oyunlar içinden hangilerinin sahneye konacağı, Yönetim Kurulunca, oyunların rejisörleri ise Genel Sanat Yönetmenince belirlenir.
MADDE 15- Tiyatronun yıllık Sanat faaliyetleri ile ilgili bütçe önerisinin hazırlanması Yönetim Kurulunun görevidir. Tiyatro Müdürü, Kurulun hazırlayacağı bu bütçe ile kendisinin hazırlayacağı idari kısma ait bütçeyi birleştirerek Belediye Başkanlığı’na sunar. Bütçenin uygulanması aşamasında da yasaların ön gördüğü bütün aktarma işlemleri Yönetim Kurulunun bilgisi altında yapılır.
MADDE 16- Sanatçıların, Stajyerlerin, Yevmiyelilerin, Uzman Memurlarla, Uygulatıcı Uzman memurların Şehir Tiyatrosuna alınma, terfi ve ödüllendirilmeleri ile öteki yükümlülüklerine ilişkin işlemlerin yürütülmesine, sözleşmelerinin yenilenmesine ücretlerinin tespitine Yönetim Kurulu karar verir. Yukarıda sözü edilen personelin alınma ve çıkarılma kararları, Belediye Başkanının onayı ile geçerlik kazanır.
MADDE 17- (Belediye Meclisinin 20.3.1990/231 sayılı kararı ile değişik şekli)
Yönetim Kurulu Konuk Sanatçı, Rejisör, Dekoratör, Kostümcü gibi Tiyatro adamları ile, yasalara uygun biçimde yabancı sanâtkar, rejisör, Kostümcü eğitmen gibi tiyatro adamlarının daveti ve bu kişilerin ücretlerinin yolluklarının konaklama ve iaşe giderlerinin tespiti için teklifini Başkanlık onayına sunar.
Yurtdışında geçici görev, burs, davet , görgü ve bilgilerini artırmak için gidecek olanları ve Yurtdışında kalış sürelerini Genel Sanat Yönetmeninin önerisi ile Yönetim Kurulu saptar, Başkanlık onayına sunar.
MADDE 18- DİSİPLİN KURULU
Disiplin Kurulu Belediye Başkanının tayin edeceği Şehir Tiyatrolarında kesintisiz en az 15 yıl sanatçı olarak hizmet vermiş iki sanatçı, teftiş heyeti Müdürlüğü müfettişlerinden bir müfettiş, Hukuk İşleri Müdürlüğünden bir Hukukçu ile Disiplin Kurulu başkanı olmak üzere beş üyeden oluşur. Disiplin Kurulunun Başkanı Şehir Tiyatroları Müdürlüğünün görev yönünden bağlı bulunduğu Belediye Başkan Yardımcısıdır. Disiplin Kurulunun Olağan toplantısı her ayın ilk haftası Kurulun tespit edeceği bir günde yapılır.
Belediye Başkanı, Genel Sanat Yönetmeni veya Kurul Başkanının yazılı isteği ile Olağan Üstü toplantı yapılır.
Disiplin Kurulu kararı, çoğunlukla alınır, eşitlik halinde Başkanın oyu iki oy sayılır.
Disiplin Kurulunun bu Yönetmelikle tespit edilen disiplin cezaları hakkındaki verdiği kararlar kesindir.
Uyarı ve kınama cezaları, savunma alındıktan sonra Belediye Başkanı veya Genel Sanat Yönetmeni tarafından da verilebilir. Temelli çıkarma hakkında Disiplin Kurulu görüş bildirir, bu cezaya karar verme yetkisi Belediyenin tabi olduğu üst Disiplin Kuruluna aittir.
MADDE 19- HİZMET BÖLÜMLERİNE ATAMA ŞARTLARI
Şehir Tiyatrosunda sanatçı olarak çalışabilmek için, Devlet Memurları Yasası ile diğer yasaların aradığı bağlayıcı genel niteliklere sahip olmak şarttır. Ayrıca, Şehir Tiyatrosunun çeşitli dallarına alınacak sanatçılarda aşağıda özel nitelikler aranır.
A. OYUNCULAR
1- Stajyerlik
Oyunculuk yevmiyeli Stajyer sanatçılıkla başlar
a- Üniversitelerin, konservatuarların tiyatro bölümlerini bitirenler ile,
b- Ortaokulu bitirmiş olmak şartı ile çocuk tiyatrosu bölümünde olağanüstü yetenek gösterenler stajyer sanatçı kadrosuna alınırlar.
c- Stajyerlikte ancak iki yıl çalışabilir. Çalışma süresi içinde Şehir Tiyatrosuna faydalı olmayacakların süre dolmadan da ilişkileri kesilebilir. Stajyerlerle yapılacak sözleşmeye bu husus derç edilir.
2- Sanatkârlık
a- Stajyer sanatçılıkta başarılı olanlar asli sanatçı kadrosuna alınabilirler.
b- Asli sanatçı kadrosuna giremeyenler Genel Sanat Yönetmeninin göstereceği lüzum üzerine yevmiyeli oyuncu olarak ve geçici sözleşme ile çalıştırılabilirler.
c- Şehir Tiyatrosunun dışındaki tiyatrolarda, oyuncu olarak başarılarını kanıtlamış olanlar en az ilkokul mezunu olmak şartı ile durumlarına uygun sanatçı kadrosuna alınabilirler.
B. REJİSÖRLER (Oyun Yönetmenleri)
Yönetim Kurulunun Genel Sanat Yönetmeni dışındaki sanatçı üyeler bu üyelikleri süresince oyun yönetemezler.
Aşağıdaki niteliklere sahip olan sanatçılar Şehir Tiyatroları sahnelerinde oyun yönetebilirler.
1- Rejisörde aranacak şartlar:
a- Şehir Tiyatrosunun aslî sanatçı kadrosunda en az on yıl sürekli çalışmış olmak.
b- Üniversite veya Konservatuarların Tiyatro bölümlerini bitirenlerden, Türkiye de en az üç ayrı oyunu başarı ile yönetmiş olmak.
c- Şehir Tiyatrosunda temsil edilen beş ayrı oyunda rejisör yardımcılığı yapmış olan sanatçılardan Yönetim Kurulunca tek başlarına verilen oyunda üstün başarı göstermek.
2- Rejisörlerin çalışma düzeni:
a- Rejisör yöneteceği oyunu, tiyatro hizmetinin gerektirdiği özenle sahneler, ayrıca rejisör yöneteceği oyunu Genel Sanat Yönetmeniyle mutabakata varacağı süre içinde özenle sahnelemeye mecburdur.
b- Oyunun sanat ve idarî sorumluluğu rejisördedir.
c- Rejisör, rol dağıtımlarının ilanını izleyen hafta içinde gerçekleştireceği eserin yapımına ilişkin sanata ait ihtiyaçları üzerinde oyunun dekor ve kostümcüsü ile anlaşır.
d- Rejisör sahneleyeceği oyunun reji defterini düzenler ve temsilin bitiminde kitaplık ve arşiv sorumlusuna zimmetle teslim eder.
e- Oyun çıktıktan sonra idari sorumluluk nöbetçi rejisöre geçer. Nöbetçi rejisör, son genel provadan sonra, oyun yönetmenin önerisi, Genel Sanat Yönetmeninin bilgisi ile sahne direktörlüğünce atanır.
Prova edilen ya da sergilenmekte olan oyunlar ile tiyatro organları arasındaki bağlantı, rejisörün günü gününe sahne direktörlüğüne ulaştıracağı form raporlarla sağlanır. Bu raporlarda rejisör yardımcılarının da imzası bulunur.
C. DEKORATÖRLER VE KOSTÜMCÜLER
Üniversiteler, Sanat Akademileri ve Yüksek Tiyatro Okullarının konuları ile ilgili bölümünü bitirenler ile sonradan tiyatro dekoru kostümcülüğünü seçmiş olan ressam, mimar gibi sanatçılar Şehir Tiyatrosunun dekoratör ve kostümcü kadrolarına atanabilirler.
D. MÜZİKÇİLER VE DANSÇILAR
Oyunların müzik, şarkı ve dans çalışmalarını gerçekleştirecek sanatçılar, tiyatronun asli kadrosuna alınabilecekleri gibi, geçici olarak da görevlendirilebilirler.
Sürekli kadroya alınacakların konular ile ilgili bir yüksek okulu ya da Konservatuarı bitirmiş olmaları şarttır.
MADDE 20 – Dekoratörler, kostümcüler, müzikçiler ve dansçılar oyun rejisörlerine bağlı olarak çalışırlar. Önerileri rejisörün onayından geçtikten sonra, Teknik Kurulda tartışılarak uygulamaya konulur. Uygulama sırasında, yapım çalışmaları hakkında günü gününe rejisörlerine verecekleri bilgi, prova raporları ile sahne direktörlüğüne iletilir.
MADDE 21- Oyuncu, Rejisör, Dekoratör, Kostümcü, müzikçi, dansçı olarak bütün Şehir Tiyatrosu sanatçıları, görev aldıkları bütün sanat çalışmalarını Şehir Tiyatroları adına yaparlar. Tiyatronun tanıtımı için basın resimleri, kısa metrajlı radyo, televizyon ve sinema çekimi, sanatçı jübilelerinde oynanacak oyunlarda yukarıda belirtilen kişiler aylıklarından ayrı bir telif ücreti isteyemezler.
MADDE 22- SAHNE DİREKTÖRLÜĞÜ
Sahne Direktörü Genel Sanat Yönetmeninin, sanatçılar arasından göstereceği adaylar içinden Yönetim Kurulunca atanır. Sahne Direktörlüğü Tiyatro hizmetinin sağlıklı gerçekleştirilebilmesi için, sahneye ve öteki teknik bölümlere ilişkin ihtiyaçların sağlanmasından, sanatçı, memur ve işçilerin üretimlerindeki verimin arttırılması için gereken önlemlerin alınmasından; istatistikti bilgilerin toplanmasından ve yapım işlerinin koordinasyonundan Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.
Direktör, Tiyatronun bütün bölümleri arasındaki bağlantıyı sağlamak ve Teknik Kurul ile prova edilmekte ya da oynanmakta olan oyunlardan gelen raporları bizzat toplamak, gecikmesinde sakınca bulunan önlemleri aldıktan sonra kendi görüşünü de ekleyerek sıra numarası altında Yönetim Kuruluna sunmakla yükümlüdür.
Ayrıca Yönetim Kurulunun gündemini hazırlar ve raportörlüğünü yapar.
MADDE 23- TEKNİK KURUL
Sanat Teknik Müdürleri ve Baş Realizatör ile sahne makinistleri terzihaneler, sahne donatımı, sahne ışığı, efekt ve ses, marangozhane gibi bölümlerin baş sorumlularından oluşur. Teknik Kurul Yönetim Kurulu Başkanına bağlı olarak görev yapar. Bu sorumluları Yönetim Kurulu saptar.
MADDE 24- Teknik Kurul, sahnelenecek oyunun Yönetmeninin çağrısı ile toplanır. Toplantıya oyunun dekor ve kostümcüsü de katılır. Oyunun bütün teknik sorunlarının görüşüleceği bu Kurulda oyunun maliyet projesi düzenlenerek Yönetim Kuruluna ulaştırır. Sonuca Yönetim Kurulu Karar verir.
MADDE 25- DRAMATURGİ BÜROSU (Belediye Meclisinin 8.1.1985/7 sayılı kararı ile değişik şekli)
Genel Sanat Yönetmenine bağlı olarak çalışan büro, bir baş dramaturg ve yeteri kadar dramaturgdan oluşur. Dramaturglar, Konservatuar veya Üniversitelerde Tiyatro bölümünü bitirmiş veya tiyatro dalında yazar araştırmacı, eleştirmen, çevirmen olarak ün yapmış kişilerden oluşur.
Burada, tiyatro açısından önemli yabancı dilleri bilen dramaturgların bulunmasına özen gösterilir.
Dramaturglar, Şehir Tiyatrosuna gönderilen oyunları, tiyatronun amaçları ışığında inceleyip, sanatsal ve teknik açıdan ön değerlendirmesini yaparlar. Dünya Tiyatrolarını izler dilimize çevrilmesini uygun buldukları oyunları Genel Sanat Yönetmeni’ne önerirler ve inceledikleri oyunlar hakkında raporlar hazırlarlar.
Danışma niteliğindeki bu raporlar sıra numarası ile tiyatro arşivinde saklanır.
Dramaturglar, gerek yazarlarla işbirliği yaparak oyun metinleri üzerinde, gerekse oyunları sahnelenmesinde lüzumlu Dramaturgi çalışmalarını ve Genel Sanat Yönetmenini sanatla ilgili konularda kendilerinden isteyeceği diğer işleri yaparlar.
MADDE 26- UYGULATICI UZMAN VE UZMAN MEMURLAR
Uygulatıcı Uzman Memurlar: Baş ışık uzmanı, Baş realizatörlerdir. Uzman memurları Suflörler, sahne terzisi, sahne ışıkçısı, sahne makinistleri, sahne demircisi, sahne marangozları, butafor, atölye ressamı realizatör, aksesuarcılar, efektörler ve kondüvitlerden oluşur.
MADDE 27- BASIN BÜROSU
Genel Sanat Yönetmeninin atayacağı uzman başkanlığında Yönetim Kurulunun onayı ile, Müdürlüğün vereceği yeteri kadar memurdan oluşur. Şehir Tiyatrosunun Kültür ve Sanat faaliyetlerinin halka ulaştırılması için gerekli afiş, ilan, reklam işlerini sürdürür, özel galalar düzenler, tiyatronun sürekli yayın organının hazırlanmasını sağlar.
MADDE 28- KİTAPLIK, ARŞİV VE MÜZE
a- Şehir Tiyatrosunun kitaplık, arşiv ve Müze bölümü; yeteri kadar memur eliyle yürütülür. Tiyatro Müdürlüğüne bağlıdır. Şehir Tiyatrosundaki bütün yayınların, özellikle yerli oyunlar için video ve film arşivi oluşturmak, oynanmış, oynanmamış teksir yada el yazısı oyunlarla, yazılı ve basılı bütün belgelerin reji defterlerinin, oyun resim ve fotoğrafların ses bantları ve gazete kupürlerinin sınıflandırılmasını yapmak, korumak ve bunlara isteyenlerin yararına Yönetim Kurulu veya Müdürlükten izin almak ve kütüphane dışına çıkartmamak şartı ile sunmakla görevlidir. Tiyatro içinden görevi gereği kitaplıktan eser alanlar en çok 15 gün içinde geri vermek zorundadır . Dramaturgi Bürosunun Yazı İşlerini Kitaplık sorumlusu yüklenir,
b- Türk tiyatro tarihini ana arşivini karşılayacak bir müzenin oluşturulmasına yarayacak eşya ve belgelerin toplanması için Şehir Tiyatrolarına bağlı bir Tiyatro Müzesi oluşturulur.
c- MÜZE: Müzecilikle de özel olarak ilgilenen bir sanatçı yönetiminde kitaplık ve arşiv memurları eliyle yönetilir.
d- Müzenin oluşumu ve işlemesi için özel bir yönerge hazırlanır.
MADDE 29- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104, 105, 106, 107 ve 108. maddeleri aynen sözleşmeli personele de uygulanır.
MADDE 30- DİSİPLİNE AYKIRI DAVRANIŞLAR VE CEZALAR
Hizmetlerin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacı ile bu yönetmeliğin ve sözleşme hükümlerinin emrettiği görevleri yerine getirmeyenlere Devlet Memurları Yasasının disipline ilişkin hükümleri saklı tutularak, tiyatro hizmetinin özelliği nedeni ile,
a- Uyarı;
b- Kınama;
c- 1 günden 5 güne kadar ücret kesmek;
d- 5 günden 15 güne kadar ücret kesmek;
e- 15 günden 3 aya kadar geçici çıkarma;
f- Temelli çıkarılma;
Disiplin cezaları uygulanır.
MADDE 31- Aşağıdaki durumlarda uyarı cezası verilir.
a- Mazeretsiz olarak provaya geç gelmek ya da hiç gelmemek
b- Yönetim Kurulu Kararı olmadan oyunun başlamasında en az bir saat önce tiyatroda bulunmamak,
c- Oyundan antre kaçırmak,
d- Oyuna eksik aksesuarla çıkmak.
MADDE 32- Aşağıdaki durumlardan kınama cezası verilir.
a- Rejisörden izin almadan oyun metni dışına çıkmak ve mizansen değiştirmek,
b- Perdenin erken açılmasına, geç ya da erken kapanmasına neden olmak,
c- Işıkları-ses düzenini, zamanından erken açmak ya da geç kapamak,
d- Sahne gereçlerini gereği gibi kullanmamak ve bunlara zarar vermek
,
e- Raporları gerçeğe uygun olmayan biçimde düzenlemek,
f- Görevli bulunduğu oyunda, oyundan önce ya da oyun süresince seyirci arasında dolaşmak, sahne gerisine tiyatro ile ilişkisi olmayan kişileri getirmek,
g- Kendisine vazife verilmek üzere tiyatroca bilinen adresinde bulunmamak ve bırakılan sözlü ya da yazılı bildirime rağmen ertesi sabah tiyatroya gelerek ilgililerle bağlantı kurmamak.
h- Tiyatrodan aldığı eser ya da malzemeyi süresi içinde geri vermemek.
MADDE 33- Aşağıdaki durumlarda 1 günden 5 güne kadar ücret kesme cezası uygulanır.
a- 31.nci maddedeki suçları bir tiyatro sezonu içinde iki defa işlemek ,
b- Oyunun geç başlamasına neden olmak,
c- Görevlilerin çalışmasını engellemek,
MADDE 34-
Aşağıdaki durumlarda 5 günden 15 güne kadar ücret kesme cezası uygulanır.
a- 32.nci maddedeki suçları bir tiyatro dönemi içinde iki defa işlemek,
b- Verilen sanatsal görevleri ret etmek,
c- İzin almadan sanat ile ilgili bile olsa, tiyatro dışında başka iş yapmak,
MADDE 35- Aşağıdaki durumlarda 15 günden 3 aya kadar geçici çıkarılma cezası uygulanır. Çıkarılma süresince ücret ödenmez ve süre hizmetten sayılmaz.
a- Bir tiyatro dönemi içinde 33.ncü ve 34.ncü maddelerde sayılan suçları iki defa işlemek,
b- Tiyatro içinde ve dışında kurumun onurunu zedeleyecek davranışlarda bulunmak, yayın yaptırmak, televizyon, sinema, dergi, afiş ve reklamlarda bu yönetmeliğin 41.nci maddesinde sayılan ikinci görev yasağına tabi olmayan işlerde Şehir Tiyatrosu Sanatçısına ve Mensubuna yakışmayacak tutumlarda bulunmak,
c- Tiyatro içinde sürekli geçimsizlik yaratmak ve huzuru bozmak,
d- Temsilin verilmesini önlemeye teşebbüs etmek ya da sebebiyet vermek,
e- Gerçeğe aykırı mazeretlerle oyuna gelmemek ya da görevini terk etmek,
f- Tiyatroya içkili gelmek,
g- Temsil ve provalarda görevli olsun ya da olmasın İl hudutları dışına çıkmak,
h- Yönetim Kurulundan izin almadan tiyatroda yayın dağıtmak ve satmak.
MADDE 36-
Aşağıdaki durumlarda tiyatrodan temelli çıkartılma cezası uygulanır.
a- 35.nci maddedeki suçları bir tiyatro dönemi içerisinde işlemek
b- Kumar oynatmak, içki içmeyi itiyat edinmek, uyuşturucu madde kullanmak,
c- Ticaretle uğraşmak,
d- Tiyatrodaki görevine mazeretsiz ve kesintisiz on gün gelmemek.
MADDE 37- Cezayı icap ettiren hareketler, Şehir Tiyatrosu binaları içinde, tatil devresinde oyun içinde ve dışında, turnelerde de olsa Yönetmelik aynen uygulanır.
MADDE 38- Yönetim Kurulunun Disiplin cezalarını uygulanmasını, bir tiyatro sezonu erteleme hakkı saklıdır.
MADDE 39- ŞEHİR TİYATROLARINA AİT EŞYA VE MALZEMELERİN TİYATRO DIŞINA ÇIKARILMAMASI
(Belediye Meclisinin 08.01.1985/7 sayılı kararı ile değişik şekli)
Tiyatroya ait eşya ve malzeme, Şehir Tiyatroları dışındaki etkinliklerde, Yönetim Kurulunun, Belediye Başkanının onayını alması ile kullanılabilir.
MADDE 40- SÖZLEŞMELERİN YENİLENMESİ
Şehir Tiyatroları sanatkâr memurları, stajyer sanatçıları ve uygulatıcı uzman ve uzman memurları, Belediye Başkanının onayı üzerine Tiyatro Müdürü ile her mali yıl başında E-2’deki form sözleşmeyi imzalar.
MADDE 41- TİYATRO DIŞI ÇALIŞMALAR (Belediye Meclisinin 08.01.1985/7 sayılı
kararı ile değişik şkl.)
Şehir Tiyatrosu sanatkârları, mesleklerinin onuruna uygun olmak, tiyatrodaki faaliyetlerini aksatmamak ve Yönetim Kurulundan her defasında izin almak şartıyla, kendi tiyatroları dışında film, tiyatro, dublaj, radyo, televizyon ve reklam çalışmalarına katılabilirler.
Bu maddeye aykırı davrananlara Yönetmeliğin 34.ncü maddesinin C fıkrası “15 günlük ücretin 10 misli” şekliyle uygulanır.
MADDE 42- TURNELER
Yönetim Kurulu kararı ve Belediye Başkanının onayı ile Yurtiçi ve Yurtdışı turneler düzenlenebilir.
MADDE 43- JÜBİLE VE ÖZEL GECELER
a- Yazılı istekleri üzerine Şehir Tiyatrolarında 25 veya 50 yıl çalışmış olan sanatçılar jübile, uygulatıcı uzman ve uzman memurlarla diğer sahne personeli özel gece yapabilirler. Bir jübile ve özel geceler için Yönetim Kurulunun izni ile Belediye Başkanının onayı gereklidir.
b- Jübile veya özel geceler için ilgililerden tiyatro kirası, aydınlatma, ısınma, dekor, kostüm, aksesuar ve benzeri malzemelerin kullanımı karşılığı bir ücret alınmaz. Bu hususların dışında idare bir yükümlülük almaz.
MADDE 44- TELİF HAKLARI
a- Şehir Tiyatrolarında sahnelenecek eserlerin yazarları, çevirmenleri ve bestecilerin telif hakları yürürlükteki yasalar ve Türkiye’nin bağlı olduğu Uluslararası Anlaşma hükümleri uyarınca ödenir.
b- Telif haklarının sınırları her yıl Şehir Tiyatroları bütçe kararnamesinde yer alacak bir madde ile belirlenir.
c- İdare telif hakkı sahipleri ile bu sınırın üstünde özel anlaşma yapabilmek için Yönetim Kurulu izni ve Belediye Başkanı’nın onayını almak zorundadır.
MADDE 45- Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesi sırasında Şehir Tiyatrosunun sanatçı kadrosunda bulunanların bütün konulardaki kazanılmış hakları saklıdır.
MADDE 46- Bu Yönetmelik Belediye Başkanı, Genel Sanat Yönetmeni ve Tiyatro Müdürü tarafından yürütülür.
MADDE 47- 15 Kasım 1980 gün ve 17161 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Şehir Tiyatroları geçici Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 48- Bu Yönetmelik Resmi Gazetede yayınından itibaren yürürlüğe girer.
***
İSTANBUL BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROLARI YÖNETMELİĞİ
Büyükşehir Belediye Meclis Karar No:138
Büyükşehir Belediye Meclis Karar Tarihi: 20/05/1981
MADDE 1- Eski adı “DARÜLBEDAYİ” olan Şehir Tiyatroları İstanbul Belediyesine bağlı, katma bütçe ile yönetilen bir Sanat Kurumudur.
MADDE 2- AMAÇ
İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu, bir temel hak olarak Anayasanın güvence altına aldığı sanatın ve özellikle tiyatronun toplumsal görevine uygun olarak halkın kültürel üretiminin, çağdaş eğitiminin Sanat düzeyi ve bilincinin yükseltilmesine katkıda bulunmak; bu katkıyı gerçekleştirmek için yerli ve yabancı tiyatro eserlerinin seçkin örneklerini seyircisine ulaştırmak, Türk Tiyatrosunun geleceğe yönelik yaratıcı atılımlarına önderlik etmek amacıyla kurulmuştur.
MADDE 3- KURULUŞ (Belediye Meclisinin 8.1.1985/7 sayılı kararı ile değişik şekli)
İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları (Kısa deyimle Şehir Tiyatroları) nın, amacına ulaşmak için yararlandığı Yönetim Basamakları aşağıdaki gibidir:
1- GENEL SANAT YÖNETMENİ
2- ORGANLAR
a) Müdürlük
b) Yönetim Kurulu
c) Disiplin Kurulu
3- HİZMET BÖLÜMLERİ
a) Sanatkar Memurlar bölümü:
Genel Sanat Yönetmeni, Rejisörler, Sanatkarlar, Sahne Direktörü, Dekoratörler ve Kostüm Kreatörleri, Dramaturglar, Sahne Teknik Müdürleri, Stajyer Sanatkarlar, Müzikçiler ve Dansçıla
b) Sahne Direktörlüğü
c) Teknik Kurul
d) Dramaturji Bürosu
e) Kitaplık, Arşiv ve Müze
4- REPERTUAR KURULU (Belediye Meclisinin 20.3.1990/231 sayılı kararı ile eklendi).
Repertuar Kurulunun görevi, bir tiyatro mevsiminde sahneye konulacak oyunların seçiminde Yönetim Kuruluna öneride bulunmaktır. Repertuar Kurulunun önereceği oyun sayısı, o mevsim oynanacak oyun sayısının iki katından az olamaz.
Repertuar Kurulu aşağıdaki şekilde belirlenecek 7 kişiden oluşur
a) İstanbul’daki tiyatro ile ilgili tüm meslek örgütlerinin gösterecekleri birer aday arasından Büyükşehir Belediye Başkanınca seçilecek 2 üyeden,
b) İstanbul’da bulunan Üniversitelerden Tiyatro Anabilim /Anasanat dalı olan Fakülte ve Konservatuarların Dekan ve Müdürlerince önerilecek birer üye arasından Büyükşehir Belediye Başkanınca seçilecek 1 üyeden,
c) Şehir Tiyatrolarının kadrolu rejisör ve sanatçıları tarafından kendi aralarından seçecekleri 1 üyeden,
d) Tiyatro Yazarı, çevirmen araştırmacı ya da eleştirmenler arasından Belediye Başkanınca 1 üyeden,
e) İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanında,
f) Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeninden oluşur.
Repertuar Kurulu Üyeleri, Kültür İşleri Daire Başkanı ve Genel Sanat Yönetmeni dışında, 2 yıl için seçilirler.
Repertuar Kuruluna, Kültür İşleri Daire Başkanı Başkanlık eder. Başkanın bulunmadığı hallerde Genel Sanat Yönetmeni Kurula Başkanlık eder.
Repertuar Kurulu, Mayıs ayı içinde oluşturulur ve Haziran ayı başında göreve başlar. Yeni atamalar tamamlanıncaya kadar eski üyelerin görevleri sürer. Üyeler bir dönemden fazla (2 yıl) Repertuar Kurulu üyeliği yapamazlar. Üyelerden birinin yeri boşaldığında, yerine getirilen üye, öncekinin süresini tamamlar. Ancak bu durum bu üyenin bir dönem görev alabilme hakkını etkilemez.
Repertuar Kurulu, kurul başkanının daveti üzerine toplanır ve salt çoğunluk ile karar verilir.
Belediye personeli dışındaki kurul üyelerine her toplantı için Şehir Tiyatrosu sanatçılarına verilen en yüksek net ücretin 1/30 oranında brüt huzur hakkı verilir.
MADDE 4- YILLIK ÇALIŞMA DÜZENİ
Şehir Tiyatroları, her yıl 1 EKİM’de perdelerini açar. Sanat yılının sonunu Yönetim Kurulu belirler; ancak, bu tarih, olağanüstü bir neden çıkmadıkça 30 NİSAN’dan önceye, 19 MAYIS’tan sonraya raslatılmaz. En geç tatil kararından 15 gün önce yaz oyunlarının ve gelecek sanat yıl çalışmalarının başlangıç tarihlerinde saptanır.
MADDE 5- MÜDÜRLÜK
Şehir Tiyatrolarının idari hizmetleri ilgili Yasalar uyarınca atanan bir Müdür, gereği kadar Müdür Yardımcısı ve Memurlar eliyle yürütülür. Bu personelin kadroları her yıl Şehir Tiyatroları Bütçesinde belirlenir.
MADDE 6- Müdür, İdarecilik görevlerinde olumlu sicil almış olanlar arasından Belediye Başkanınca atanır; Yasaların verdiği görevler yanında Tiyatro ile Belediye arasındaki ilişkilerin sağlıklı olarak yürütülmesinden de sorumludur. İdarenin bütçesini hazırlar. İdare bünyesindeki Personelin sicillerini tutar. Kurumun ita amiri, Yönetim Kurulunun doğal üyesidir. Şehir Tiyatrosu yayın organının, İstanbul Belediyesi adına sahibi Tiyatro Müdürüdür.
MADDE 7- GENEL SANAT YÖNETMENİ (Belediye Meclisinin 20.3.1990/231 sayılı kararı ile değişik şekli)
Memur olma niteliğine sahip, Tiyatro alanında çalışmış rejisör oyuncu yazar, eleştirmen, araştırmacı, çevirmen veya öğretim üyesi veya öğretim görevlisi olmalıdır.
Yukarıda belirtilen koşullara sahip Genel Sanat Yönetmeni Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından atanır.
Genel Sanat Yönetmenine vekalet edecek kişilerde de Genel Sanat Yönetmeninde aranan koşullar aranır.
MADDE 8- Genel Sanat Yönetmeni, Şehir Tiyatrolarının bütün Sanat üretim ve çalışmalarını düzenlemek, sanat disiplinin sağlamak ve sanatçıların hizmet sicillerini tutmakla yükümlüdür. Gerekli görürse tiyatronun sanatkârları arasından yeteri kadar yardımcı seçebilir.
MADDE 9- (Belediye Meclisinin 8.1.1985/7 sayılı kararıyla değişiklik şekli)
Şehir Tiyatrolarını, Genel Sanat Yönetmeni temsil eder. Protokolün gerektirdiği durumlarda yerine sanatçıları görevlendirebilir. Yönetim Kurulunun tasvibi ve Belediye Başkanının onayı ile İstanbul ilinin uygun göreceği her yerinde tiyatro açabilir. Şehir Tiyatrosunun Ulusal ve Uluslararası düzeydeki şenlik, şölen, festival gibi sanat gösterilerine katılmasına, turneler düzenlemesine karar verebilir. Yıllık oyun Repertuarına alınmasını uygun bulduğu oyunlar ile rejisörlerini Yönetim Kuruluna önerir. Önerilen oyunların başlama tarihlerini ve hangi sahnede ve sürede oynanacağını saptar, rol dağılımlarını onaylar.
MADDE 10- YÖNETİM KURULU (Belediye Meclisinin 20.3.1990/231 sayılı kararı ile değişik şekli)
a) Genel Sanat Yönetmeninden,
b) Şehir Tiyatroları Müdüründen,
c) Şehir Tiyatrolarının kadrolu rejisör ve sanatkârları arasından Genel Sanat Yönetmeninin önereceği 3 aday arasından Büyükşehir Belediye Başkanının seçeceği 1 kişiden,
d) İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri, Belediye ve Şehir Tiyatroları personeli arasından Büyükşehir Belediye Başkanınca seçilecek 2 kişiden,
e) Şehir Tiyatrolarının kadrolu rejisör ve sanatkarları tarafından kendi aralarından seçecekleri 2 üyeden oluşur.
Genel Sanat Yönetmeni ve Şehir Tiyatroları Müdürü dışındaki üyeler 2 yıl için seçilirler.
Seçilmiş üyeler yeniden seçilebilirler. Yönetim Kurulu Mayıs ayı içinde oluşturulur. Haziran ayı başında görev başlar. Yeni atamalar yapılıncaya kadar eski üyelerin görevi devam eder. Boşalan üyeliğe gelen öncekinin süresini tamamlar
Başkanlıkça atanan üyelerde 2 yıllık süre beklemeksizin değişiklik yapılabilir.
MADDE 11- Kurul, haftada bir kez toplanmaya mecburdur. Günü ilk oturumda saptanacak bu olağan toplantıdan başka, Başkan, Müdür, Sanatçı üyelerden en az ikisi her zaman olağan üstü toplantı çağrısı yapabilirler. Yaz aylarının toplantı düzeni kapanış kararında özel takvime bağlanır. Toplantılar gizlidir. Ancak özel durumlarda ilgililer başkan tarafından oturuma çağırılabilir.
MADDE 12- Genel Sanat Yönetmeni Kurulun Başkanıdır. Genel Sanat Yönetmeninin mazereti nedeniyle Kurul toplantısına katılmaması halinde Şehir Tiyatrosundaki hizmeti bakımından kıdemli olan üye sanatçı başkanlık görevini yüklenir. Kurul gündemindeki her konu görüşüldükten sonra oylanıp karara bağlanmadıkça ötekine geçilmez her üyenin tek oyu vardır. Eşitlik halinde başkanın oyu çift sayılır. Alınan kararlar derhal Belediye Başkanınca tasdik edilmiş olan karar defterine geçirilip üyelerce imzalanır ve iki yıllık dönem sonunda bu defter yine Belediye Başkanınca kapatılarak zimmet ile arşive teslim edilir. Anılan bu defter arşive teslim edilinceye kadar Genel Sanat Yönetmeninin zimmetinde bulunur.
MADDE 13- (Belediye Meclisinin 20.3.1990/231 sayılı kararı ile değişik şekli)
Özürsüz ve kesintisiz olarak üç toplantıya ya da üç ay içinde altı toplantıya katılmayan üyenin üyeliği düşer. Bu üye, Genel Sanat Yönetmeni ise görevinden istifa etmiş sayılır.
Katılmama durumu son toplantıda bir tutanak ile saptanır. Büyükşehir Belediye Başkanının onayına sunulur.
MADDE 14- (Belediye Meclisinin 20.3.1990/231 sayılı kararı ile değişik şekli)
Şehir Tiyatrolarının bütün Sanat çalışmalarından Genel Sanat Yönetmeni ve Yönetim Kurulu sorumludur.
Repertuar Kurulunun o yıl için belirlediği oyunlar içinden hangilerinin sahneye konacağı, Yönetim Kurulunca, oyunların rejisörleri ise Genel Sanat Yönetmenince belirlenir.
MADDE 15- Tiyatronun yıllık Sanat faaliyetleri ile ilgili bütçe önerisinin hazırlanması Yönetim Kurulunun görevidir. Tiyatro Müdürü, Kurulun hazırlayacağı bu bütçe ile kendisinin hazırlayacağı idari kısma ait bütçeyi birleştirerek Belediye Başkanlığı’na sunar. Bütçenin uygulanması aşamasında da yasaların ön gördüğü bütün aktarma işlemleri Yönetim Kurulunun bilgisi altında yapılır.
MADDE 16- Sanatçıların, Stajyerlerin, Yevmiyelilerin, Uzman Memurlarla, Uygulatıcı Uzman memurların Şehir Tiyatrosuna alınma, terfi ve ödüllendirilmeleri ile öteki yükümlülüklerine ilişkin işlemlerin yürütülmesine, sözleşmelerinin yenilenmesine ücretlerinin tespitine Yönetim Kurulu karar verir. Yukarıda sözü edilen personelin alınma ve çıkarılma kararları, Belediye Başkanının onayı ile geçerlik kazanır.
MADDE 17- (Belediye Meclisinin 20.3.1990/231 sayılı kararı ile değişik şekli)
Yönetim Kurulu Konuk Sanatçı, Rejisör, Dekoratör, Kostümcü gibi Tiyatro adamları ile, yasalara uygun biçimde yabancı sanâtkar, rejisör, Kostümcü eğitmen gibi tiyatro adamlarının daveti ve bu kişilerin ücretlerinin yolluklarının konaklama ve iaşe giderlerinin tespiti için teklifini Başkanlık onayına sunar.
Yurtdışında geçici görev, burs, davet , görgü ve bilgilerini artırmak için gidecek olanları ve Yurtdışında kalış sürelerini Genel Sanat Yönetmeninin önerisi ile Yönetim Kurulu saptar, Başkanlık onayına sunar.
MADDE 18- DİSİPLİN KURULU
Disiplin Kurulu Belediye Başkanının tayin edeceği Şehir Tiyatrolarında kesintisiz en az 15 yıl sanatçı olarak hizmet vermiş iki sanatçı, teftiş heyeti Müdürlüğü müfettişlerinden bir müfettiş, Hukuk İşleri Müdürlüğünden bir Hukukçu ile Disiplin Kurulu başkanı olmak üzere beş üyeden oluşur. Disiplin Kurulunun Başkanı Şehir Tiyatroları Müdürlüğünün görev yönünden bağlı bulunduğu Belediye Başkan Yardımcısıdır. Disiplin Kurulunun Olağan toplantısı her ayın ilk haftası Kurulun tespit edeceği bir günde yapılır.
Belediye Başkanı, Genel Sanat Yönetmeni veya Kurul Başkanının yazılı isteği ile Olağan Üstü toplantı yapılır.
Disiplin Kurulu kararı, çoğunlukla alınır, eşitlik halinde Başkanın oyu iki oy sayılır.
Disiplin Kurulunun bu Yönetmelikle tespit edilen disiplin cezaları hakkındaki verdiği kararlar kesindir.
Uyarı ve kınama cezaları, savunma alındıktan sonra Belediye Başkanı veya Genel Sanat Yönetmeni tarafından da verilebilir. Temelli çıkarma hakkında Disiplin Kurulu görüş bildirir, bu cezaya karar verme yetkisi Belediyenin tabi olduğu üst Disiplin Kuruluna aittir.
MADDE 19- HİZMET BÖLÜMLERİNE ATAMA ŞARTLARI
Şehir Tiyatrosunda sanatçı olarak çalışabilmek için, Devlet Memurları Yasası ile diğer yasaların aradığı bağlayıcı genel niteliklere sahip olmak şarttır. Ayrıca, Şehir Tiyatrosunun çeşitli dallarına alınacak sanatçılarda aşağıda özel nitelikler aranır.
A. OYUNCULAR
1- Stajyerlik
Oyunculuk yevmiyeli Stajyer sanatçılıkla başlar
a- Üniversitelerin, konservatuarların tiyatro bölümlerini bitirenler ile,
b- Ortaokulu bitirmiş olmak şartı ile çocuk tiyatrosu bölümünde olağanüstü yetenek gösterenler stajyer sanatçı kadrosuna alınırlar.
c- Stajyerlikte ancak iki yıl çalışabilir. Çalışma süresi içinde Şehir Tiyatrosuna faydalı olmayacakların süre dolmadan da ilişkileri kesilebilir. Stajyerlerle yapılacak sözleşmeye bu husus derç edilir.
2- Sanatkârlık
a- Stajyer sanatçılıkta başarılı olanlar asli sanatçı kadrosuna alınabilirler.
b- Asli sanatçı kadrosuna giremeyenler Genel Sanat Yönetmeninin göstereceği lüzum üzerine yevmiyeli oyuncu olarak ve geçici sözleşme ile çalıştırılabilirler.
c- Şehir Tiyatrosunun dışındaki tiyatrolarda, oyuncu olarak başarılarını kanıtlamış olanlar en az ilkokul mezunu olmak şartı ile durumlarına uygun sanatçı kadrosuna alınabilirler.
B. REJİSÖRLER (Oyun Yönetmenleri)
Yönetim Kurulunun Genel Sanat Yönetmeni dışındaki sanatçı üyeler bu üyelikleri süresince oyun yönetemezler.
Aşağıdaki niteliklere sahip olan sanatçılar Şehir Tiyatroları sahnelerinde oyun yönetebilirler.
1- Rejisörde aranacak şartlar:
a- Şehir Tiyatrosunun aslî sanatçı kadrosunda en az on yıl sürekli çalışmış olmak.
b- Üniversite veya Konservatuarların Tiyatro bölümlerini bitirenlerden, Türkiye de en az üç ayrı oyunu başarı ile yönetmiş olmak.
c- Şehir Tiyatrosunda temsil edilen beş ayrı oyunda rejisör yardımcılığı yapmış olan sanatçılardan Yönetim Kurulunca tek başlarına verilen oyunda üstün başarı göstermek.
2- Rejisörlerin çalışma düzeni:
a- Rejisör yöneteceği oyunu, tiyatro hizmetinin gerektirdiği özenle sahneler, ayrıca rejisör yöneteceği oyunu Genel Sanat Yönetmeniyle mutabakata varacağı süre içinde özenle sahnelemeye mecburdur.
b- Oyunun sanat ve idarî sorumluluğu rejisördedir.
c- Rejisör, rol dağıtımlarının ilanını izleyen hafta içinde gerçekleştireceği eserin yapımına ilişkin sanata ait ihtiyaçları üzerinde oyunun dekor ve kostümcüsü ile anlaşır.
d- Rejisör sahneleyeceği oyunun reji defterini düzenler ve temsilin bitiminde kitaplık ve arşiv sorumlusuna zimmetle teslim eder.
e- Oyun çıktıktan sonra idari sorumluluk nöbetçi rejisöre geçer. Nöbetçi rejisör, son genel provadan sonra, oyun yönetmenin önerisi, Genel Sanat Yönetmeninin bilgisi ile sahne direktörlüğünce atanır.
Prova edilen ya da sergilenmekte olan oyunlar ile tiyatro organları arasındaki bağlantı, rejisörün günü gününe sahne direktörlüğüne ulaştıracağı form raporlarla sağlanır. Bu raporlarda rejisör yardımcılarının da imzası bulunur.
C. DEKORATÖRLER VE KOSTÜMCÜLER
Üniversiteler, Sanat Akademileri ve Yüksek Tiyatro Okullarının konuları ile ilgili bölümünü bitirenler ile sonradan tiyatro dekoru kostümcülüğünü seçmiş olan ressam, mimar gibi sanatçılar Şehir Tiyatrosunun dekoratör ve kostümcü kadrolarına atanabilirler.
D. MÜZİKÇİLER VE DANSÇILAR
Oyunların müzik, şarkı ve dans çalışmalarını gerçekleştirecek sanatçılar, tiyatronun asli kadrosuna alınabilecekleri gibi, geçici olarak da görevlendirilebilirler.
Sürekli kadroya alınacakların konular ile ilgili bir yüksek okulu ya da Konservatuarı bitirmiş olmaları şarttır.
MADDE 20 – Dekoratörler, kostümcüler, müzikçiler ve dansçılar oyun rejisörlerine bağlı olarak çalışırlar. Önerileri rejisörün onayından geçtikten sonra, Teknik Kurulda tartışılarak uygulamaya konulur. Uygulama sırasında, yapım çalışmaları hakkında günü gününe rejisörlerine verecekleri bilgi, prova raporları ile sahne direktörlüğüne iletilir.
MADDE 21- Oyuncu, Rejisör, Dekoratör, Kostümcü, müzikçi, dansçı olarak bütün Şehir Tiyatrosu sanatçıları, görev aldıkları bütün sanat çalışmalarını Şehir Tiyatroları adına yaparlar. Tiyatronun tanıtımı için basın resimleri, kısa metrajlı radyo, televizyon ve sinema çekimi, sanatçı jübilelerinde oynanacak oyunlarda yukarıda belirtilen kişiler aylıklarından ayrı bir telif ücreti isteyemezler.
MADDE 22- SAHNE DİREKTÖRLÜĞÜ
Sahne Direktörü Genel Sanat Yönetmeninin, sanatçılar arasından göstereceği adaylar içinden Yönetim Kurulunca atanır. Sahne Direktörlüğü Tiyatro hizmetinin sağlıklı gerçekleştirilebilmesi için, sahneye ve öteki teknik bölümlere ilişkin ihtiyaçların sağlanmasından, sanatçı, memur ve işçilerin üretimlerindeki verimin arttırılması için gereken önlemlerin alınmasından; istatistikti bilgilerin toplanmasından ve yapım işlerinin koordinasyonundan Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.
Direktör, Tiyatronun bütün bölümleri arasındaki bağlantıyı sağlamak ve Teknik Kurul ile prova edilmekte ya da oynanmakta olan oyunlardan gelen raporları bizzat toplamak, gecikmesinde sakınca bulunan önlemleri aldıktan sonra kendi görüşünü de ekleyerek sıra numarası altında Yönetim Kuruluna sunmakla yükümlüdür.
Ayrıca Yönetim Kurulunun gündemini hazırlar ve raportörlüğünü yapar.
MADDE 23- TEKNİK KURUL
Sanat Teknik Müdürleri ve Baş Realizatör ile sahne makinistleri terzihaneler, sahne donatımı, sahne ışığı, efekt ve ses, marangozhane gibi bölümlerin baş sorumlularından oluşur. Teknik Kurul Yönetim Kurulu Başkanına bağlı olarak görev yapar. Bu sorumluları Yönetim Kurulu saptar.
MADDE 24- Teknik Kurul, sahnelenecek oyunun Yönetmeninin çağrısı ile toplanır. Toplantıya oyunun dekor ve kostümcüsü de katılır. Oyunun bütün teknik sorunlarının görüşüleceği bu Kurulda oyunun maliyet projesi düzenlenerek Yönetim Kuruluna ulaştırır. Sonuca Yönetim Kurulu Karar verir.
MADDE 25- DRAMATURGİ BÜROSU (Belediye Meclisinin 8.1.1985/7 sayılı kararı ile değişik şekli)
Genel Sanat Yönetmenine bağlı olarak çalışan büro, bir baş dramaturg ve yeteri kadar dramaturgdan oluşur. Dramaturglar, Konservatuar veya Üniversitelerde Tiyatro bölümünü bitirmiş veya tiyatro dalında yazar araştırmacı, eleştirmen, çevirmen olarak ün yapmış kişilerden oluşur.
Burada, tiyatro açısından önemli yabancı dilleri bilen dramaturgların bulunmasına özen gösterilir.
Dramaturglar, Şehir Tiyatrosuna gönderilen oyunları, tiyatronun amaçları ışığında inceleyip, sanatsal ve teknik açıdan ön değerlendirmesini yaparlar. Dünya Tiyatrolarını izler dilimize çevrilmesini uygun buldukları oyunları Genel Sanat Yönetmeni’ne önerirler ve inceledikleri oyunlar hakkında raporlar hazırlarlar.
Danışma niteliğindeki bu raporlar sıra numarası ile tiyatro arşivinde saklanır.
Dramaturglar, gerek yazarlarla işbirliği yaparak oyun metinleri üzerinde, gerekse oyunları sahnelenmesinde lüzumlu Dramaturgi çalışmalarını ve Genel Sanat Yönetmenini sanatla ilgili konularda kendilerinden isteyeceği diğer işleri yaparlar.
MADDE 26- UYGULATICI UZMAN VE UZMAN MEMURLAR
Uygulatıcı Uzman Memurlar: Baş ışık uzmanı, Baş realizatörlerdir. Uzman memurları Suflörler, sahne terzisi, sahne ışıkçısı, sahne makinistleri, sahne demircisi, sahne marangozları, butafor, atölye ressamı realizatör, aksesuarcılar, efektörler ve kondüvitlerden oluşur.
MADDE 27- BASIN BÜROSU
Genel Sanat Yönetmeninin atayacağı uzman başkanlığında Yönetim Kurulunun onayı ile, Müdürlüğün vereceği yeteri kadar memurdan oluşur. Şehir Tiyatrosunun Kültür ve Sanat faaliyetlerinin halka ulaştırılması için gerekli afiş, ilan, reklam işlerini sürdürür, özel galalar düzenler, tiyatronun sürekli yayın organının hazırlanmasını sağlar.
MADDE 28- KİTAPLIK, ARŞİV VE MÜZE
a- Şehir Tiyatrosunun kitaplık, arşiv ve Müze bölümü; yeteri kadar memur eliyle yürütülür. Tiyatro Müdürlüğüne bağlıdır. Şehir Tiyatrosundaki bütün yayınların, özellikle yerli oyunlar için video ve film arşivi oluşturmak, oynanmış, oynanmamış teksir yada el yazısı oyunlarla, yazılı ve basılı bütün belgelerin reji defterlerinin, oyun resim ve fotoğrafların ses bantları ve gazete kupürlerinin sınıflandırılmasını yapmak, korumak ve bunlara isteyenlerin yararına Yönetim Kurulu veya Müdürlükten izin almak ve kütüphane dışına çıkartmamak şartı ile sunmakla görevlidir. Tiyatro içinden görevi gereği kitaplıktan eser alanlar en çok 15 gün içinde geri vermek zorundadır . Dramaturgi Bürosunun Yazı İşlerini Kitaplık sorumlusu yüklenir,
b- Türk tiyatro tarihini ana arşivini karşılayacak bir müzenin oluşturulmasına yarayacak eşya ve belgelerin toplanması için Şehir Tiyatrolarına bağlı bir Tiyatro Müzesi oluşturulur.
c- MÜZE: Müzecilikle de özel olarak ilgilenen bir sanatçı yönetiminde kitaplık ve arşiv memurları eliyle yönetilir.
d- Müzenin oluşumu ve işlemesi için özel bir yönerge hazırlanır.
MADDE 29- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104, 105, 106, 107 ve 108. maddeleri aynen sözleşmeli personele de uygulanır.
MADDE 30- DİSİPLİNE AYKIRI DAVRANIŞLAR VE CEZALAR
Hizmetlerin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacı ile bu yönetmeliğin ve sözleşme hükümlerinin emrettiği görevleri yerine getirmeyenlere Devlet Memurları Yasasının disipline ilişkin hükümleri saklı tutularak, tiyatro hizmetinin özelliği nedeni ile,
a- Uyarı;
b- Kınama;
c- 1 günden 5 güne kadar ücret kesmek;
d- 5 günden 15 güne kadar ücret kesmek;
e- 15 günden 3 aya kadar geçici çıkarma;
f- Temelli çıkarılma;
Disiplin cezaları uygulanır.
MADDE 31- Aşağıdaki durumlarda uyarı cezası verilir.
a- Mazeretsiz olarak provaya geç gelmek ya da hiç gelmemek
b- Yönetim Kurulu Kararı olmadan oyunun başlamasında en az bir saat önce tiyatroda bulunmamak,
c- Oyundan antre kaçırmak,
d- Oyuna eksik aksesuarla çıkmak.
MADDE 32- Aşağıdaki durumlardan kınama cezası verilir.
a- Rejisörden izin almadan oyun metni dışına çıkmak ve mizansen değiştirmek,
b- Perdenin erken açılmasına, geç ya da erken kapanmasına neden olmak,
c- Işıkları-ses düzenini, zamanından erken açmak ya da geç kapamak,
d- Sahne gereçlerini gereği gibi kullanmamak ve bunlara zarar vermek
,
e- Raporları gerçeğe uygun olmayan biçimde düzenlemek,
f- Görevli bulunduğu oyunda, oyundan önce ya da oyun süresince seyirci arasında dolaşmak, sahne gerisine tiyatro ile ilişkisi olmayan kişileri getirmek,
g- Kendisine vazife verilmek üzere tiyatroca bilinen adresinde bulunmamak ve bırakılan sözlü ya da yazılı bildirime rağmen ertesi sabah tiyatroya gelerek ilgililerle bağlantı kurmamak.
h- Tiyatrodan aldığı eser ya da malzemeyi süresi içinde geri vermemek.
MADDE 33- Aşağıdaki durumlarda 1 günden 5 güne kadar ücret kesme cezası uygulanır.
a- 31.nci maddedeki suçları bir tiyatro sezonu içinde iki defa işlemek ,
b- Oyunun geç başlamasına neden olmak,
c- Görevlilerin çalışmasını engellemek,
MADDE 34-
Aşağıdaki durumlarda 5 günden 15 güne kadar ücret kesme cezası uygulanır.
a- 32.nci maddedeki suçları bir tiyatro dönemi içinde iki defa işlemek,
b- Verilen sanatsal görevleri ret etmek,
c- İzin almadan sanat ile ilgili bile olsa, tiyatro dışında başka iş yapmak,
MADDE 35- Aşağıdaki durumlarda 15 günden 3 aya kadar geçici çıkarılma cezası uygulanır. Çıkarılma süresince ücret ödenmez ve süre hizmetten sayılmaz.
a- Bir tiyatro dönemi içinde 33.ncü ve 34.ncü maddelerde sayılan suçları iki defa işlemek,
b- Tiyatro içinde ve dışında kurumun onurunu zedeleyecek davranışlarda bulunmak, yayın yaptırmak, televizyon, sinema, dergi, afiş ve reklamlarda bu yönetmeliğin 41.nci maddesinde sayılan ikinci görev yasağına tabi olmayan işlerde Şehir Tiyatrosu Sanatçısına ve Mensubuna yakışmayacak tutumlarda bulunmak,
c- Tiyatro içinde sürekli geçimsizlik yaratmak ve huzuru bozmak,
d- Temsilin verilmesini önlemeye teşebbüs etmek ya da sebebiyet vermek,
e- Gerçeğe aykırı mazeretlerle oyuna gelmemek ya da görevini terk etmek,
f- Tiyatroya içkili gelmek,
g- Temsil ve provalarda görevli olsun ya da olmasın İl hudutları dışına çıkmak,
h- Yönetim Kurulundan izin almadan tiyatroda yayın dağıtmak ve satmak.
MADDE 36-
Aşağıdaki durumlarda tiyatrodan temelli çıkartılma cezası uygulanır.
a- 35.nci maddedeki suçları bir tiyatro dönemi içerisinde işlemek
b- Kumar oynatmak, içki içmeyi itiyat edinmek, uyuşturucu madde kullanmak,
c- Ticaretle uğraşmak,
d- Tiyatrodaki görevine mazeretsiz ve kesintisiz on gün gelmemek.
MADDE 37- Cezayı icap ettiren hareketler, Şehir Tiyatrosu binaları içinde, tatil devresinde oyun içinde ve dışında, turnelerde de olsa Yönetmelik aynen uygulanır.
MADDE 38- Yönetim Kurulunun Disiplin cezalarını uygulanmasını, bir tiyatro sezonu erteleme hakkı saklıdır.
MADDE 39- ŞEHİR TİYATROLARINA AİT EŞYA VE MALZEMELERİN TİYATRO DIŞINA ÇIKARILMAMASI
(Belediye Meclisinin 08.01.1985/7 sayılı kararı ile değişik şekli)
Tiyatroya ait eşya ve malzeme, Şehir Tiyatroları dışındaki etkinliklerde, Yönetim Kurulunun, Belediye Başkanının onayını alması ile kullanılabilir.
MADDE 40- SÖZLEŞMELERİN YENİLENMESİ
Şehir Tiyatroları sanatkâr memurları, stajyer sanatçıları ve uygulatıcı uzman ve uzman memurları, Belediye Başkanının onayı üzerine Tiyatro Müdürü ile her mali yıl başında E-2’deki form sözleşmeyi imzalar.
MADDE 41- TİYATRO DIŞI ÇALIŞMALAR (Belediye Meclisinin 08.01.1985/7 sayılı
kararı ile değişik şkl.)
Şehir Tiyatrosu sanatkârları, mesleklerinin onuruna uygun olmak, tiyatrodaki faaliyetlerini aksatmamak ve Yönetim Kurulundan her defasında izin almak şartıyla, kendi tiyatroları dışında film, tiyatro, dublaj, radyo, televizyon ve reklam çalışmalarına katılabilirler.
Bu maddeye aykırı davrananlara Yönetmeliğin 34.ncü maddesinin C fıkrası “15 günlük ücretin 10 misli” şekliyle uygulanır.
MADDE 42- TURNELER
Yönetim Kurulu kararı ve Belediye Başkanının onayı ile Yurtiçi ve Yurtdışı turneler düzenlenebilir.
MADDE 43- JÜBİLE VE ÖZEL GECELER
a- Yazılı istekleri üzerine Şehir Tiyatrolarında 25 veya 50 yıl çalışmış olan sanatçılar jübile, uygulatıcı uzman ve uzman memurlarla diğer sahne personeli özel gece yapabilirler. Bir jübile ve özel geceler için Yönetim Kurulunun izni ile Belediye Başkanının onayı gereklidir.
b- Jübile veya özel geceler için ilgililerden tiyatro kirası, aydınlatma, ısınma, dekor, kostüm, aksesuar ve benzeri malzemelerin kullanımı karşılığı bir ücret alınmaz. Bu hususların dışında idare bir yükümlülük almaz.
MADDE 44- TELİF HAKLARI
a- Şehir Tiyatrolarında sahnelenecek eserlerin yazarları, çevirmenleri ve bestecilerin telif hakları yürürlükteki yasalar ve Türkiye’nin bağlı olduğu Uluslararası Anlaşma hükümleri uyarınca ödenir.
b- Telif haklarının sınırları her yıl Şehir Tiyatroları bütçe kararnamesinde yer alacak bir madde ile belirlenir.
c- İdare telif hakkı sahipleri ile bu sınırın üstünde özel anlaşma yapabilmek için Yönetim Kurulu izni ve Belediye Başkanı’nın onayını almak zorundadır.
MADDE 45- Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesi sırasında Şehir Tiyatrosunun sanatçı kadrosunda bulunanların bütün konulardaki kazanılmış hakları saklıdır.
MADDE 46- Bu Yönetmelik Belediye Başkanı, Genel Sanat Yönetmeni ve Tiyatro Müdürü tarafından yürütülür.
MADDE 47- 15 Kasım 1980 gün ve 17161 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Şehir Tiyatroları geçici Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 48- Bu Yönetmelik Resmi Gazetede yayınından itibaren yürürlüğe girer.