13 Nisan 2012 Cuma

Fransız yazar Alain Decaux'un "Rosenbergler Ölmemeli" oyununu korsan olarak sahneleyebilecek kadar zıvanadan çıkmış bulunan Ayşenil Şamlıoğlu yönetimindeki "İstanbul Büyükşehir Belediyesi Korsan Tiyatroları", emekçi halkın çıkarlarına değil, kendi kişisel çıkarlarına dokunulacağını sezdiklerinde derhal bir araya gelip, sentetik muhalefet kuleleri inşa etme gayreti içerisine giriyor!

Balıkçı Kazmacıbaşı Korsan Orhan Alkaya da sentetik muhalefet alanındaydı... (Fotoğraf: Mesut Alptekin)




Kendi küçük dünyalarındaki küçük denizlerde kulaç atmaya çalışan küçük burjuva tiyatro esnafı, emekçi halkın iktidar özlemi için değil, kendi küçük çıkarları için bir araya gelmeye meraklı bir ruh hâliyle hareket ediyor.


Bugün yine öyle oldu...


Halkın ezici çoğunluğu tarafından desteklenen AKP'li Kadir Topbaş'ın emrinde çalışmalarını yürüten "İstanbul Büyükşehir Belediyesi Korsan Tiyatroları", izleyicilerin çıkarları öyle gerektirdiği için değil, kendi küçük çıkarları öyle gerektirdiği için yeni yönetmeliğe sözüm ona muhalefet etmeye başladı.


Oysa...


AKP ve onun zihniyetine karşı çıkmak için zibidi sözler yeterli olmaz. AKP'ye karşı çıkmanın biricik yöntemi sosyalist bir duyarlılık oluşturmak için emekçi halkla omuz omuza mücadele vermektir.


Bugün, sentetik muhalefet örgütleyip, yapay eylemlilik içerisine giren apolitik tiyatro esnafını gözlemleyince, emekçi halkın çektiği acılardan zerre kadar olsun haberdar olmayan bu insanların ne işe yaradığını bir kez daha sorma gereksinimi duydum.


Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz