17 Mart 2012 Cumartesi

İsviçre'deki kültür reklâm kulelerinde sadece kültür reklâmları var!

Bulunmaz Tiyatro Genel Sanat Yönetmeni Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz, Basel'deki kültür reklâm kulelerini iyice inceledi! (Fotoğraf: Cemal Bulunmaz)


Dünyanın neresine gidersem gideyim, gittiğim ülkelerde, ivedilikle ve öncelikle kent mobilyalarını görmek için özel bir özen gösteririm. Bunun birçok nedeni olmakla birlikte, asal neden, kent mobilyalarının, sanatseverler lehine ve ahlâklı kullanılmasına önem veren restoratör mimar eşimin etkisinde kalmış olmamdır.


Dünyanın neresine gidersem gideyim, kent mobilyaları içerisindeki kültür reklâm kuleleri, kültürle uğraşan bir insan olduğum için, özel ilgi alanıma giriyor. Üretim ilişkilerini somut yasalara bağlayan ülkelerdeki kültür reklâm kuleleri, hiçbir kuşkuya mahâl bırakmayacak denli yalın bir görünümde oluyor; kültür reklâm kulelerinde sadece kültür reklâmları bulunuyor.


Dünyanın neresine gidersem gideyim, görmüş olduğum kültür reklâm kulelerindeki kültür reklâmları, içime siniyor. O ülkelerdeki kültür yöneticilerinin, kendi inisiyatifinde bulunan reklâm kulelerini, alavere dalavereyle, rüşvetle, torpille herhangi bir reklâm ağasına peşkeş çekmediğine kesin olarak inanıyorum.


Dünyanın neresine gidersem gideyim, kültür reklâm kulelerinde kültür reklâmları bulunduran ülkelerin resmî kültür yöneticileri, rüşvet, torpil gibi mafya yöntemleriyle usulsüzlük yapmayı akıllarının ucundan bile geçirmedikleri için, o ülkede yayınlanan herhangi bir kültür dergisine reklâm adı altında avuç dolusu para (avanta, bahşiş, diş kirası, iane, iaşe, sadaka, sus payı) vermeyi hiçbir zaman için hayata geçirmeyi asla düşünmüyorlar!


Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz