26 Mart 2012 Pazartesi

İşlerimizin olağanüstü yoğun olması nedeniyle bir türlü uğraşma şansı bulamadığımız "SANSÜRLENMİŞ SÖYLEŞİYİ METİN HÂLİNE GETİRME İŞİ"ni geciktireceğimiz için, başta oyun yazarı Coşkun Büktel olmak üzere, tüm okurlarımızdan çok özür dileriz!

GÜNCELLEME 26 Mart 2012:


Hayatımızı kazanmak amacıyla meşgul olduğumuz gündelik uğraşlar, romanımızın (İkinci Geliş) çıkmak üzere olması nedeniyle mecbur kaldığımız uğraşlar, linççi saldırılar nedeniyle mecbur kaldığımız uğraşlar; Erbil Göktaş sansürünün asıl büyük boyutlu örneklerini yazıya dökmemizi engelledi. Göktaş sansürü, asıl ikinci bölümde (tartışmanın 28. dakikasından sonra) başlıyor. Oysa ben, sansür örneklerini yazıya dökerek sergilemeye baştan başladım ve henüz ilk 20 dakikayı bile tamamlamadım. Oysa asıl büyük sansür ilk 28. dakikadan sonra... Hilmi Bulunmaz tartışmanın tamamını yazıya dökerek deşifre edeceğini ve bu işi Mart ayı içinde tamamlayacağını söylemişti. Ama yurt içinde ve dışında iki kuyumculuk fuarına katılmak zorunda kaldığı için, bu sözünü tutamayacağı anlaşılıyor. Kısacası, şu an'a dek, Erbil Göktaş sansürünün asıl boyutlarını anlamanın tek yolu, henüz hâlâ, 125 dakikalık o upuzun ses kaydı:


Göktaş, 125 dakikalık tartışmanın ilk 28 dakikasını (ilk beş dakikasını tamamen çıkararak) 6 sayfada yayınlamıştı. Kalan 98 dakikalık kısmı ise, bir sonraki sayıda 5 sayfaya sığdırmıştı.


Göktaş, bu korkunç sansürü izah edebilmek için, özürü kabahatinden büyük ve hiç inandırıcı olmayan bir açıklama yapmış ve 98 dakikalık ikinci bölümün bazı yerlerini ilk bölümde yayınladığını söylemişti. Bu söylediği şey zaten sansür olduğu gibi, inandırıcı da değildi:


Tartışmanın taradığımız ilk 20 dakikasında biz sonraki 98 dakikadan aktarılmış hiçbir şeye rastlamadık. İlk bölümün henüz taramadığımız kalan 8 dakikası (diyelim ki Erbil'in dediği üzere) tamamen ikinci bölümden birinci bölüme aktarılmış olsa bile (Ki aktarıldığını hiç sanmıyorum, çünkü Göktaş bu aktarma iddiasına bir tek somut örnek vermemiştir) yine de ikinci bölümde 90 dakika kalıyor. Yani Erbil Göktaş'ın somut örnek vermeye yanaşmadığı o inandırıcılıktan uzak aktarma iddiası doğru olsa bile; Erbil Göktaş, yine de, ilk bölümde tartışmanın en fazla 30 dakikasını 6 sayfada; ikinci bölümde ise, tartışmanın en az 90 dakikasını 5 sayfada yayınlamış oluyor ki, Göktaş lehine aşırı iyimser bir yorumla ulaştığımız bu rakamlar bile, Göktaş sansürünün korkunç boyutlarını ortaya koymaya zaten yetiyor.


***


GÖKTAŞ KANIT İSTİYORDU! 


İŞTE KANITLAR!...


(Lütfen, aşağıdaki mavi başlığı tıklayarak, belgelere ulaşınız!)


"BERAAT" TARTIŞMASINDA, SES KAYDINI CÜMLE CÜMLE, SANİYE SANİYE TARAYARAK SAPTADIĞIMIZ 
SOMUT ERBİL GÖKTAŞ SANSÜRÜ BELGELERİ


(Kaynak: Coşkun Büktel)

***


Ayrıca bakınız: