23 Şubat 2012 Perşembe

Yeni Tiyatro Dergisi izlenim yazarlarından Filiz Tanya, kaleme aldığı ve "Hilmi Bulunmaz'la 'Beraat' Tartışmaları!... (2)" başlıklı yazının sansürlenerek yayınlandığı Yeni Tiyatro Dergisi'nin Şubat 2012 tarihli 35. sayısında "Ankara Tiyatro Festivali'nde 16. Buluşma" başlığıyla yayımladığı yazısında 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Sait Halman'a hem de "Emek Ödülü" vererek, emekçi halkın iktidarını savundukları için 12 Mart Faşizmi tarafından idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan ve yoldaşlarıyla âdeta dalga geçen Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) tarafından düzenlenen 16. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali'ni konu edinirken, Bulunmaz Tiyatro Genel Sanat Yönetmeni ve Sosyalist OYUN Dergisi kurucusu Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz'ın 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Sait Halman'a verilen "Emek Ödülü"ne karşı çıkışını görmezden gelerek, Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz'ın bu anti-faşist tavrını Yeni Tiyatro Dergisi okurlarından ısrarla ve inatla gizliyor!

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz, 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Sait Halman'a hem de "Emek Ödülü" vererek hangi tarafta olduğunu açıkça belli eden TAKSAV'ın peşini asla ve kesinlikle bırakmıyor! (Fotoğraf: Ahmet Özkara)

Yeni Tiyatro Dergisi'nin Şubat 2012 tarihli 35. sayısı hâlâ "satışta" olduğu için, Filiz Tanya'nın "Ankara Tiyatro Festivali'nde 16. Buluşma" yazısının tamamını değil, küçücük bir bölümünü yayınlamayı uygun gördük:


(...)


TAKSAV'ın festivali Ankaralılar için yılın en büyük turnesi gibi bir şey oluyor. Yurt içinden yurt dışından onlarca grubu bir arada izleme olanağı buluyorlar. Festival programına baktığımızda birçok yeni grup görürken, görmeye alışkın olduğumuz bazı isimleri ise bu sene göremedik. Her sene festivale katılan Oyun Atölyesi ve Dostlar Tiyatrosu bu sene festivale katılmamışlardı. Belki programları uymamış ya da yeni oyunları yoktur diye düşündük. Ama festivalin son üç günü Dostlar Tiyatrosu Ankara turnesindeydi. Açıkçası birçok seyirci "Dostlar Tiyatrosunu mu izlesek?" kararsızlığına düştü. Bu çakışmanın tatsız bir tesadüf olduğunu düşünerek iyimser davranıyoruz. Yine de festival yöneticilerine "Genco Erkal uzak duruyorsa gerekçesi ne olursa olsun bu işi çözmek gerekir" diyoruz. Bu ülkenin çok fazla Genco Erkal'ı yok!


(...)


...TAKSAV'ı başarılı buluyorum.


Festivalin tartışılacak yanları mutlaka var ama uzun yıllardır, sürdürülebilirliği ve kitlelere ulaşması açısından bu festivali önemsiyorum. Ankaralılar için de, tiyatro grupları için de önemli olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki yıllarda daha iyi, nice festivaller görmeyi umut ediyoruz. Yeter ki oynadığımız oyunlar, bize oynanan oyunlara karşı olsun.