23 Ocak 2012 Pazartesi

LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorlarından Tiyatro Boğaziçi, tiyatroyu bir sanat olmaktan uzaklaştırıp, hızla, hem de şimşek hızıyla "HAP YAP PARA KAP" sürecine sokuyor ve Radikal Gazetesi'ne konuşan Yenibosna Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü çok haklı görünüyor: "Radikal’e konuşan Müdür Erdoğan ise kararın tamamen ticari olduğunu savundu: 'Öğrenci sayımız az, 500. Son sınıftakilerin (oyunla) alakası olmaz. Kalanların 200’ü gelmiş olsa öğrenci başına 7.5 liradan 1.500 lira kazanırlar. Ancak (grup) 2 bin liranın altına düşmek istemiyorlardı. Ben de bunun üzerine ‘İsteyen sizi kendi sahnenizde, Maya’da izler’ dedim. Sağa sola çekilecek tarafı yok.'”

Tiyatro Boğaziçi'ne göre iptalde ambargo ruhu etkili oldu, müdür ise "tamamen ticari" dedi.


***


Bir zamanlar, sanırım 1994 yılı olsa gerek, Yedikule'de bir liseye gidip, oyun oynamak istediğimizi söyleyince, "müdür bey", sağ elindeki tespihin sıcaklığına çok alışmış olmalı ki, elimizi bile sıkmadan; "Geçin oynayın, adam başı birer lira alacaksınız, yarısı sizin, yarısı benim!" demişti. Ben, o gün, henüz yolun başındayken, bu durumdan, şu anda bile unutamayacağım denli çok büyük rahatsızlık duymuş ve okullarda oyun oynama maceramızı derhal bitirmiştim. Çünkü, benim amacım pazarlık yapmak yerine, öğrencilere oyun götürmek ve bununla birlikte "yasal yoldan sapmama" düşüncesiydi. Millî Eğitim'den aldığım "izin" kağıdında, yüzde yetmiş beşi tiyatronun ve yüzde yirmi beşi Millî Eğitim Vakfı'nın olacaktı. Tabii ki, bütün bu hesap kitap işi de, belgelere dayanacaktı.


Ancak...


Aşağıdaki haberde adı geçen müdürün, bize inandırıcı gelen sözleri doğruysa, vay tiyatromuzun hâline. Eğer yasalar, yönetmelikler, yürürlükte olan uygulamalar değişmediyse, hiçbir tiyatro grubu; "Şu kadar para alacağım!" diye dayatamaz. Bilet parası toplanır ve yüzde yirmi beşi Millî Eğitim Vakfı'na verilerek, tiyatro grubu, geldiği yoldan geri döner. Hepsi bu!


Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz


***


'Moliere Efendi'ye ticari engel!


Ayça Örer
28 Aralık 2011


İSTANBUL- Fransız meclisinin Ermeni soykırımıyla ilgili yasayı kabulünün ardından Yenibosna Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi’nde ‘Moliere Efendi’ adlı oyun sergilenemedi. Oyunlarını Türkiye’nin çeşitli okullarında sahneleyen Tiyatro Boğaziçi’ni temsilen, yönetimin daveti üzerine okula giden İlker Yasin Keskin’in anlatımına göre Müdür Abdi Erdoğan önce sahne için kira istedi, sonra bir velinin “Moliere istemeyebilir öğrencilerimiz” uyarısıyla Fransa’yı boykot konusundaki hassasiyete dikkat çekerek oyundan vazgeçti. Radikal’e konuşan Müdür Erdoğan ise kararın tamamen ticari olduğunu savundu:


"Öğrenci sayımız az, 500. Son sınıftakilerin (oyunla) alakası olmaz. Kalanların 200’ü gelmiş olsa öğrenci başına 7.5 liradan 1.500 lira kazanırlar. Ancak (grup) 2 bin liranın altına düşmek istemiyorlardı. Ben de bunun üzerine 'İsteyen sizi kendi sahnenizde, Maya’da izler' dedim. Sağa sola çekilecek tarafı yok."

(Kaynak: Radikal)