29 Aralık 2011 Perşembe

Tiyatro sanatına zerre kadar bile hiçbir katkıda bulunmaya asla niyeti olmayan LİNÇÇİ G&M Demirkanlı'nın LİNÇ KAMPANYASI düzenleyicisi (sanal şiddet uygulayıcısı) dergisi LİNÇÇİ Tiyatro... Tiyatro..., tiyatro sanatının içeriğinden anlamayan jüri üyeleri sayesinde, yepyeni bir skandala imza atarak, "VELİNİMET"inin (VELİ=LEMİ+NİMET=AYŞENİL) desteğini sürekli hâle getirmeyi başardıkça, "şiddet suçlusu" yeni yetme oyuncu Ushan Çakır'a ödül (ödün) vermeyi, neredeyse bir gurur vesilesi yapmak istiyor!


Ezgi Asaroğlu'na şiddet uyguladığı için 
"Leyla ile Mecnun" dizisinden gönderilen Ushan Çakır'ın yılın en başarılı tiyatro oyuncusu seçilmesi tartışma yarattı.


'Tiyatro... Tiyatro...' dergisinin organize ettiği Tiyatro Ödülleri töreninde "Bazı Sesler" oyunundaki performansıyla ödül alan Çakır, tiyatrocuları ikiye böldü.


Gencay Gürün / Kabul etmiyorum
Son dönemde ülkemizde şiddet çok fazla arttı. Şiddet bizi toplum olarak geriye götürüyor. Şiddet uygulayan birine kolay kolay yakınlık duymam söz konusu olamaz. İnsanları hayvanlardan ayıran temel özellik, konuşmasını, tartışmasını bilmektir. Şiddet uygulayan bir oyuncuya ödül verilmemeliydi.


Nedim Saban / Jüriyi yadırgadım
Ushan çok beğendiğim bir oyuncu, ancak kadına şiddet uygulayan bir sanatçıya ödül verilmemeliydi. Bu kadar kadının öldüğü bir ülkede sanatçılar örnek olmalı. Ben jüride olsaydım, oyumu en azından bu yıl Ushan’dan yana kullanmazdım. Jürinin de buna dikkat etmesi gerekirdi. Bu anlamda jüriyi yadırgadım.


Haldun Dormen / Kişiliğe verilmiyor
Burada kriter kişilik değil, oyunculuk gücü, oyunculuk başarısı. Evet, keşke öyle bir olayla gündeme gelmeseydi. Bu üzücü tabii ama ödülü hak etmişse, alır.

Ahmet Mümtaz Taylan / Kan davası güdülmesin
Sette iki kişi arasında gerginlik yaşandı, o iki kişi bunun bedelini ödeyip diziden ayrıldı. Ushan’ın peşine düşülmesi, her alanda kan davası güdülmesi doğru değil. Ushan, ödülü başarılı olduğu için aldı, önemli olan bu. Yaşadığı hadise, ödüle engel değil.


Bulaşmak istemiyorum
Tartışmalar hakkında konuşmak istemeyen Ushan Çakır, "Bu konularda yorum yapmak, bu tarz haberlere bulaşmak istemiyorum. Ben sadece işimle ilgileniyorum" dedi.


ÖZEL YAŞAMLA İLGİLENMİYORUZ


Tiyatro... Tiyatro... Dergisi Yayın Yönetmeni Mustafa Demirkanlı, 
jürinin kararının arkasında olduğunu söyledi: "Sanırım iki şey birbirine karıştırılıyor. Ushan Çakır’ın karıştığı olayın bütününü bilmiyoruz. Yansıyan kadarı için bir kadına el kaldırdığından dolayı kınarız. Genç bir adam bir hata yapmış, özel yaşamındaki bu hata dizi setinde olduğu için de kamuya mâl olmuş. Olay yargıya yansımış ve sonuçlanmamış. Bu tarafa dönersek, kim, hangi gerekçeyle bu genç adamı cezalandırma hakkını kendisinde buluyor? Ödül vermemek ne demek? Yaşadığı olayda hatası varsa çeker. Biz, özel yaşamla ilgilenmiyoruz, sahne üstü performansını değerlendiriyoruz. Seçici kuruldaki arkadaşlar kararını bu yönde vermiş, ben de bu kararın arkasındayım."

(Kaynak: Demir Kulak)