EVRENSEL KÜLTÜR DERGİSİ KASIM SAYISI ÇIKTI
Dosya
Günümüz şiiri toplumsal hayatın neresinde- 2
Evrensel Kültür geçen sayıda başlayan şiir soruşturmasını bu ay da sürdürüyor. Bu dosyada da 70’li yıllardan bu yana Türkiye’de şiirin gündelik hayatla ilişkisindeki değişimin yönü tartışılıyor ve şair, şiir ve okur arasındaki ilişkinin güncel içeriğini belirleyen etkenleri gündemine alıyor.
Azad Zal, Emirhan Oğuz, Mehmet Can Doğan, Mustafa Köz, Nihat Ateş, Şükrü Erbaş, Tahir Abacı, Yaşar Güneş
Derginin ilk yazısı Bir Roman Size İyi Gelir başlığını yazıyor. Mahmut Şenol’un kaleme aldığı yazı, yazarın bir kurgu oluştururken hissettiklerini ve hayatın izdüşümü olarak romanın okurda yarattığı etkinin niteliğini ele alıyor. Geçtiğimiz ay, cinayete kurban gitmiş bir kadının görüntüsünü manşetine taşıdığı için çok tartışılan Habertürk gazetesi ile ilgili bir yazı ise Hakan Övünç Öngür imzasını taşıyor. Müzik tarihi üzerine yazılarına bu ay da devam eden Namık Sinan Turan da Osmanlı topraklarına gelen ve konser veren, klasik müzik sanatçısı Franz Liszt’in izini sürüyor bu kez.
Altı yıldır her Eylül’de Karaburun’da toplanan bilim kongresi derginin gündeminde. Karaburun Bilim Kongresi’nin mutfak ekibiyle yapılan söyleşiyi Uğur demir ve Can Deniz Erdemir yaptı ve bu söyleşide anlamı yordular.
Ümit Ünal’ın filmi Nar’ı Çağdaş Günerbüyük izledi ve bu izlemeden çıkan sonuçları dergi okurları ile paylaştı.
Önce Sennur Sezer Riitta Cankoçak’a Evrensel’de açık bir mektup yazdı. Riitta Cankoçak da Sennur Sezer’e Evrensel Kültür’den cevap verdi. Mektuplaşma bu ayki dergide.
Ünlü Osmanlı ressamı Osman Hamdi Bey’in bilinmeyen bir yönünü Pera Müzesi’nde yer alan sergiden yola çıkarak kaleme alan Mutlu Dursun, ressamın arkeolog ve diplomat olarak bir portresini çıkarıyor bu sayıda. Yonca Saka ise ışığın ve gölgenin ressamı Rembrandt’ın Gece Nöbeti tablosunu ele alıyor. Dergide bir de gezi yazısı var. Bir grup fotoğraf sanatçısıyla birlikte Moğolistan’a giden Ömer Faruk, bu gizemli ülkenin bozkırında rastladığı ilk suça tanıklığını anlatıyor.
Deniz Yonucu’nun koruma sorumluluğu doktrini ve yeni sömürgecilik gibi kavramlar ekseninde ABD’nin yeni politikalarının iç yüzünü akademik bir gözle ele aldığı bir yazısı da Evrensel Kültür’de.
Neval Oğan Balkız’ın ilginç yazısı ise edebiyat dünyasından kadınların kovulması üzerine. Balkız kadın yazarların tarih boyunca karşılaştığı dışlanma ve önemsizleştirme çabalarına ışık tutuyor.
Kasım şairleri: Faris Kuseyri, Serdar Koçak, Engin Özmen, Emel İrtem, Fuad Alkin.
Öykücüsü: Fatma Esin
Masalcı: Melek Özlem Sezer