21 Ekim 2011 Cuma

LİNÇÇİ yazar Ömer Faruk Kurhan'ın avukatları İnan Yılmaz'la Uğur Demirci'nin suçladığı Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz'ın BERAAT etmesinin mevzuatı!

(...)

Katılan vekili Av. Uğur Demirci Tosun'dan esas hakkındaki iddiaları soruldu:

"Yazılı ve sözlü tüm beyanlarımızı tekrar ediyoruz. Ayrıca, Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararı usulî yönden verilen bir karardır. Bilirkişi raporu çelişkilidir. Halen aynı eylemler devam etmektedir. Sanık tarafından müvekkilimin isimleri zikredilerek sürekli aşağılayıcı sözler söylenmiştir ve bu halen devam etmektedir. Sanığın cezalandırılmasını talep ediyorum" dedi.

Katılan vekili Av. İnan Yılmaz'dan soruldu:

"Meslektaşım, gayet iyi bir şekilde özetleme yapmıştır. İnternet ortamı, sanal bir ortam yaratmıştır. Karşı karşıya geldiğimizde kullanamayacağımız sözleri, internet ve bilişim ağıyla rahatlıkla kullanılabilmektedir. Kişiler, buna yönelik haklarını nasıl kullanacaklar? Ya kısasa kısas ya da hukuksal yönden haklarını kullanacaklar. Bu aşamada, sanığın rahatlıkla kullanabildiğini göze de alırsak, bu tür eylemlerin sona erdirilmesi açısından, sanığın cezalandırılmasını talep ediyorum" dedi.

Sanık müdafiden esas hakkındaki savunması soruldu:

"Yazılı ve sözlü savunmalarımızı tekrar ediyoruz. Müvekkilimin hakaret kastı yoktur. Bu da, bilirkişi raporuyla sabittir. Müvekkilimin beraatine karar verilmesini talep ediyorum" dedi.

Sanık müdafiden son sözü soruldu:

"Müvekkilimin beraatine karar verilmesini talep ediyorum"dedi.

Dosya incelendi; duruşmaya son verildi.

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ: Gerekçesi kararda açıklanacağı üzere:

Her ne kadar sanık hakkında hakaret suçundan cezalandırılması istemi ile kamu davası açılmış ise de; sanığın eylemini gerçekleştirirken kullandığı sözcükler sanığın ve katılanın konumları itibarı ile yazı içeriğinin tarafları olabileceği ve içerik itibarı ile incitici dahi olsa bunun eleştirinin özünde olabileceği yazı içeriği itibarı ile de eleştiri sınırları içerisinde kaldığı ve atılı suç kastının bulunmadığı anlaşıldığından sanığın CMK 223/2. a-c maddesi gereğince BERAATİNE,

(...)

(Bakınız: "LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorlarından Ömer F. Kurhan'ın sanık sandalyesine oturtup cezalandırmak istediği Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz, BERAAT etti!")


***


CEZA MUHAKEMESİ KANUNU

KAMU DAVASININ SONA ERMESİ

Madde 223 - (1) Duruşmanın sona erdiği açıklandıktan sonra hüküm verilir. Beraat, ceza verilmesine yer olmadığı, mahkûmiyet, güvenlik tedbirine hükmedilmesi, davanın reddi ve düşmesi kararı, hükümdür.

(2) Beraat kararı;

a) Yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması,

b) Yüklenen suçun sanık tarafından işlenmediğinin sabit olması,

c) Yüklenen suç açısından failin kast veya taksirinin bulunmaması,





***