28 Eylül 2011 Çarşamba

Verdiği reklâmlarla LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorlarından Tiyatro... Tiyatro... Dergisi'ni besleyen Ayşenil Şamlıoğlu, anlamsız oyunlarla sezonu açıyor!

Oyun'un notu: Zaman Gazetesi'nin Internet sitesinden alıp, olduğu gibi aşağıya aktardığımız haberde adı geçen LİNÇÇİ kişilerin bu sıfatlarını biz eklemekle birlikte, bu LİNÇÇİ kişilerin adlarının üzerlerini "maymungötürengi" ile biz belirgin hâle getirdik!


***


Amerikan rüzgârıyla iktidara gelir gelmez Zaman Gazetesi'nin tirajının fırlamasına etki eden Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), bu gücünü tiyatro alanında da tepe tepe kullanmayı becermeye başladı. AKP, özellikle Kültür Bakanı Ertuğrul Günay eliyle LİNÇÇİ tiyatro dergilerini beslemekle, tiyatro dünyasının hızla, hem de şimşek hızıyla gericileşmesine neden oluyor. LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorlarından Tiyatro... Tiyatro... Dergisi'ne kapak olan AKP'li Ertuğrul Günay, bu hareketiyle, LİNÇÇİ kişi ve kuruluşlara da cesaret veriyor.

Yazar Coşkun Büktel'le Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz'ın sanatsal olanaklarının imhâ edilmesi için düzenlenmiş bulunan LİNÇ KAMPANYASI sürecinde ve hâlâ LİNÇÇİ tiyatro yayınlarının serpilip gelişmesine büyük bir destek veren AKP iktidarı, sahneye koydukları kötü oyunların dezestetik boyutunun algılanmaması, bu oyunların izleyici üzerinde oluşturduğu olumsuz etkilerin ayrımına varılmaması için, kendi ideolojisi doğrultusunda, başta LİNÇÇİ Tiyatro... Tiyatro... Dergisi olmak üzere, bütün gerici tiyatro dergilerini, âdeta bir dezenformasyon aracı olarak kullanıyor.

LİNÇÇİ ve gerici tiyatro dergilerinin yanı sıra, Zaman Gazetesi'ni de, tiyatronun sanattan uzaklaşması ve hızla gericileşmesi için kullanan AKP, emrindeki Ayşenil Şamlıoğlu ile İstanbul Şehir Tiyatrosu'nun düzeysizleşmesine neden oluyor.

Sosyalist OYUN Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Oğuzcan Önver'i tedirgin ve taciz eden bir mantığa teslim olacak kadar zıvanadan çıkmış İstanbul Şehir Tiyatroları, tabii ki, halkın tiyatro zevkinin körelmesi için çalışmaya devam ediyor hâlâ...

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz


***


Şehir Tiyatroları'nda 16 yeni oyun


Yavuz Ulutürk
28 Eylül 2011


Devlet Tiyatroları ve pek çok özel tiyatrodan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları da 2011-2012 sezonunun yeni oyunlarını açıkladı.

Dün Yıldız Parkı'ndaki Malta Köşkü'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu, yeni sezon repertuarında yer alan 16 yeni oyun hakkında bilgi verdi. İBB Şehir Tiyatroları Müdürü M. Abdullah Kaplan'ın da katıldığı toplantıda, Sahne Direktörü Hakan Arlı, Başdramaturg Tarık Günersel, Genç Tiyatro Sorumlusu LİNÇÇİ Tolga Yeter, Çocuk Tiyatrosu Sorumlusu Betül Kızılok Bavli ve Çağdaş Gösteri Sanatları Proje Geliştirme ve Uygulama Merkezi Sorumlusu Emre Koyuncuoğlu, kendi çalışmalarını anlattı.

19. yüzyıl Osmanlı mizah edebiyatının önemli kalemlerinden biri olarak kabul edilen Hagop Baronyan'ın "Şark Dişçisi'' isimli müzikali sahneleyeceklerini ifade eden Ayşenil Şamlıoğlu, 1800'lü yıllarda yazılan bu eserin ilk kez izleyici karşısına çıkacağını söyledi. Suriye'de bir oyununu izledikten sonra, Abdul Monem Amayri'nin oyunlardan birini Türk seyircisiyle buluşturmak istediğini belirten Şamlıoğlu, Amayri'nin kendi repertuarlarında yer alan iki metninden biri olan Kargaşa'nın bu sene sahneleyecekleri en önemli oyunlardan olduğunu söyledi. Altı kadının dramı üzerinden bu coğrafyanın anlatısını da içeren oyunu konuk yönetmen olarak Ameyri kendisi yönetecek. Anton Çehov'un eserinden Neil Simon'un uyarladığı 'Sevgili Doktor', Şehir Tiyatroları'nda ilk kez sahnelenecek bir başka oyun. Taner Barlas'ın yönettiği 'Sevgili Doktor', birbirinden bağımsız sekiz hikâyeden oluşuyor.

Şamlıoğlu'nun ayrı ayrı dikkat çektiği yeni oyunlardan biri de LİNÇÇİ Arif Akkaya'nın yönettiği 'Otobüs'. Stanislav Stratiev'in yazdığı oyunun toplumsal bir taşlama olduğunu ifade eden Şamlıoğlu, eserde oyuncuların görüntülerle birlikte karşılıklı oynadığını söyledi. Orhan Alkaya'nın yönettiği 'Rosenbergler Ölmemeli' ise Fransız tarihçi Alain Decaux'a ait ve 'Yargının siyasallaştığı bir ülkede adalet nasıl sağlanır?' sloganı ile izleyici karşısına çıkacak. Oyun, 1950'ler Amerika'sında birbirine âşık 2 insanın inançlarını savunma serüvenini, evrensel hukuk prensiplerinin içerisinden tartışmaya açıyor. Sezonun dikkat çeken bir başka oyunu ise Antonio Skármeta'nın 'Ateşli Sabır'. Oyunda Şilili şair Pablo Neruda'nın Kara Ada'da yaşadığı günlerden bir kesit sunuyor. 1994'te "Il Postino / Postacı" adıyla sinemaya da uyarlanan Ateşli Sabır, Neruda'ya Nobel Edebiyat Ödülü verilmesi ve faşist Pinochet darbesi gibi tarihsel olaylara da tanıklık ediyor.

Yeni sezonda M. Nurullah Tuncer, bir Duşan Kovaçeviç oyunu 'Dar Ayakkabı ile Yaşamak' ile izleyici karşısına çıkacak. Kemal Başar, Maksim Gorki'nin 'Vassa Jeleznova'; LİNÇÇİ Ergün Işıldar, Sartre'ın 'Nekrossov'; LİNÇÇİ Hüseyin Köroğlu, Bigesu Erenus'un 'Arka Bahçe'; Emre Koyuncuoğlu, Henrik Ibsen'in 'Hedda Gabler'; Hülya Karakaş, Dario Fo'nun 'Ödenmeyecek! Ödemiyoruz!'; Aslı Öngören, Vasıf Öngören'in 'Zengin Mutfağı'; Yeşim Koçak, Ayşe Üner'in 'Mutfak Söyleşileri' ve Berna Adıgüzel, Filiz Adıgüzel'in 'Ufak Bir Hata' isimli oyunlarını sahneye koyacak. Bu sezon ayrıca, Alemdar, Aşk Halleri, Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi, Maskeliler, Düşüş, Lüküs Hayat, Mefisto, Romeo ve Juliet gibi geçen sezon sahnelenen otuzdan fazla oyun da yine tiyatro izleyicisi ile buluşacak.

(Kaynak: Zaman)