14 Eylül 2011 Çarşamba

Kurucu üyeleri arasında, "Oyuncuların çoğu yavşaktır genellikle..." diyen Nihat Haluk Bilginer'in de bulunduğu Oyuncular Sendikası gündemden düşmüyor!

Oyuncular Sendikası sahaya çıktı

Oyunculuğun henüz mesleki tanımının yapılmadığı, oyuncuların 17. İş kolunda anıldığı, büro çalışanından, pavyonda müşteriye eşlik eden kadının da olduğu iş kolunda bulunuyor oyuncu yani aktör.

Oyuncuların çalışma şartlarının olumsuzluğunu defalarca yazmıştım.

Asıl hedefinin oyunculuk tanımının yapılması olan, sinema, TV, tiyatro, performans gösteren dans-bale-palyaço-sirk sanatçıları ve mikrofon oyuncularının çalışma şartlarını iyileştirmek ve haklarını savunmak için bir sendikasının olması zorunluluk arz ediyordu ve bu nedenle kuruldu Oyuncular Sendikası.

Hazırlığı 1 buçuk sene süren çalışmalardan sonra geçtiğimiz 29 Mart’ta resmen kurulan ve bunu henüz kamuyla paylaşmayan oyuncular 1 Mayıs’ta alanlara inerek sahne aldılar.

Tek hedef kitlesinin oyuncular olduğunu söyleyen sendika kurucuları bu nedenle aşamaları kamuya duyurmadı. İlk kez 1 Mayıs Dünya İşci Bayramı'nda sahne alarak halka kendini gösterdi Oyuncular Sendikası.

“Şimdi Başrol Dayanışmanın” sloganıyla sahaya çıkan Oyuncular Sendikası hem meslektaşlarından hem halktan büyük ilgi gördü.

Geçici Yönetim Kurulu Başkanı olan Mehmet Ali Alabora’dan başka halkımızın çok iyi tanıdığı, sevdiği oyuncuların yönetimde olduğu Sendika, alanında tek olmanın özelliğine sahip bulunuyor.

Her ne kadar 30 yıldır Sendika olarak var olan ve bir zamanlar eskilerde güzel işlere imza atmış bulunan DİSK’e bağlı SİNE-SEN (Sinema Emekçileri Sendikası) olsa da yapı olarak Oyuncular Sendikası meslek sendikası olma özelliği taşımasından dolayı tek oluyor..

Ayrıca Devlet Opera ve Bale ve Tiyatrocuların kurduğu Kültür Sanat Sendikası da var ama toplu sözleşme hakkına sahip bulunmuyor.Orada hem 657 lik olmalarından hem alan sendikası olmalarından dolayı Oyuncular Sendikası'yla örtüşmüyor.

SİNE-SEN’de oyuncuların yanı sıra set-ışık-dublaj vs olmak üzere 11 ayrı branşı bünyesinde taşıyor.

Değişik branşların sorunları da talepleri de değişik olunca sendikanın işlevi hantallaşıyor ve işlevsiz hale geliyor.

Başta oyuncuların sonra diğer branşlarda çalışan emekçilerin acil olarak sağlam örgütlenmeye ve sağlam bir örgüte gereksinmeleri apaçık ortada dururken oyuncular bu sorunu kurdukları sendika ile aştılar.

Tümüyle oyuncuların sorunlarının çözümü ve çalışma şartlarının düzenlenmesi için yola çıkıp sahaya inen Oyuncular Sendikası, yola 14 kişiyle çıkmıştı (ve bendeniz de o 14 kişi arasında olmaktan kişisel-mesleksel ve tarihsel bir onur duymaktayım) ve şimdi tüm oyuncuların sahiplendiği Sendika konumuna geldi.. Emekli olduğum için kurucu üyesi olamadığım Oyuncular Sendikası kuruluş öncesi alt yapı çalışmaları ve kuruluş sonrası üst yapı çalışmalarıyla Oyuncuların umut ışığı oldu.

AB ve ABD'de olan ve çok etkin durumda bulunan Oyuncular Sendikası kıvamına gelmek hedefinde olan, ayrıca Devletin AB uyum yasalarına uymak isteği bunu zorunlu kılıyor.

Oyuncular Sendikası'nın yolu açık olsun.

(Kaynak: Kent Yaşam)