22 Ağustos 2011 Pazartesi

İçindeki yanlışlar ordusunu gözden uzak tutmadan okunacak kitap!

Oyun'un notu: "Ne demiş Tolstoy" adlı kitaptan alıp, virgülüne bile dokunmadan olduğu gibi aşağıya aktardığımız tadımlık yazıdaki "maymungötürengi" ile dizilmiş ibareler bize aittir!


***


Tolstoy'un "ne demiş" olduğunu okurlarına pazarlayıp satarak para kazanan Timaş Yayın Grubu adı altındaki "carpe diem", Tolstoy henüz dünyada bile yokken, bakınız onun için ne rol biçmiş:

"Anna Karenina (Tolstoy'un bir romanı) sonra... Kadın ruhundan bu kadar iyi anlayan çok az yazar vardır herhalde. O (Tolstoy) biliyordu biz kadınların neler hissettiğini. An gelir; hiç kimseden değil de sevgisizliğinden kıskanırız ya sevdiklerimizi. Hani erkekler anlayamaz ya iç çekişimizi. Aslında biri vardır (Tolstoy); bundan (2005 yılından) iki yüz yıl önce yaşamış biri vardı (Tolstoy), o (Tolstoy) anlardı halimizi."

"Ne demiş Tolstoy" adıyla cafcaflı bir biçimde ambalajlanmış gibi kapak yapılan bu kitabı Esra Uluç adlı bir "bayan" yayına hazırlamış ve hazırladığı garip kitaba yazdığı iki sayfalık "önsöz", 2005 tarihli.

İmdi...

Tolstoy, 1828 yılında doğup, 1910 yılında öldüğüne göre, şöyle bir hesap yapılabilir:

Tolstoy, 2005 yılından 200 yıl önce yaşamış biriyse, 1805 yılında yaşamıştır. Oysa, ilköğretim çocuklarının bile bildiği bir gerçek var; Tolstoy, 1805 yılında henüz doğmamıştı. Çünkü o, 1828 yılında doğmuştu. 2005-1828=177, yani 200 değil! Malumunuz, Tolstoy, 1910 yılında öldü. 2005-1910=95, yani 200 değil!

Daha hesap yapmasını, en basit matematik işlemini bile beceremeyenlerin, neredeyse "2 kere 2'nin 4 ettiğini" dahi bilemeyenlerin kitap hazırlaması, kitap yayınlaması, kitap dağıtması, kitap satması ve Tolstoy'un adını tepe tepe kullanarak kâr hanesine artı yazdırması, inan olsun beni çileden çıkarıyor!...

Şimdilik kaydıyla, sadece bir zerresine temas ettiğimiz bu kitabın hak ettiği bir dille eleştirisini, daha sonra çok etraflıca yapmayı düşünüyorum.

Tabii bu arada, şunu da hemen belirtmekte yarar var:

Bizdeki dangalak yazarlar, sadece kendi kitaplarını; bizdeki dangalak yayıncılar, sadece kendi yayınladıkları kitapları; bizdeki dangalak tiyatro esnafı, sadece Shakespeare dedelerini ve sahte duygular mimarı Shakespeare adlı dangalağı topluma şırınga eden LİNÇÇİ Prof. Dr. Özdemir Nutku babalarını tanımalarının dışında, Tolstoy'un "Sanat Nedir?" adlı kitabına yaklaşmaya cesaret edememeleri nedenleriyle, Timaş Yayın Grubu gibi bir edebiyat katliamcısının yaptığı bu dangalaklığın ayrımına varılması çok zor görünüyor!

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz