30 Haziran 2011 Perşembe

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz'dan, avukatı Uğur Demirci kanalıyla 25.000,00 TL isteyen LİNÇÇİ Ömer Faruk Kurhan'ın yetiştiği Boğaziçi Üniversitesi!

"Ben, buraya binâ' edeceğim mekteb sâyesinde şehri, kültür yoluyla alacağım!"

Boğaziçi'nin bu en güzel tepesine Robert College isimli misyoner mektebini konduranlar; memleketimiz üzerinde a'zamî tahrîbâta sebeb olmuşlardı.

"Boğaziçi Üniversitesi" mütevelli hey'etleri misyonerlerden seçilmişdir.


***


(...)

Devlet-i Âliyye’nin kötü günlerinden bir gün, Boğaziçi’nin en nâdide tepelerinden birinde, tâm da Hisârların bulunduğu mevki’ye gelen NewYork’lu Protestan misyoneri Christopher Rinlender Robert isimli tüccâr, manzarayı seyrederken şöyle demişdir:

"-Fâtih Sultân Mehmed, nasıl ilk def’a bu mahall’e inşâ’ etdirdiği Hisâr ile Bizans’ı feth etmişse, ben de buraya binâ' edeceğim mekteb sâyesinde aynı şehri, kültür (mühendisliği) yoluyla alacağım!"

Devletden aldığı bu muhteşem arâziyi, şahsî kumar borçlarına mukabil Amerikan misyonerlerine satarak, bu vahîm kehânetin gerçekleşmesine sebeb olan vicdânsız ise; Ahmed Vefîk Pâşâ’dır. Boğaziçi’nin bu en güzel tepesine, (6 senelik mücâdele netîcesinde) Robert Collegé isimli misyoner mektebini konduranlar; aynı mektebin bir eşini de, o yıllarda bize âid olan Beyrûd vilâyetinde, misyoner Simon (şimon) Kôlhon tarâfından inşâ’ etdirmişlerdir ki; bu ikisi, bilâhere açılan misyoner yuvalarına zemîn hazırlamak sûretiyle, memleketimiz üzerinde a’zamî tahrîbâta sebeb olmuşlardır.

Ahmed Vefîk Pâşâ, öldüğünde, (utanmadan) Eyyûb Sultân Kabristanı’na defn edilmekliğini vasiyyet etmiş ise de, Cennet Mekân Sultân Abdülhamîd Hân buna i’tirâz ederek “-Protestanlara arsa satan adam, kıyâmete dek onların çân sesini dinlesin!” temennîsiyle, Pâşâ’nın, satdığı arsanın hemen yanındaki “Kayalar” mezârlığına gömülmesini irâde buyurmuşdur.

Günümüzde "Boğaziçi Üniversitesi" ismiyle fa’âliyyetlerine devâm eden bu mektebin, kurucusu gibi, mütevelli hey’etleri de misyonerlerden seçilmişdir ve hâlen de böylece devâm etmekdedir.

(...)

(Kaynak: SEVGİ BAĞI)