20 Mayıs 2011 Cuma

Kültür ve Turizm Bakanı AKP'li Ertuğrul Günay'ın emrindeki Lemi Bilgin'den tam 5 sayfa reklâm alan LİNÇÇİ dergiyi, ancak 19 Mayıs'ta ele geçirebildik!

Bulunmaz Tiyatro sanatçılarından Ahmet Özkara (Fotoğraf: Hilmi Bulunmaz)


Türkiye'de iki tip tiyatro dergisi yayınlanıyor. Bunlardan birinci tiptekiler, resmî reklâmlarla beslenen tiyatro dergileri, diğeri ise, resmî reklâmları elinin tersiyle itip sadece halkın duyarlılığına güvenen, bağımsız, özgür ve hiçbir resmî kurumun çanağını asla yalamayan ve hiçbir kurumun boyunduruğuna kesinlikle girmeyen tiyatro dergisi Sosyalist OYUN...

Türkiye'deki tiyatro dergilerinin, sırtlarını yasladıkları İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, Kocaeli Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Nejat Birecik ve diğer resmî tiyatro kurumlarındaki yöneticilerden reklâm adı altında avuç dolusu para (avanta, bahşiş, diş kirası, iane, iaşe, sadaka, sus payı) almalarını dışta tutarsak, değil düzenli olarak yayınlanmak, bir tek satır yazı bile yazmaları, bir tek fotoğraf bile çekmeleri olası değildir.

Ciddi bir biçimde hiçbir kimsenin kalem oynatma cesareti bulamadığı resmî kılıklı tiyatro dergileri, estetik, sanatsal, şiirsel, yazınsal bir bilinçle bir araya gelmiş insanlar tarafından yönetilmiyor. Bu resmî kılıklı tiyatro dergilerinin hemen hemen tümü, sadece parasal avanta peşindeler. Örnekse LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorlarından Tiyatro... Tiyatro... Dergisi ve bu derginin yöneticileri, estetiğin "e"sinden, sanatın "s"sinden, şiirin "ş"sinden, yazının "y"sinden zerre kadar hiçbir şey anlamamalarına karşın, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu'nun desteği, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin'in kıyağı, Kocaeli Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Nejat Birecik ve diğerlerinin verdiği sadakayla ayakta durmaya çalışıyorlar.

LİNÇÇİ Tiyatro... Tiyatro Dergisi'nin sahibi LİNÇÇİ Gülhan Avşar ve bu LİNÇÇİ derginin yayın yönetmeni ve sorumlu yazı işleri müdürü LİNÇÇİ Mustafa Şükrü Demirkanlı; benim, halkımın, tüyü bitmemiş yetimin verdiği vergilerle beslenmenin tatlı huzurunu yaşıyorlar. Benim, halkımın, tüyü bitmemiş yetimin verdiği vergileri, bu LİNÇÇİ kişilere boca edenler, tabii ki, hem tarih karşısında ve hem de toplum karşısında sanık sandalyesine oturmaya aday olmanın acı deneyimini yaşayacak olan zavallılardır!

Resmî kılıklı tiyatro dergilerinin arkasındaki Ayşenil Şamlıoğlu desteği, önlerindeki Lemi Bilgin kıyağı, ellerindeki Nejat Birecik sadakası olmasa, değil yüzlerce, değil onlarca sayı yayınlanabilmek, bir tek sayı bile asla ve kesinlikle yayınlanamazlar. Arkalarındaki destek, önlerindeki kıyak, ellerindeki sadakaya güvenerek, sözüm ona bilimsel ve akademik bir söylem tutturduklarını sanan resmî kıllıklı tiyatro dergilerine, küçük bir önerimiz var; bir öğretmen maaşı alan bir kişinin bile çok rahat bir biçimde yayınlayabileceği bir tiyatro dergisi, hem binlerce tiyatro izleyicisine ücretsiz olarak ulaşabilir ve hem de herhangi bir reklâm almadan yayınlanabilir.

Sosyalist OYUN Dergisi, binin üzerinde bir tiraj yapmasına, ücretsiz olarak okurlara ulaşmasına, bu dergiyi binlerce insanın okumasına, bu derginin hiçbir resmî reklâm (avanta, bahşiş, diş kirası, iane, iaşe, sadaka, sus payı) almamasına karşın, bu dergi, sadece ve sadece 325 TL zarar ediyor. Çünkü, bu derginin maliyeti, sadece ve sadece 325 TL.

Buradan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Kadir Topbaş'ın emrindeki Ayşenil Şamlıoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı AKP'li Ertuğrul Günay'ın emrindeki Lemi Bilgin, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li İbrahim Karaosmanoğlu'nun emrindeki Nejat Birecik ve diğer devletlilere sesleniyorum:

Benim, halkımın, tüyü bitmemiş yetimin verdiği vergileri, LİNÇÇİ tiyatro dergilerine reklâm adı altında vermeyiniz ve böylelikle toplumsal suç işlemeyi sürdürmeyiniz. Bu toplumsal suçu işlemeyi sürdürürseniz, iki elimiz ilelebet yakanızda olacak. AKP Hükümeti tarafından yönetilen bir ülkede yaşayan ben, AKP Hükümeti'ne verdiğim vergilerin LİNÇÇİ tiyatro dergilerine peşkeş çekildiği için, AKP Hükümeti'ne hakkımı helal etmiyorum; hakkımı haram ediyorum.

Sosyalist OYUN Dergisi Sahibi
Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz