22 Nisan 2011 Cuma


Yönetmenler Kazım Öz ve Çayan Demirel, “Destaneke Serhildanê: Bêrîvan/Bir Başkaldırış Destanı: Bêrîvan” adlı belgeseline Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından eser işletme belgesi verilmeyen yönetmen Aydın Orak’a destek çıktı.

NİL KURAL

Yönetmen Orak, dün düzenlediği basın toplantısında “Bakanlıktan gelen yazıda filme Anayasa’nın temel ilkelerine aykırı olduğu, tarihi gerçekleri çarpıttığı, PKK propagandası yaptığı gerekçeleriyle gösterim izni verilmediği ifade edildi” dedi. Orak 1992’deki Nevruz olaylarında simge haline gelen Berivan Cizre’nin hikâyesini aktaran belgeselin gerçek görüntülerden oluştuğunu belirterek, tarihsel gerçekliği nasıl çarpıttığını anlamadığını söyledi. Orak’a yönetmenler Kazım Öz ve Çayan Demirel de destek verdi. Öz, “1999’da çektiğim ‘An’ sansüre uğradı. Bu filmlerin halen yasaklanıyor olması, hükümetin demokratikleşme maskesini düşürdü” dedi. “Dersim ‘38” belgesellerini yöneten Demirel ise “2007’de ‘Dersim ‘38’e gösterim izni çıkmadı. Bakanlığa dava açtık. Kazanmamıza rağmen Bakanlık davayı Danıştay’a taşıdı. Şimdi film yine yasaklı. İnatla bu işi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Bakanlık: oybİrlİğİyle karar verİldİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı ise filmin önce 3 kişilik alt kurul tarafından değerlendirildiği, karar verilememesi nedeniyle üst kurula sevk edildiği belirtildi. Üst kurulda sadece Bakanlık temsilcilerinin değil, oyuncular ve psikologların da bulunduğu vurgulandı. İşletme belgesi verilmemesi kararının ise oybirliğiyle, alındığı açıklandı.

(Kaynak: Milliyet)