22 Nisan 2011 Cuma

Tolga Tuncer'i "yargılayan" Ertuğrul Günay, ukalâca konuşmuş!

Türkiye, garip bir ülke. Türkiye, garip insanlar tarafından yönetiliyor. Türkiye, damıtılmış emek olan sanata değer veren insanlar tarafından yönetilmiyor.

Türkiye, 27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 vb. müdahalelerle hesaplaşabilme yürekliliğini gösteremediği için, doğal güdülerle hareket eden siyasal yapıları iktidara taşıyamıyor.

Türkiye, toplumsal konularda sınıfta kalıp, sınıfsal çelişkileri, sınıfsal ilişkileri doğal mecrasına yerleştiremediği için, ister istemez, yapay politik çeşitlemelerle demokrasicilik oyunu oynuyor.

Uzun yıllardır emekçilere karşıt siyasal yapıların iktidarı işgâl ettiği Türkiye Cumhuriyeti'nde, tabii ki, kültür ve sanat konuları da güme gidiyor. Solcuyla solcu, sağcıyla sağcı, futbolcuyla futbolcu olabilme kıvraklığına sahip olan Ertuğrul Günay'ın Kültür ve Turizm Bakanlığı makamını egemenliğine aldığı Türkiye'de, doğal olarak, Sümeyye Erdoğan Skandalı yaşanabiliyor.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bir yandan özel tiyatro patronlarını "destek" adı altında beslerken, bir yandan da tiyatro dergilerine reklâm adı altında avuç dolusu para (avanta, bahşiş, diş kirası, sadaka, sus payı) vererek, benim, halkımın, tüyü bitmemiş yetimin ödediği vergileri çarcur ediyor.

Halkın oylarıyla iktidara gelip, halkın vergilerini özel tiyatro patronlarına ve tiyatro dergisi patronlarına peşkeş çeken Ertuğrul Günay, tam da seçim arifesinde, kendisine oy ve kendisine vergi verecek seçmenine şirin görünmek için, doğası gereği, siyasal patronu Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan'dan yana tavır geliştirip, Devlet Tiyatroları emekçilerine ukalâca davranıyor. Ertuğrul Günay'ın bu ukalâca tavrına, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin de, yardım ve yataklık ediyor.

Aşağıdaki haber metnini, yukarıdaki yorum eşliğinde okumanızı salık veririm.

Hilmi Bulunmaz

***

Günay Tolga Tuncer'i kovdu

Başbakan'ın kızı Sümeyye Erdoğan'ın oyunu terketmesine yol açan tiyatrocuyu Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın makamına çağırıp uyardığı ortaya çıktı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, “Genç Osman” adlı oyunu sakız çiğneyerek izleyen Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ı eleştiren oyuncu Tolga Tuncer’i yanına çağırarak, azarladığı ve “Çıkın gidin şimdi” diyerek yanından kovduğu öğrenildi. Günay, daha önce beğenerek izlediğini açıkladığı oyunu “çok sulu bulduğunu” belirtirken, sözkonusu oyun 3 yıldır kapalı gişe oynuyor.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, (DT) Sümeyye Erdoğan’a “hakaret ettiği” gerekçesiyle oyuncu Tolga Tuncer hakkında, soruşturma başlatmıştı. Soruşturmaya Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da dahil olduğu ortaya çıktı. Günay’ın, dün oyuncu Tolga Tuncer, olay sırasında oyun hakkında rapor tutan Ankara DT oyuncularından İlhan Kantarcı ve Genel Müdür Lemi Bilgin’i yanına çağırarak, azarladığı öğrenildi. Bakan Günay’ın Bilgin, Tuncer ve Kantarcı’ya, kendisinin de daha önce izlediği ve çok beğendiğini söylediği oyun hakkında “Zaten ben oyundaki Curcuna Sahnesi’ni çok sulu buluyordum” dediği belirtildi. Günay’ın oyunun raporunda imzası bulunan İlhan Kantarcı’ya, oyunun konseptinin nasıl olduğu yönündeki açıklama yapmasına izin verilmediği de kaydedildi. Günay’ın en son Bilgin, Tuncer ve Kantarcı’yı, “Çıkın gidin şimdi” diyerek yanından kovduğu dile getirildi.

‘Densiz!’

Öte yandan Ertuğrul Günay, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “İsmi bilinen bir kişinin orada olması belki bazı densizliklerin farkına varmamızı sağlayan bir tesadüf oldu. Çünkü ben bir süreden beri aynı oyuncuyla ilgili aynı şikâyetin süregeldiğini, oyunun rejisörü dahil, incelemem sırasında birçoklarından duydum. Çünkü oyuncu tuluatı alışkanlık haline getirmiş. Devlet Tiyatrolarımız açıklama yaptı. Halka saygı bizim bütün çalışmalarımızın temelini oluşturur. Halka saygısızlığı hiçbir şekilde bağışlamamız mümkün değildir. Yaptırım neyse uygulanacak” dedi. (CUMHURİYET)

(Kaynak: jurnalhaber.com)