22 Nisan 2011 Cuma

TOBAV, alnındaki LİNÇÇİ lekesine aldırmadan üfürüyor!


Oyun'un notu: LİNÇÇİ Ahmet Ertuğrul Timur'un (nam-ı diğer 3. Abdülhamid) kurup LİNÇÇİ Orhan Aydın'ın yönettiği(?!) www.tiyatrohaber.net sitesinden aktardığımız aşağıdaki haberde adı geçen LİNÇÇİ kişi ve LİNÇÇİ kuruluşlara biz link verdik. Bunun yanı yanısa, LİNÇÇİ kişi ve LİNÇÇİ kuruluşların adlarını kırmızı renkle biz belirgin hâle getirdik.

***

CEPHELEŞME Mİ VAR?
LİNÇÇİ TOBAV

ÜLKEMİZDE KÜLTÜREL
ÜLKEMİZDE KÜLTÜREL CEPHELEŞME Mİ VAR?

Bedri Baykam’ın bıçakla yaralanması da ülkemizde kültürel bir cepheleşme olayının işaretidir. Gelişme ve aydınlanma sözcükleri kullanılan bir ülke de, bir sanat eserine sahip çıkmak isteyen dünyaca ünlü bir ressamımıza saldıran kişi, nasıl bir aydınlanma içinde ve onu bu tutuma yönelten kültür anlayışını kim oluşturdu. Bu kişinin kendi ilkelliği ise, bu ilkelliğin ortadan kalkmasını gerektirecek bir AYDINLANMA anlayışının eğitiminin verilmesi, kültürünün oluşturulması gerekir. Ama bu kişi, bu saldırıyı siyasi bir anlayışı korumak adına yapıyorsa o daha da kötü ve korkutucu bir işaret. Siyaset mesleği ile uğraşanlar, Türkiye'nin böyle bir kargaşa ve ilkel bir iç çatışma sürecine yönelmekte olmasından kaygı duymuyorlar mı? Ya da bundan getiri elde edebileceğini zanneden bir siyasi anlayış mı var? Bu kişi nereden cesaret alıyor?

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNDEN ÖZENLİ DAVRANIŞ…

Devlet Tiyatroları’nda yaşanan krizde de, sivil toplum kuruluşları, sanat insanları ve tiyatro yöneticileri son derece özenli davranarak, Devlet Tiyatroları’nın siyasi malzeme olmaması, kendi yasasının uygulanması konusunda, yangına körükle giden siyasilerden ve BİR KISIM medyadan çok daha tutarlı davrandılar. Bu tutarlı davranışlar sonucunda kurumun haklılığı, -insanlar konuya uzak da olsalar- anlaşılabildi. Oyunda değişiklik yapılmadı, oyuncu arkadaşımızın daha fazla incinmemesine özen gösterildi Kurumun kendi yasalarının uygulanması konusunda dikkatli, tutarlı ve titiz çalışmalar yapıldı.

LİNÇÇİ TOBAV olayı ilk gününden itibaren izlemeye başladı. 14 - 15 basın açıklaması yaptı. Toplu paylaşım sitelerinde grup kurulmasına iştirak ederek iyi bir iletişim ortamının yaratılmasına da neden oldu. Bu noktadan sonra daha dikkatli olunması gerekmektedir! Kimse bu konudan kendisine, kişisel ya da siyasi çıkarımlarda bulunmaya çalışmamalıdır. Bundan sonra da bu güne kadar gösterilen tutarlı tutum ile bağdaşmayan davranışlar gösterilmemelidir.

Bu süreçte ne yapılacak ise bu özen içerisinde yapılmalıdır. Aksi davranışlar kurumu kaosa götürecek durumlar yaratabilir. Biz, bizi kaosa sürükleyecek davranışların, tiyatromuza onarılamayacak zararlar verebileceği kaygısını taşıyoruz.

LİNÇÇİ TOBAV 30 yıldır Devlet Tiyatroları’nın 657 Sayılı Yasa ile ilişkilendirilmesinin yanlış olduğunu savunmaktadır. Bu nedenle LİNÇÇİ TOMEB’in kurulması sağlanmıştır. Çünkü LİNÇÇİTOBAV oyunculuk mesleği ile ilgili sorunların, Fikir ve Sanat Eserlerine ilişkin kanunlarla birlikte değerlendirilmesini, bağlantılı hak sahibi olan oyuncuların ürettikleri fikir ve sanat eserlerinin haklarının savunulmasını; bu hakların özerk bir yapıda ve uzmanlık mahkemelerince değerlendirilmesini doğru bulmaktadır. Kuruluşundan bugüne siyasi polemiklerin ve kişiselliklerin dışında kalmak isteyen LİNÇÇİ TOBAV, konuyu hiç kimsenin müdahale edemeyeceği bir sistem ile çözmeyi savunmaktadır. Bu anlamda başlangıç olarak Özerk Sanat Konseyini bir çıkış noktası olarak önermektedir.

LİNÇÇİ TAMER LEVENT
GENEL BAŞKAN
LİNÇÇİ TOBAV Yönetim Kurulu a.

(Kaynak: tiyatrohaber.net)