1 Mart 2011 Salı

Dünya halklarının inim inim inlemesine neden olan Amerikan Emperyalizmi'nin diline temel oluşturan kralcı Shakespeare, dünya sahnelerini kirletiyor!!!

King Lear Introduction


King Lear is widely regarded as Shakespeare's crowning artistic achievement. The scenes in which a mad Lear rages naked on a stormy heath against his deceitful daughters and nature itself are considered by many scholars to be the finest example of tragic lyricism in the English language. Shakespeare took his main plot line of an aged monarch abused by his children from a folk tale that appeared first in written form in the 12th century and was based on spoken stories that originated much further into the Middle Ages. In several written versions of "Lear," the king does not go mad, his "good" daughter does not die, and the tale has a happy ending.

This is not the case with Shakespeare's Lear, a tragedy of such consuming force that audiences and readers are left to wonder whether there is any meaning to the physical and moral carnage with which King Lear concludes. Like the noble Kent, seeing a mad, pathetic Lear with the murdered Cordelia in his arms, the profound brutality of the tale compels us to wonder, "Is this the promised end?" (V.iii.264). That very question stands at the divide between traditional critics of King Lear who find a heroic pattern in the story and modern readers who see no redeeming or purgative dimension to the play at all, the message being the bare futility of the human condition with Lear as Everyman.

King Lear Summary

From the legendary story of King Lear, Shakespeare presents a dramatic version of the relationships between parents and their children. Lear, king of ancient Britain, decides to divide his kingdom among his three daughters: Goneril and Regan, the wives of the Duke of Albany and the Duke of Cornwall, and Cordelia, his youngest and favorite. In an attempt to give the “largest bounty” to the one who loves him most, the king asks for his daughters’ expressions of affection. He receives embellished speeches of endearment from the older two, but Cordelia modestly speaks the truth, angering her father who disinherits her and banishes her forever. Trying to intercede on Cordelia’s behalf, the Earl of Kent also is banished. The King of France marries Lear’s dowerless daughter. Meanwhile, the Earl of Gloucester is deceived by his illegitimate son, Edmund, who leads him to believe that Edgar, the earl’s legitimate son, is plotting to murder his father.

Lear’s plans to live with his two older daughters are immediately thwarted when Goneril turns on him, reducing his train of followers by half. In shock from... » Complete King Lear Summary

(Kaynak: www.enotes.com/king-lear)


***


Yukarıdaki metni, google translate, dilimize kazandırmıştır...


Kral Lear Giriş


Kral Lear gibi kabul yaygın Shakespeare'in taçlandıran sanatsal başarı. Sahneleri olan bir deli Lear öfkeleniyor onun hilekar kızı ve doğanın kendisi İngilizce dilinde trajik lirizm en iyi örnek olmak için, birçok bilim adamı tarafından kabul edilmektedir karşı fırtınalı kırdaki çıplak.Shakespeare kökenli çok daha içine konuşulan hikayeler dayanıyordu yüzyıl ve 12. şeklinde aldı tarafından kötüye hükümdar bir yaşlı ana arsa doğrultusunda yaptığı yazılı olarak ilk olarak onun hikayesini bir halk çocukları Ortaçağ . çeşitli yazılı sürümlerinde "Lear" kral ve onun "iyi" kızı ölmek değil deli gitmez masalı mutlu bir son vardır.

Bu sonuca varıyor Lear hangi King ile değil durum ahlaki katliam ve fiziksel anlamı ile Shakespeare'in herhangi orada olup olmadığını merak sol Lear okuyucular tüketen güç olduğunu izleyiciler ve, trajedi gibi. asil Kent gibi, onun kollarında öldürülen Cordelia ile bir deli, acıklı Lear görme, masal derin vahşeti merak bizi zorluyor, "Bu söz sonu mu?" (V.iii.264). Bu çok soru olarak Lear koşulu ile insan veya müshil kurtarıcı görmek hayır desen ve modern okuyucuların hikaye boyut için boşuna mesaj olarak çıplak, tüm oyun kahramanca duran bir Lear bulmak Kingarasındaki geleneksel eleştirmenler bölmek ve Everyman.

Kral Lear Özeti

Lear hikaye Kralı efsanevi itibaren, Shakespeare çocuklar, anne-babaların arasındaki ilişkileri ortaya dramatik bir versiyonu. Lear, eski İngiltere kralı, karar onun üç kızı arasında onun krallığını bölmek: Goneril ve Regan, Albany Dükü ve Cornwall Dükü eşleri ve Cordelia, onun genç ve favori. Ona en çok sevdiği biri için "en büyük ödül" vermek için bir teşebbüste, kral sevgi onun kızı 'ifadeleri sorar. O iki eski itibaren okşayıcı konuşmaları süslenmiş alır, ama Cordelia mütevazi ve onun disinherits babası onu sonsuza kadar uzaklaştırır kızdırdı gerçeği biliyor. Cordelia adına şefaat için çalışılıyor, Kent Earl da sürgün olduğunu. Fransa Kral Lear's dowerless kızı ile evlenir.Bu arada, Gloucester Earl ona Edgar, Earl's meşru oğlu, cinayet babasına komplo olduğuna inandırır onun gayrimeşru oğlu Edmund, aldanmış olan.
onun iki büyük kızı ile birlikte yaşamaya Lear planları hemen Goneril yarı yarıya takipçilerinin onun tren azaltarak, ona döndüğünde bertaraf edilir. şok ayında gelen ... » Komple Kral Lear Özeti