7 Ocak 2011 Cuma

BORNOVA BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROSU'NU TANIYALIM!

BORNOVA BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROSU HAKKINDA


Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu faaliyetlerine 1992 yılının Mart ayında başlamıştır.

İlk çocuk oyunumuz "Çizmeli Kedi" ve "Kuşlar İzmir Üstünde Uçar" adlı şiir dramatizasyonu Oskar Sineması'nda sahnelenmiştir.

1995 yılında BBŞT, Hollanda ve Almanya'dan davet alarak "Ada" adlı oyunu sahnelemiştir.

Tiyatromuz, 1999 yılından itibaren üst üste 4 yıl Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali'ne (Ethos Festivali) davet edilmiştir.

2000 yılında Hollanda, Belçika, Polonya ve Türkiye’den oyuncuların hazırladığı "Gılgameş Destanı", Hollanda'da düzenlenen "Avrupa’daki Türkiye" konulu festivalde sergilenmiştir. Aynı yıl, "Rol Ofisi", "Yağmurla Gelen", "Ermiş’in Köpeği", "Kırmızı Balon", "Küçük Prens", "Don Kişot" ve "Islıksever Max" adlı çocuk oyunları sahnelenmiştir.

2001 yılında ise "Geçmiş Zaman İzinde", "Teneke Şövalyeler", "72. Koğuş" ve "Helikopter" adlı oyunlar sahnelenmiştir.

2002 yılında, "Dün Gece Yolda Giderken Çok Komik Bir Şey Oldu" adlı oyun sahnelenmiştir. Ayrıca, Ankara Ethos Tiyatro Festivali'ne katlan B.B.Ş.T., "En İyi Eğitim Veren Kurum" ödülüne lâyık görülmüştür.

2003 yılında, Gençlik Tiyatrosu, "Zor Nikahı", "Açık Aile", "Öteki Dünyaya Götürecek Değilsin Ya" ve "Kadınlarda Savaşı Yitirdi" adlı oyunları sahnelemiştir.

2004-05 sezonunda da, "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz", "Maymun Davası", "Git Gel Dolap" ve "Dışarda Kapının Önünde" adlı oyunlar sahnelenmiştir.

B.B.Ş.T., 2005-06 sezonunda, “Beceriksizler”, "Tanrı", "Caligula", "Ah Endülüs Ah", "Hamlet Renkli Türkçe" ve "Çürük Elma" adlı oyunları sahnelemiştir.

2006-07 sezonunda, "Rumuz Goncagül" adlı oyunla perdelerini açan B.B.Ş.T., ardından "Hamlet" ve "Othello" adlı oyunları sahnelemiştir.

Kurulduğu yıldan bu yana düzenli olarak çalışmalarını sürdüren B.B.Ş.T., 2007-2008 sezonuyla beraber, yeni bir yapılanmaya girmiştir. İzmir'in, Devlet Tiyatrosu'ndan sonraki tek kadrolu kurum tiyatrosu olma niteliğine kavuşan B.B.Ş.T., bu sezon içinde "Böcek", "Klakson, Borazanlar ve Bırtlar" ve "Fizikçiler" adlı profesyonel oyunların da içinde bulunduğu 22 ayrı oyuna imza atmış ve bu oyunları sezon içinde 133 defa sahnelemiştir.

2008-2009 sezonunda "Yedi Kocalı Hürmüz", "Mutlu Son", "Soytarılar Okulu" ve "Popcorn" adlı profesyonel oyunlarında, içinde bulunduğu 20 ayrı oyun hazırlanmış ve bu oyunlar sezon içinde 128 defa sahnelenerek 23338 seyirciye ulaşılmıştır.

Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu, yeni kadrosu ve sistemiyle hedeflerini büyüterek, gerek sahneleyeceği oyunlar ve üreteceği projelerle, gerekse verdiği eğitimle çağın gerektirdiği modern anlayışı yakalamaya çalışmaktadır.

(Kaynak: Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu)