11 Aralık 2010 Cumartesi

Türkiye'de yayınlanmalarına karşın, Türkiye tiyatrosunun şimşek hızıyla çürümesine seyirci kalan tiyatro dergilerine benzemeyen OYUN'un Aralık sayısı!

Hilmi Bulunmaz
11 Aralık 2010


Ben, gerçek muhalefetin, doğal ortamlarda yapılabileceğini düşünen biriyim. Türkiye tiyatrosunu tam yirmi yıldır hızla çürütüp, şimşek hızıyla ceset hâline dönüştüren iftiracı, LİNÇÇİ ve ricacı Tiyatro... Tiyatro... Dergisi'nin karşısına çıkmak için, tıpkı bu iftiracı, bu LİNÇÇİ ve bu ricacı dergi biçemiyle, bu dergi biçimiyle, bu dergi içeriğiyle ortaya çıkılmaz.

İftiracı, LİNÇÇİ ve ricacı Tiyatro... Tiyatro... Dergisi'nin karşısına çıkabilmek, bu iftiracı, bu LİNÇÇİ ve bu ricacı dergiye muhalefet edebilmek için, bu iftiracı, bu LİNÇÇİ ve bu ricacı dergide yazan yazarların fotokopileriyle hareket edilemez.

Biz, henüz düzenli aralıklarla yayın yapabilecek olgunluğa erişememiş olsak da, LİNÇÇİ tiyatro dergilerinin biçemiyle, biçimiyle, içeriğiyle hareket etmemeye kararlıyız. Yeni bir mücadele verebilmek için, yepyeni bir biçeme, yepyeni bir biçime ve yepyeni bir içeriğe sahip olmak gerekir.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği ve diğerlerinin desteğine gereksinim duyan herhangi bir tiyatro dergisi, gerçek anlamda muhalefet yapamaz, gerçek anlamda devrimci, ilerici, sosyalist bir eylem ve söylem geliştiremez.

Biz, yaşamın her alanında diyet ödeyen insanlar olarak, yaptığımız tiyatro, çektiğimiz Internet dizisi, çıkardığımız dergiye kanımızı, terimizi ve umudumuzu nakşediyoruz. Bizim, herhangi bir siyasal erk karşısında yerlere dek eğilip ricacı olmamız, asla düşünülemez. Böyle bir düşüncenin oluşması için, herhangi bir gerekçeye asla sığınmayız. Egemen siyasal ve tiyatral ideoloji karşısında, bir milim bile, bir saniye bile ikirciklenmeyiz.

Benim, halkımın, tüyü bitmemiş yetimin verdiği vergilerle beslenen Devlet Tiyatroları, İBB Şehir Tiyatroları, KBB Şehir Tiyatroları ve diğerlerinden, bir kuruş bile almaya yeltenmeyen bir mantıkla yayınladığımız Sosyalist OYUN Dergisi, 11. sayıya ulaştı. 32 sayfa ve sadece 1 TL olan dergimizi edinmek isteyenlerin 1 TL'si bile yoksa, hemen, şimdi ücretsiz olarak bile vermeye razıyız.

Sayın Lemi Bilgin, Sayın Ayşenil Şamlıoğlu, Sayın Nejat Birecik ve diğerlerinden avuç dolusu reklâm parası (avanta, diş kirası, sadaka, sus payı) almalarına karşın, hiçbir zaman için tam ayın birinde, ikisinde, üçünde, dördünde, beşinde... yani çıkması gereken zamanın çok ötesinde bile yayınlanabilmekten yoksun bulunan piyasa zihniyetli dergilerin karşısına, devrimci, ilerici, sosyalist bir mantıkla dikilen OYUN, tüm engellemelere karşın, varlığını koruyabiliyor.

Sosyalist OYUN Dergisi'nin hiçbir parasal sorunu olmadığı gibi, yazar sıkıntısı da çekmiyor. Sadece ve sadece zaman yoksulu olmamızın getirdiği bir çaresizlik içerisinde bulunduğumuzdan, dergimizi zamanında çıkaramamanın ağırlığı altında eziliyoruz. Ancak, koşullarımızı içinde bulunduğumuz düzeyde sürdürebilirsek, bundan böyle, tam zamanında yayınlanmaya başlayacak ve buna dayanarak da, Devlet Tiyatroları ve Şehir Tiyatroları'nın reklâmlarını, tamamıyla ücretsiz olarak halkımızın bilgisine sunacağız...


***


Ayrıca bakınız:

LİNÇÇİ Tiyatro... Tiyatro... Dergisi'ni nihayet ele geçirdik!

Hilmi Bulunmaz'ın kurup yönettiği Bulunmaz Tiyatro sanatçıları ve Sosyalist Oyun Dergisi yazarları LİNÇÇİ Tiyatro... Tiyatro... Dergisi'ni izliyorlar!