25 Eylül 2010 Cumartesi

.....................................................Sinan Bengier


Aşağıdaki yorumu okumadan önce, bu yorumla direkt ilgili olan ve Ali Yaylı tarafından kaleme alınmış şu yazıyı mutlaka okumanız gerekiyor:

Halk ağzında "bit yavrusu, sirke"; argoda "geveze, yılışık kimse" anlamına gelen YAVŞAK sözcüğünü yanlış yorumlayan TODER, Bilginer'e cevap verememiş!


***


Sinan Bengier

Dost ise, dostun gülü yaralar elbet. Dost olmayanın attığı taş bile yaralamaz. Mesleği elbette kutsallaştıracaksın. Bir meslek sahibi oluyorsun, bu mesleği tüm zorluklarına rağmen, 40 yıl yapıyorsun. Üstelik öyle bir ülkede yapıyorsun ki, bu mesleği yapanlar senelerce bu ülkeyi yıkmaya uğraşanlar olarak görülmüş. Başka ülkelerde, örneğin İngiltere'de böyle midir bilmem. Bunu, orada yetişen oyunculara sormak lazım. Evet, anamız babamız öldüğünde sahnedeydik; acılarımızı öne sürerek, kendimize paye çıkaracak kadar da geri zekalı değiliz. Bunu övünç değil, sadece bu işin zorluklarından bahsedilirken söyleriz. Bu da sorulduğunda ki, bu da hep sorulur. Çünkü, bu soruyu soranlar, bu ülkede yetişen gazetecilerdir. İngiltere'de yetişmedikleri için, bu ülkede sanat yapmanın ne kadar zor olduğunu bilirler ve onlar şunu da çok iyi bilirler; turne tiyatrolarının hepsi sahtekâr değildir. Çünkü, onlar bu ülkede tiyatronun çok meşakkatli bir sanat olduğunu da bilirler ve bu ülkede, bir yerde söylediğin lâfın, çok kısa zamanda, o işle ulaşacağını da bilirler. Bu yüzden, genelinde tiyatrocu arkadaşlarına toplum önünde asla çamur atmazlaz. Nedense, bu ülke İngiltere'ye çok benzemez ve bu ülkede lâf çok çabuk yayılır. Üstelik kimse ağzından salyalar akıtmaz sanatçı ise, ekmek kazandığım mesleğim kutsaldır, bu marangoz olsam da, aşçı olsam da işportacı olsam da öyle olacaktı... Ha bir de, bu meslek ki Türkiye'de tiyatro oyuncusu diye geçer İngiltere'yi bilmem. Dünyanın en zor işlerinde ilk üç içine girdiği için gerçekten kutsaldır ve asla meyhane masalarında meze yapılmayacak kadar kutsaldır, asla ağızdan salyalar akıtılarak çamur atılmayacak kadar kutsaldır. Çünkü, hayat damarlarından biridir ADAM GİBİ YAŞAMANIN. Bunlar benim fikrim, minicik de olsa bu ülkede böyle İngiltere'yi bilmem, ya da İngiltere'deki şatodan nasıl görünüyor hiç bilmem.

(Kaynak: tiyatrodunyasi.com)