18 Eylül 2010 Cumartesi

"Artist Başkan" Kadir Topbaş'ın emrinde çalışan ve Ayşenil Şamlıoğlu'nun yönettiği İBBŞT, LİNÇÇİ ve küfürbaz Yücel Erten'in "Kabare"sini de oynuyor!

Oyun'un notu: Aşağıdaki haberde bulunan LİNÇÇİ kişilerin sıfatlarını biz ekleyip, bu LİNÇÇİ kişilerin adlarını, kırmızı götlü maymundan esinlenerek, kırmızı renkle biz belirgin hâle getirdik. Ayrıca, haberdeki bariz yazım yanlışlarını kırmızı renkle belirtip, doğrularını yeşil harflerle biz yazdık. !


***


Şehir Tiyatroları'nda 10 yeni oyun


Saliha Cüvelek
18 Eylül 2010



İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 1 Ekim'de perdelerini açıyor. Maskeliler, Kabare, İstanbul Efendisi, Lüküs Hayat gibi geçen yıl sahnelenen oyunlarının hemen hemen hepsinin izleyiciyle buluşmaya devam edeceği 2010-2011 sezonunda 4'ü çeviri 10 yeni eser de izleyici karşısına çıkacak. Şehir Tiyatroları, Çocuk Tiyatrosu'yla küçüklere de hitap edecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, 1 Ekim'de perdelerini açıyor. Şehir Tiyatroları, 2010-2011 sezonunda sahnelenmeye devam edecek olan Maskeliler, Kabare, İstanbul Efendisi, Lüküs Hayat gibi oyunların yanında 4'ü çeviri 10 yeni eserle seyirci karşısında olacak. 27 yaşına basan 'Gençlik Günleri' kapsamında genç tiyatro yazarlarını keşfetmeyi de hedefleyen Şehir Tiyatroları, eski oyunlarının yanında birçok yeni çocuk oyununu da repertuarına katıyor.

İBB Şehir Tiyatroları'nın bu yılki programı dün bir basın toplantısıyla tanıtıldı. Toplantıya İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşe Nil (Ayşenil) Şamlıoğlu, uzun yıllar şehir tiyatrosunda görev yapan Aliye Uzunatağan, Şehir Tiyatroları Müdürü Mehmet Abdullah Kaplan ve genç tiyatro ekibi temsilcileri katıldı. Yıldız Parkı'nda düzenlenen toplantıda konuşan Ayşe Nil (Ayşenil) Şamlıoğlu, hem çocuk hem de yetişkin izleyicileri, yerli ve yabancı yazarların önemli eserleriyle buluşturacaklarını söyledi. İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti ilan edilmesinin tiyatro açısından ayrı bir önemi olduğunu belirten Şamlıoğlu, bu sezon da 'İstanbul' konulu eserlerin sahnelerde yer alacağını dile getirdi.

İBB Şehir Tiyatroları'nda, 4'ü çeviri eser olan toplam 10 yeni oyun sahnede olacak. Sezonun yeni yerli oyunları Alemdar (Engin Alkan), Surname 2010 (LİNÇÇİ Yiğit Sertdemir-Candan Selda Balaban), Zırhlı Kurt (Erol Keskin), Kadın Hayattır, Memattır Kadın (Sema Keçik), Aşk Halleri (Hülya Karakaş) ve Murathan Mungan'ın yazdığı, LİNÇÇİ Ersin Umulu'nun yönettiği Dört Kişilik Bahçe. Yeni yabancı oyunlardan ise Marat-sade, Tehlikeli İlişkiler, Arzunun Onda Dokuzu ve Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum izleyicilerini bekleyecek. Bu sezon sahnede üzerinde halen çalışılan oyunlar da olacak. Turan Oflazoğlu'nun yazdığı Kösem Sultan, Aziz Nesin'in Toros Canavarı, Bilgesu Erenus'un Arka Bahçe'si ve Ziya Osman Saba'nın eserinden uyarlanan Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi bunlardan bazıları. Maksim Gorki'nin yazdığı Vassa Jeleznova, William Shakespeare'in Hırçın Kız, Bertolt Brecht'in yazdığı Galilei Galileo (Galileo Galilei) ile Harold Pinter'ın Eski Günler eserinin de yer aldığı çeviri eserlerle birlikte 15 yeni oyunun üzerinde çalışılıyor.

Geçen Yıl sahnelenen Oyunlara Devam

Geçen sezon sahnelenen oyunların neredeyse hepsi bu yıl da devam ediyor. Maskeliler, İstanbul Efendisi, Lüküs Hayat, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Keşanlı Ali Destanı, Kabare, İntiharın Genel Provası, Tarla Kuşuydu Juliet ve Mefisto 2010-2011 sezonunda da sahnede olacak eserlerden.
Daha çok çocuğa ulaşmayı hedefleyen Çocuk Tiyatrosu'nun, bu sezon daha renkli olduğunu söyleyebiliriz. Çocuk Tiyatrosu, Kağıthane Sadabad, Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu, Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu, Ümraniye, Fatih Reşat Nuri, Üsküdar Kerem Yılmazer ve Kadıköy Haldun Taner sahnelerinde çocuk seyircileriyle oyunlarını buluşturmaya devam edecek. Ayrıca Ümraniye, Gaziosmanpaşa ve Kağıthane sahnelerinde 'Bize Biz Konuşuyoruz' başlığı altında uzman psikologlar tarafından yürütülecek seminerlerle ailelere de ulaşılması hedefleniyor. Farklı Olanlar ve Farklı Gelişenlerle Tiyatro Projesi'nin yeni sezonda ilk sahneleyeceği 'Biri Hiçbiri ya da Hepsi' oyunuyla daha fazla engelliye ulaşılmaya çalışılacak. Gaziosmanpaşa Çocuk Tiyatrosu'nda ise atölyeler başlatılacak. 2010-2011 tiyatro sezonunda Çocuk Tiyatrosu'nun yeni oyunları: Pırlatan Bal, Uçan Adam, Pinokya (Pinokyo), Çiçek Prenses, Cambazhane, Karagöz ile Balıkçı, Momo.

Yeni yazar, yönetmen, tasarımcıların yetişmesini sağlamaya çalışan Genç Tiyatro, İBB Şehir Tiyatroları'nın repertuarındaki oyunların yanında kendi repertuarını da oluşturmayı amaçlıyor. Basın toplantısında konuşma yapan Genç Tiyatro ekibinden LİNÇÇİ Tolga Yeter, Genç Tiyatro'nun aldığı ödüllerin geleceğe umutla bakmalarını sağladığını ve yeni tiyatro yazarları kazandırmak için çalıştıklarını söyledi.

ZAMAN