18 Eylül 2010 Cumartesi

Oyun'un notu: Aşağıdaki yazıyı, hiçbir müdahalede bulunmadan, geldiği gibi yayınladık.


***


Sakıncalı Şiir Sözlüğü Genişletilmiş Baskı'ya Dair


Serkan Engin
16 Eylül 2010


Sakıncalı Şiir Sözlüğü'nün pek çok kişiden övgü almasıyla birlikte, sözlüğün genişletilmesi gerektiğine dair de önerilerde bulunuldu. Bunun üzerine birçok yeni madde eklenerek sözlük daha varsıl ve daha hacimli hale getirildi. İlişikte sözlüğün genişletilmiş baskısını bulacaksınız. Sözlüğü beğenenler rahatlıkla istedikleri kişilere yollayabilir ve istedikleri ortamda da yayımlayabilirler. Ekstra izin almaya gerek yoktur.

Bu sözlük bu haliyle de eksiktir, hamdır; daha eklenebilecek çok şey vardır. Ne var ki bu sözlüğün hazırlanılmasında asla mükemmelliyetçilik gözetilmemiştir; "Efendimiz acemlik" diyenlerin sözlüğüdür, ama" "Eskiden" demeli artık: Şairler, eskiden, sadece şiir yazmaz, başta kendi şiirleri olmak üzere Şiir üstüne düşünür, bunun kavgasını da verirlerdi dergilerde; çünkü onların, yaşadıkları topraktan dünyaya, "insanlığa" diyecekleri vardı, ve belki bundan da önemli olarak kendilerine verdikleri bir "söz"leri vardı; bunun peşine düştüler." diyen Turgut Uyar'ın belirttiği gibi bir kavgası vardır. "Her şeyin naylondan" olduğu , "sanatı okkayla sanat sanatkar"larla dolu hayata ve şiir camiasına kafa atmaktır bu sözlük.

Bu sözlük asla akamedik bir çalışma değildir. Yerine göre dilbilimsel jargon yerine göre de sokak ağzı kullanılmıştır, hatta yer yer "Küfür işçi sınıfının ağzında bir çiçektir" şiarı gözetilmiştir. Kimi yerleri sözlüğün yazarı gibi taşkıncadır, ama temel düsturu "Bizim köyde göte göt derler hakim bey" diyenlerin dik ve onurlu duruşuyla, şiir camiasının güç odaklarına karşı çekincesiz olarak doğru bildiğini söylemektir. "Be hey Yunus sana söyleme derler/ Ya ben öleyim mi söylemeyince" diyenlerin sözlüğüdür. "Sussam gönül razı değil" diyerek sözünü etmeden duramayan, ama "söylesem tesiri yok" demeyen, er geç tarihin herkesi doğru yere koyacağının bilinciyle içi rahat olan kişinin, "Yazmasam çıldıracaktım" diyerek, olası dava tehditlerini ve hapis cezası alma olasılığını göze alarak yazdığı ve yayımladığı sözlüktür.

***

http://www.scribd.com/doc/37561492/Sak%C4%B1ncal%C4%B1-%C5%9Eiir-Sozlu%C4%9Fu-Geni%C5%9Fletilmi%C5%9F-Bask%C4%B1