16 Ağustos 2010 Pazartesi

BİTLİS BEŞMİNARE SANAT TİYATROSU

Yakup Tokuş, OYUN'un yönetim yerine gelerek aşağıdaki bildiriyi bize sunmuştur. Okuyunuz...

"Link"ler ve kahverengi sözcükler bize ait... (HB)


BEŞMİNARE SANAT TİYATROSU "DUVARLARIN ÖTESİ" ADLI OYUNU ZOR ŞARTLARA RAĞMEN BAŞARILIYLA TAMAMLADI.


Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen (Kültür Bakanlığı çanağı yalayan)Beşminare Sanat Tiyatrosu'nun 2009- 2010 tiyatro sezonunda hazırlamış oldukları Turgut Özakman'ın yazdığı "Duvarların Ötesi" adlı oyun Bitlis ve ilçelerinde, ayrıca çevre illerde başarıyla sergilendi...

2001 yılında kurulan Bitlis'in ilk ve tek tiyatrosu olma özelliğini taşıyan Bitlis Beşminare Sanat Tiyatrosu, geride bıraktığı 9 yılda 15 farklı oyunla yüzlerce temsille binlerce seyirciye ulaştı. Bu sezon Turgut Özakman’ın yazıp Yakup Tokuş’un yönettiği "Duvarların Ötesi" adlı oyun ilk olarak 19 Mart 2010 tarihinde Mutki'de sergilendi. Daha sonra Bitlis, Güroymak, Tatvan, Adilcevaz, Muş, Sarıkamış, Kars, Siirt, Diyarbakır, Şırnak, Mardin ve Iğdır'da ikişer seansla toplam 30 kez oynandı.

BİTLİSTEKİ BAZI İDARECİLER TİYATROMUZA İLGİSİZ KALIYOR

Bir kentin dışarıya açılmasındaki en önemli etkenlerden olan sanatın, Bitlis'te icra edilmesinde Beşminare Sanat Tiyatrosu'nun çok büyük bir katkısı olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla ilin tek tiyatrosu olan Beşminare Sanat Tiyatrosu'nun yapacağı tüm etkinliklere Valiliğin Belediyenin ve ilgili kurumların destekte bulunması gerekiyor.

Ama maalesef Belediye Başkanımız sayın Fehmi Alaydın dışında ne valilik ne özel idare ne de ilgili kurumlardan destek alabildik. Özellikle Bitlis Valiliği'nin Bitlis'in ilk ve tek tiyatrosuna sahip çıkmaması bizlerle görüşmek istememesi bizi üzmüştür. Bitlis te faaliyetini başarıyla sürdüren, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun en köklü ve istikrarlı özel tiyatrolarından biri olan tiyatromuzun bölge çapında yaptığı etkinliklerle Bitlis'i en güzel ve anlamlı bir şekilde tanıtımına katkıda bulunmasını sağlayan sanat grubumuza vali, genel sekreter ve ilgili kurumların, devletin bu kurumlara sağladığı imkanların binde birini sanata ve kültüre aktarılmasını istiyor, sosyal ve kurumsal bir sorumluluk olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Sayın vali her gün gazetelerde manşet olacağına biraz da ilin sosyo-kültürel yapısıyla ilgilensin. Medyatik olmakla bir il tanıtılamaz. Tiyatro kültürünün yayılmasını ve sevdirilmesini engelleyen kalıplaşmış bir zihniyetin derhal tavsiye edilmesi gerekir.

Mardin'de yaptığımız gösteride davet etmediğimiz halde valiliğin, üniversitenin, kültür müdürlüğünün, kurumların ve Mardin'deki tüm yerel basının oyunumuza gelip büyük ilgi göstermeleri, salon ücreti almamaları, oyundan sonra kültür müdürünün, Mardin Valisi tarafından gönderilen çiçeği bizlere sunmaları ve bizi onurlandırarak en iyi şekilde ağırlamasını biliyorlarsa bu Mardin için güzel bir emsal teşkil ettiğini düşünüyoruz. Ama maalesef kendi memleketimizde kendi mülki amirlerimizin tiyatromuza gereken ilgiyi göstermeyerek bizi hiçe saymaları ve kahve köşelerinde kumar oynamayan, dağa çıkıp eşkıyalık yapmayan, hırsızlık yapmayan, devleti bölmeye yönelik bölücü ve ideolojik eylemlerde bulunmayan, halkın canına malına ırzına kastetmeyen, tamamen kültür ve sanat odaklı çalışmalar yürüterek gelişmekte olan kentimizin sosyalitesini hiçbir menfaat gözetmeksizin daima ileriye taşıyıp bu sorumluluk bilincini yüreklerinde hisseden Beşminare Sanat Tiyatrosu'na yapılan bu vefasızlık ilgisizlik ve vurdumduymazlık bizleri derinden üzmüş, kalbimizde silinmeyen izler bırakmış ve bizleri sanatın yoğun olduğu büyük şehirlere göç etmekle karşı karşıya bırakmıştır.

Tiyatro, maalesef ülkemizde hak ettiği değeri görmemektedir. Çünkü tiyatro, insanı insana insanca anlatan bir sanattır. Dolayısıyla demokratikleşme sürecinin ağır aksak ilerlediği, insani değerlerin ayaklar altına alındığı bir ortamda tiyatroyu baş köşeye oturtmak hayalcilik olur.

Bu yıl, SODES (Sosyal Destek) projesi kapsamında Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 25 il’e devlet planlama teşkilatı tarafından sivil toplum örgütlerinin yapacağı projeler ile hibe sağlanacak. Bitlis'e de payına düşen 15 milyon TL lik hibenin valilik hesabına aktarıldığını yerel basından okuduk. Bizde tiyatro derneği olarak Bitlis'teki bütün köylerde okuyan ve hayatında hiç tiyatro görmemiş izlememiş 11 bin çocuğa tiyatro ziyafeti sunmak ve 25 gence 5 ay süre ile tiyatro eğitimi verecek 10 aylık ve 170 bin TL lik proje hazırladık. Bitlis'te toplamda yapılan 600 projenin içinde sadece tiyatro alanında yapılan tek proje olmasına rağmen valilik tarafından kabul edilmeyerek vali beyin kendi yandaş ve adamlarının seçtiği 160 projenin içinde yer almadı.

Bitlis'te üvey evlat muamelesi gören tiyatroya ve bize yapılan bu çifte standartlık 15 milyon TL'lik hibenin içinde hakkı olan 11 bin çocuğun hakkını yiyen gerici idarecileri Allah'a havale ediyoruz.

Oyunumuzun başarılı bir şekilde tamamlanmasında emeği geçen ve maddi-manevi desteklerini esirgemeyen Sayın Kenan Haspolat, Sayın Atilla Ersan, Bitlis ve Tatvan Belediye Başkanları'na şükranlarımızı sunarız.

Yakup Tokuş
Genel Sanat Yönetmeni